Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
6.15

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Slovenija obletnica Evropska unija

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 6.15

2 tedna, 2 dneva

V Bruslju bodo obeležili 20. obletnico največje širitve Unije doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Evropska unija | O tem, kaj se je EU naučila iz širitve leta 2004, bodo v torek ministri članic Unije razpravljali na neuradnem zasedanju v Bruslju.  | Foto Reuters

O tem, kaj se je EU naučila iz širitve leta 2004, bodo v torek ministri članic Unije razpravljali na neuradnem zasedanju v Bruslju.

Foto: Reuters

Ministri držav članic EU, pristojni za evropske zadeve, bodo danes zvečer v družbi kolegov iz sosednjih držav z evropsko perspektivo v Bruslju obeležili 20. obletnico največje širitve Unije doslej, ko se ji je pridružila tudi Slovenija. V torek pa se bodo na neuradnem srečanju posvetili vladavini prava v širitvenem procesu in prihodnosti EU.

Ministri članic EU, pristojni za evropske zadeve, in ministri oziroma predstavniki šestih zahodnobalkanskih držav, Ukrajine, Moldavije in Gruzije ter Turčije bodo 20. obletnico največje širitve Unije danes zvečer obeležili v bruseljskem kulturnem centru Bozar.

Današnje praznovanje je le ena v nizu slovesnosti ob največji širitvi povezave, ki danes šteje 27 članic. 1. maja 2004 so se ji poleg Slovenije pridružile še Češka, Slovaška, Madžarska, Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Ciper in Malta.

Pretekli teden so obletnico obeležili v Strasbourgu 

Obletnico so pretekli teden obeležili na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, v Sloveniji pa bo državna proslava v spomin na vstop Slovenije v Unijo potekala 9. maja na dan Evrope, ki je sicer namenjen spominjanju na začetke evropskega povezovanja pred več kot 70 leti.

O tem, kaj se je EU naučila iz širitve leta 2004, bodo v torek ministri članic Unije razpravljali na neuradnem zasedanju v Bruslju. Na zajtrku se jim bodo v razpravi o vladavini prava v širitvenem procesu pridružili kolegi iz deseterice držav, ki imajo večinoma status kandidatke za članstvo v Uniji.

Slovenijo bo zastopal stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc 

Ministri EU za evropske zadeve bodo nato govorili še o tem, kako v Uniji prihodnosti ohraniti vladavino prava, predvsem kako bi lahko izboljšali obstoječe mehanizme na tem področju. Zadnja seja bo namenjena prihodnosti EU, izmenjali bodo stališča o korakih in reformah, potrebnih za učinkovitejše delovanje povezave.

Slovenijo bo na zasedanju zastopal stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc.

Kitajska in EU zastava
Novice EU dala Kitajski ultimat: Odprite svoj trg javnih naročil za evropska podjetja
Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice Pomemben korak: Evropski parlament potrdil prvo zakonodajo o boju proti nasilju nad ženskami
Evropska unija
Novice Mineva 20 let od pridružitve Slovenije Evropski uniji
Ne spreglejte