Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2008,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2008, 14.18

8 let

V Berlinu protest zdravstvenih delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Več tisoč zdravnikov, strežnikov in ostalih zaposlenih v bolnišnicah in delodajalcev se je zbralo na protestu zaradi prenizkih sredstev, ki jih prejemajo bolnišnice in krčenja števila delovnih mest.

Pomanjkanje denarja naj bi po njihovem mnenju prisililo bolnišnice v zaprtje. Protesta se udeležuje 70.000 ljudi Protestniki so se danes iz treh smeri odpravili proti Bradenburškim vratom v nemški prestolnici Berlin. Pobuda "Za rešitev bolnišnic", ki organizira protest, povezuje združenja zdravnikov, bolnišnice, zdravstvene sindikate in delodajalce. Protest, ki naj bi se ga po napovedih organizatorjev udeležilo do 70.000 ljudi, naj bi bil doslej največji na področju zdravstva.

Po podatkih organizatorjev protesta so bili od sredine 80. let preteklega stoletja prisiljeni zapreti desetino nemških bolnišnic. V tem obdobju je izginila tudi petina bolniških postelj, medtem ko je število bolnikov naraslo za 17 odstotkov. Poleg tega se tretjina od skoraj 2200 nemških državnih in zasebnih bolnišnic nahaja v dolgovih.

Bolnišnice v brezupnem položaju Vlada kanclerke Angele Merkel ne prispeva dovolj sredstev za zdravljenje, zdravila in učinkovito osebje, pravijo organizatorji in obenem zatrjujejo, da zmanjševanje sredstev in vedno višji stroški potiskajo bolnišnice v vse bolj brezupen položaj.

Ogroženih 11.000 delovnih mest Nemška zvezna vlada je sicer v sredo bolnišnicam odobrila dodatna sredstva v višini 3,2 milijarde evrov, kar pa po mnenju sindikatov ni dovolj in za leto 2009 napovedujejo primanjkljaj v višini 6,7 milijarde evrov. Po navedbah organizatorjev protestov naj bi bilo prihodnje leto ogroženih kar 11.000 delovnih mest, ob čemer je v preteklem desetletju brez zaposlitve na tem področju ostalo že 100.000 ljudi.

Zvezno združenje potrošniških central je medtem nasprotovalo opozorilom pred zaprtjem nadaljnjih bolnišnic. "Imamo preveč bolnišnic, preveč bolniških postelj," je po poročanju dpa za nemški radio povedal njegov vodja Gerd Billen. Ob tem je povedal, da je med drugim v povprečju zasedenih 76 odstotkov od 511.000 postelj.

Ne spreglejte