Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
14.03

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 14.03

8 mesecev, 4 tedne

544. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinski dron blizu Sankt Peterburga uničil ruski nadzvočni bombnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

V napadu z ukrajinskim dronom je bil uničen močan ruski bombnik dolgega dosega, poroča BBC. Slike, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo gorenje letala Tupoljev Tu-22 v letalski bazi Soltsy-2, južno od Sankt Peterburga. Rusi so napad priznali, a pravijo, da ne gre za veliko škodo.

Ključni poudarki dneva:

21.05 
Ukrajinski dron je na ruskem ozemlju uničil ruski nadzvočni bombnik
19.12 Ruski srednješolci se bodo učili upravljanja dronov in rokovanja s kalašnikovko
19.09 Na srečanju voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah tudi Zelenski
17. 21 Papež z najvišjim ameriškim generalom govoril o vojni v Ukrajini
17.19 Velik požar v ruskem pristanišču Volgograd
15.13 Rusija naj bi preprečila nove napade z droni v bližini Moskve
14.52 V napadih ruskega letalstva v Idlibu več mrtvih
14.47 Rusija svari: Dobava bojnih letal Ukrajini vodi v stopnjevanje konflikta

21.05 Ukrajinski dron je na ruskem ozemlju uničil ruski nadzvočni bombnik

V napadu z ukrajinskim dronom je bil uničen močan ruski bombnik dolgega dosega, poroča BBC. Slike, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo gorenje letala Tupoljev Tu-22 v letalski bazi Soltsy-2, južno od Sankt Peterburga. Rusi so napad priznali, a pravijo, da ne gre za veliko škodo.

"Dron je zaznala letališka opazovalna postaja in je bil zadet z lahkim orožjem," so sporočili z ruskega ministrstva. "Eno letalo je bilo poškodovano, žrtev v tem terorističnem dejanju ni," so še zapisali. 

V sporočilu za javnost še piše, da so požar, ki je izbruhnil na letališkem parkirišču, hitro pogasili.

Tu-22 je nadzvočni bombnik z rotacijskimi krili iz obdobja hladne vojne s kodnim imenom Backfire, ki se je v veliki meri uporabljal v napadih na ukrajinska mesta.​ Potuje lahko dvakrat hitreje od zvoka in ga Rusija v veliki meri uporablja za napade na mesta v Ukrajini. 

19.12 Ruski srednješolci se bodo učili upravljanja dronov in rokovanja s kalašnikovko

Ruski srednješolci se bodo v prihodnjem šolskem letu, ki se začne septembra, lahko udeležili usposabljanja za upravljanje brezpilotnih bojnih letal, je v ponedeljek v svojem programu sporočilo rusko ministrstvo za izobraževanje. Ruski najstniki se bodo lahko seznanili z načini vojaške uporabe brezpilotnih letalnikov in tudi z načinom izvajanja izvidniških misij z uporabo dronov.

Dijaki bodo imeli možnost realizirati specifične akcije pilotiranja dronov, naučili pa se bodo tudi obrambe pred nasprotnimi droni. Tečaje bodo lahko obiskovali tečajniki v starostni skupini od 15 do 17 let v okviru začetnega vojaškega usposabljanja.

Takšno vojaško usposabljanje je obstajalo že v času Sovjetske zveze, nato je bilo ukinjeno in za nekaj časa ni bilo več del šolskega kurikuluma, zdaj pa se je ministrstvo odločilo, da ga v šolskem letu 2023–2024 ponovno uvede. Program zagotavlja vsaj 140 ur pouka o rokovanju z orožjem, kot je kalašnikovka.

Od začetka konflikta je bilo v ruske šole uvedenih več novosti, katerih namen je bil učencem vzbuditi občutek domoljubja in okrepiti protizahodni diskurz. Šolski teden se začne s himno in slovesnim dvigom zastave, uvedene pa so tudi različne razprave.

19.09 Na srečanju voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah tudi Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel v Atene, kjer se bo udeležil neformalne večerje z voditelji EU, držav Zahodnega Balkana in okoliške regije, je sporočil urad grškega premierja Kiriakosa Micotakisa. Dodali so, da s srečanjem obeležujejo 20. obletnico vrha v Solunu, kjer je EU potrdila evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Poleg ukrajinskega predsednika in gostitelja Micotakisa se bodo neformalne večerje udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsedniki Srbije, Moldavije, Črne gore in Romunije, premierji Kosova, Severne Makedonije, Bolgarije in Hrvaške ter predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred srečanjem je von der Leynova na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, ponovno poudarila potrebo po hitrejšem približevanju držav Zahodnega Balkana k EU. "Vesela sem, da sem v Atenah, kjer bomo razpravljali o evropski perspektivi naših sosed in partnerjev na vzhodu in na Zahodnem Balkanu. Še naprej bomo odpravljali ovire med našimi regijami," je zapisala.

17.21 Papež z najvišjim ameriškim generalom govoril o vojni v Ukrajini

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley, se je danes v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, s katerim sta govorila o vojni v Ukrajini. Papež je ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi številnih civilnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Milley je novinarjem na krovu ameriškega vojaškega letala po srečanju dejal, da je papež zelo zaskrbljen zaradi številnih izgubljenih življenj civilistov in ranjenih. "Zelo ga je zanimalo moje mnenje glede statusa vojne in človeške tragedije, ki se odvija v Ukrajini," je dodal.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA je igral pomembno vlogo pri zagotavljanju vojaške podpore Ukrajini. Kijev se je zaradi podpore v obliki vojaške opreme in urjenja lahko uprl ruskim silam, uspelo pa jim je osvoboditi tudi nekaj ozemlja.

