Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
9.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 9.35

8 let, 1 mesec

Sudanski predsednik obtožen vojnih zločinov v Darfurju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (ICC) Luis Moreno-Ocampo je zaprosil sodišče za izdajo naloga za aretacijo sudanskega predsednika Omarja al Baširja.

Kot je v izjavi pojasnil Moreno-Ocampo, je sodišču predstavil dokaze, da je al Bašir v Darfurju zagrešil genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine. "Ni nam treba čakati, da umre 2,5 milijona ljudi" Z aretacijo bi po tožilčevih besedah preprečili počasno umiranje 2,5 milijona ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti domove v Darfurju in ki jih še vedno napadajo milice džandžavidov, ki jih podpira sudanska vlada. "Genocid je načrtovan zločin - ni nam treba čakati, da teh dva in pol milijona ljudi umre," je povedal Moreno-Ocampo.

Nalog za aretacijo verjetno šele čez nekaj mesecev Al Baširja obtožnica, ki jo je vložil Moreno-Ocampo, v treh točkah bremeni genocida, v petih zločinov proti človečnosti, v dveh pa umora. Sodniki naj bi po pričakovanjih potrebovali več mesecev za preučitev dokazov, ki jih je predložil tožilec, preden bodo sprejeli odločitev o izdaji naloga za aretacijo. S tem je bila danes na sodišču v Haagu prvič vložena obtožnica proti predsedniku kake države, ki še vedno zaseda ta položaj.

Sudan ne priznava jurisdikcije ICC Kljub pogumni potezi Morena-Ocampe pa obstajajo le majhne možnosti, da bo al Bašir kaj kmalu poslan v Haag, saj Sudan ne priznava jurisdikcije ICC in ne želi izročiti osumljencev za vojne zločine. Tiskovni predstavnik sudanske vlade je po današnji novici iz Haaga tudi že zagrozil z nadaljnjimi "odzivi", če bi bil primer prenesen pred Združene narode. Arabska liga pa je napovedala, da se bodo njeni predstavniki v sredo v Kairu sešli na kriznih pogovorih, na katerih bodo razpravljali o odnosih med Sudanom in ICC.

Zahod se boji povračilnih ukrepov Sudana Veleposlaništva zahodnih držav so pozvala svoje državljane, naj omejijo potovanja, ZN pa je okrepil svoje varnostne ukrepe, saj se bojijo, da bi dejanje ICC lahko zanetilo nasilne povračilne ukrepe. Predstavniki Zahoda se bojijo, da bi Sudan lahko izgnal pripadnike mirovne misije ZN in Afriške unije (UNAMID) ali humanitarnih organizacij.

Afriška unija je medtem izrazila zaskrbljenost, da bi izdaja naloga za aretacijo haaškega sodišča lahko oslabila mirovna prizadevanja v Sudanu, odzivi na odločitev tožilcev ICC pa prihajajo tudi z drugih strani.

Ban Ki Moon sudansko vlado pozval k sodelovanju z ZN Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je sudansko vlado kljub morebitni izdaji naloga za aretacijo ICC pozval k polnemu sodelovanju z Združenimi narodi, ob čemer je poudaril, da je ICC neodvisna institucija ter da na njegovo odločitev ni imel nikakršnega vpliva. Poleg tega je izrazil pričakovanje, da bo Sudan še naprej zagotavljal varnost vsega osebja in lastnine ZN v Sudanu.

Že pred prošnjo Morena-Ocampe so iz Evropske komisije sporočili, da komisija podpira temeljno vlogo, ki jo v širjenju mednarodnega prava igra ICC. Ob tem je tiskovni predstavnik še poudaril, da je poleg ukrepov ICC "strateškega pomena" pri reševanju krize v Darfurju tudi iskanje politične rešitve.

EU poziva k izročitvi še dveh Sudancev Pomembno vlogo ICC pri uveljavljanju mednarodnega prava in hkrati pomembnost politične rešitve so izpostavili tudi na francoskem predsedstvu EU. Obenem so v izjavi pozvali še k izvršitvi sodnih nalogov za dva Sudanca Ahmeda Haruna in Alija Kušajba, ki jih Sudan noče izročiti. Prav tako v izjavi spodbujajo sudansko vlado in vse stranke, skupine in gibanja v Darfurju, naj se trudijo za dosego rešitve, ki je v interesu prebivalcev Sudana ter za stabilnost v državi in regiji.

ZDA poudarjajo, da niso del ICC Na obtožbo al Baširja so se odzvale tudi ZDA. Iz Bele hiše so sporočili, da bodo preučili prošnjo haaškega tožilca in spremljali razmere v Haagu, a ob tem poudarili, da niso del ICC. "Sudan mora ustaviti nasilje nad svojimi ljudmi, dovoliti humanitarnim delavcem in mirovni misiji ZN in AU opravljanje svojega dela ter izpolnjevati resolucije Varnostnega sveta ZN," je še sporočil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe.

Ne spreglejte