Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
19.19

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ivan Penava Andrej Plenković Hrvaška

Četrtek, 16. 5. 2024, 19.19

2 tedna, 1 dan

Predsednika HDZ in Domovinskega gibanja podpisala koalicijski dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Andrej Plenković | Andrej Plenkovič bo vodil že tretjo hrvaško vlado. | Foto STA

Andrej Plenkovič bo vodil že tretjo hrvaško vlado.

Foto: STA

Hrvaški premier, predsednik stranke HDZ in mandatar za sestavo nove vlade Andrej Plenković ter predsednik skrajno desnega Domovinskega gibanja (DP) Ivan Penava sta danes podpisala koalicijski dogovor, ki definira sodelovanje njunih strank v novi vladi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Plenković in Penava sta dogovor podpisala mesec dni po parlamentarnih volitvah. Po navedbah Hine ob tem nista podala nobene izjave. "Vse boste izvedeli jutri," je na kratko sporočil Plenković.

V petek glasovanje o imenovanju vlade

Pred podpisom se je danes konstituirala tudi nova sestava hrvaškega sabora, ki mu bo znova predsedoval Gordan Jandroković iz vrst HDZ. Poslanci so nato sprejeli novelo zakona o vladi, ki jo je že podpisal predsednik države Zoran Milanović in naj bi bil še nocoj objavljen v uradnem listu. Hrvaški sabor naj bi tako v petek glasoval o imenovanju vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V tretji vladi pod vodstvom Plenkovića bo 18 ministrstev, dve več kot doslej. Ustanavljata se novi ministrstvi, in sicer za demografijo in priseljevanje ter ministrstvo za trajnostni razvoj, ki je doslej spadalo pod resor za gospodarstvo.

Plenković po podpisu sporazuma med HDZ in DP ni želel razkriti imen ministrov iz vrst HDZ. Penava pa je sporočil, da bo imela DP v vladi tri resorje. Ministrstvo za gospodarstvo bo vodil Ante Šušnjar, ministrstvo za kmetijstvo Josip Dabro, ministrstvo za demografijo pa Ivan Šipić.

HDZ je na aprilskih parlamentarnih volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, DP pa skupaj s partnerji 14. Plenković je prejšnji teden predsedniku Zoranu Milanoviću predal 78 podpisov poslancev, s čimer je dokazal, da uživa zaupanje večine poslancev v 151-članskem saboru.

Podpise je prispevalo 61 poslancev HDZ, 12 od 13 poslancev desnega Domovinskega gibanja (DP), Vesna Vučemilović, ki je minuli teden zapustila skrajno desne Hrvaške suvereniste, ter štirje predstavniki narodnih manjšin od osmih.

V sabor so se uvrstili tudi levosredinska koalicija z SDP na čelu z 42 poslanci, konservativni Most in Hrvaški suverenisti z 11 in levo-zeleni Zmoremo! z desetimi. Petodstotni parlamentarni prag so prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema poslanskima mandatoma ter Fokus z enim.

Andrej Plenković in Zoran Milanović
Novice Plenković dobil mandat za sestavo nove hrvaške vlade
Andrej Plenković
Novice Plenkovićeva HDZ dosegla koalicijski dogovor z Domovinskim gibanjem
Ne spreglejte