General in papež, ki pogosto poziva k miru v Ukrajini, sta govorila tudi o drugih temah, med drugim o Afriki, je še dejal Milley.

17.19 Velik požar v ruskem pristanišču Volgograd

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek velikega požara v ruskem pristanišču Volgograd.​

15.13 Rusija naj bi preprečila nove napade z droni v bližini Moskve

Ruska zračna obramba je danes preprečila več napadov na Moskvo z ukrajinskimi brezpilotnimi letalniki, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodalo je, da napadi niso terjali žrtev ali povzročili škode na infrastrukturi. So pa začasno ohromili promet na moskovskih letališčih Vnukovo in Domodedovo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi domnevni ukrajinski napad z brezpilotnim letalnikom naj bi ruske sile preprečile okoli 6. ure zjutraj po srednjeevropskem času, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da je sestreljen dron strmoglavil v vasi Pokrovskoje jugozahodno od prestolnice.

Le nekaj ur pozneje naj bi ruska zračna obramba sestrelila dron v kraju Istra severozahodno od Moskve. Guverner ruske regije Kaluga Vladislav Šapša pa je sporočil, da so ruske sile preprečile napad tudi v njegovi regiji. Dodal je še, da žrtev ali škode na infrastrukturi ni bilo.

Zaradi napadov je bil za nekaj časa ustavljen promet na moskovskih letališčih Vnukovo in Domodedovo.

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja lani redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva drona sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. V začetku julija je Rusija sporočila, da je sestrelila pet ukrajinskih dronov, ki so ovirali delovanje letališča Vnukovo, protiletalska obramba pa naj bi ukrajinski dron v bližini prestolnice sestrelila tudi v nedeljo.

14.52 V napadih ruskega letalstva v Idlibu več mrtvih

V ruskih zračnih napadih na oporišče upornikov na obrobju sirskega mesta Idlib je bilo danes ubitih najmanj osem borcev, več pa je bilo ranjenih, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Angliji. V državi medtem mineva natanko deset let od napada s kemičnim orožjem na predmestja Damaska.

Ruske letalske sile so v jutranjih urah izvedle napad na vojaško oporišče, ki pripada džihadistični skupini Hajat Tahrir al Šam, je pojasnil vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Skupina nadzira dele provinc Idlib, Latakija, Hama in Alep, ki so zadnja oporišča upornikov proti vladavini predsednika Bašarja al Asada.

Državljanska vojna v Siriji, ki je izbruhnila leta 2011, je doslej terjala več kot pol milijona življenj, poleg tega pa je bila približno polovica prebivalcev države prisiljena zapustiti svoje domove. Več kot šest milijonov ljudi je notranje razseljenih, okoli pet milijonov pa jih je pobegnilo v tujino.

Rusija velja za eno najpomembnejših Asadovih zaveznic, njene letalske sile pa od leta 2015 nudijo tudi neposredno podporo sirski vojski.

V Siriji medtem danes mineva natanko deset let od napada s kemičnim orožjem na kraja Vzhodna Guta in Moademijet al Šam na obrobju sirske prestolnice, v katerem je bilo ubitih približno 1400 ljudi, med njimi več kot 400 otrok. Številni Sirci so se že v nedeljo v več krajih na severu in severozahodu države udeležili dogodkov v spomin na napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZN so mesec dni po napadu potrdili, da je bil v napadu uporabljen plin sarin. Sirija je že vrsto let pod pritiskom zahodnih držav, naj prizna domnevno uporabo kemičnega orožja, a oblasti to vselej zanikajo.

Sirija se je sicer leta 2013 pridružila Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in zagotovila, da bo opustila vse kemično orožje. Kljub temu je OPCW od takrat sirske oblasti večkrat obtožil, da še naprej izvajajo napade s kemičnim orožjem. Aprila leta 2021 so ji zato v organizaciji tudi odvzeli glasovalne pravice.

14.47 Rusija svari: Dobava bojnih letal Ukrajini vodi v stopnjevanje konflikta

Rusija je danes obsodila odločitev Danske in Nizozemske, da Ukrajini dobavita bojna letala F-16, češ da bi ta poteza zaostrila vojno. "Dejstvo, da se je Danska zdaj odločila podariti 19 letal F-16 Ukrajini, vodi v stopnjevanje konflikta," je izjavil ruski veleposlanik Vladimir Barbin

Danska in Nizozemska sta namreč v nedeljo napovedali, da bosta Ukrajini dobavili letala F-16, pri čemer naj bi prvih šest letal dostavili okoli novega leta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev omenjenih dveh držav pozdravil in dejal, da je za Ukrajino zgodovinska in navdihujoča. 

Ukrajina naj bi skupaj prejela 42 bojnih letal. 

Černigiv
Novice V ruskem napadu več mrtvih in ranjenih, raketa zadela središče mesta
zemeljski plin
Novice Skladišča plina v EU 90-odstotno napolnjena
Človekove pravice
Novice Rusija zaprla organizacijo za človekove pravice #video
Krimski most
Novice Ukrajinci razkrili, kako so uničili Krimski most #video
napad na pristanišče z žitom v Ukrajini
Novice Umrl je Putinov general, ki je vodil tudi invazijo na Ukrajino
Ne spreglejte