Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
20.37

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Nemčija AfD politik

Torek, 14. 5. 2024, 20.37

2 tedna

Nemški politik iz vrst AfD mora plačati 13 tisočakov globe zaradi nacističnega slogana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Björn Höcke | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deželno sodišče v mestu Halle je danes vodjo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) v Turingiji Björna Höckeja obsodilo na globo v višini 13 tisoč evrov zaradi uporabe prepovedanega nacističnega slogana. Höcke je vse očitke zavračal. Odločitev sodišča še ni pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Höcke je v govoru v maju 2021 v kraju Mersenburg v deželi Saška-Anhalt na koncu dejal: "Vse za našo domovino, vse za Saško-Anhalt, vse za Nemčijo." Pri zadnjem delu vzklika gre za prepovedan slogan, ki ga je nekoč uporabljala paravojaška skupina SA, ki je igrala ključno vlogo pri vzponu nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja na oblast. Podobno so dandanes v Nemčiji prepovedan nacistični pozdrav in drugi simboli iz časa nacizma.

Höcke vztrajal, da ni kriv

Nekdanji učitelj zgodovine je na sodišču trdil, da se ni zavedal, da so slogan uporabljali nacisti, in vztrajal, da ni kriv. Prepričan je bil namreč, da gre za vsakodnevni rek.

Sodnik je danes dejal, da je sodišče prepričano, da je Höcke vedel, da je slogan SA prepovedan, in ga kljub temu uporabil.

Podobno je trdilo tožilstvo. Zahtevalo je pol leta pogojne kazni z dvema letoma preizkusne dobe in deset tisoč evrov plačila dobrodelni organizaciji.

Höcke, vodja turinške AfD, želi jeseni zbrati dovolj podpore na deželnih volitvah, da bi postal prvi ministrski predsednik iz vrst te skrajno desne stranke. Odločitev sodišča trenutno nima neposrednega vpliva na njegovo kandidaturo, je pa Höcke zdaj uradno v kazenski evidenci. Predvidoma decembra pa se bo moral zaradi istega slogana zagovarjati še enkrat, saj naj bi ga uporabil tudi na govoru v mestu Gera, piše dpa.

Ne spreglejte