Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
8.33

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

morje Gaza humanitarna pomoč ameriška vojska

Sreda, 8. 5. 2024, 8.33

1 teden, 4 dni

Nadaljevanje pogajanj v Kairu v senci obstreljevanja Rafe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Mejni prehod Egipt, Gaza | Izraelska vojska neprekinjeno obstreljuje skrajni jug enklave, kjer je zasedla tudi edini mejni prehod z Egiptom in tako vzpostavila popoln nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze. | Foto Reuters

Izraelska vojska neprekinjeno obstreljuje skrajni jug enklave, kjer je zasedla tudi edini mejni prehod z Egiptom in tako vzpostavila popoln nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze.

Foto: Reuters

Pogajanja o premirju v Gazi se v Kairu nadaljujejo z vsemi vpletenimi stranmi, so danes poročali egiptovski mediji. V senci izraelskih napadov na Rafo je Katar kot eden glavnih posrednikov v konfliktu mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa in prepreči genocid v palestinski enklavi. Izrael je medtem sporočil, da odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaprt zaradi raketnega napada, v katerem so bili ubiti štirje vojaki. Humanitarna pomoč, ki ne vključuje nujno potrebnega goriva, sicer še čaka na pregled, nato pa bo lahko vstopila v Gazo. Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) prehod ostaja zaprt.

Egiptovski medij AlQahera News, ki je blizu obveščevalnim krogom, je o obnovitvi pogajanj poročal na podlagi navedb neimenovanih virov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Da so izraelski pogajalci v egiptovsko prestolnico Kairo prispeli na nadaljevanje pogovorov, je že v torek sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu, obrambni minister Joav Galant pa je ob tem zagrozil s krepitvijo vojaških operacij v Rafi, če pogajanja ne bodo obrodila sadov. Vojska odtlej neprekinjeno obstreljuje skrajni jug enklave, kjer je zasedla tudi edini mejni prehod z Egiptom in tako vzpostavila popoln nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze.

V teh razmerah je Katar mednarodno skupnost pozval k nujnemu ukrepanju, da bi ustavili invazijo celotnega mesta z okoli 1,5 milijona prebivalci in s tem izvršitev genocida nad Palestinci.

V skladu s predlogom bi stekla izmenjava ujetnikov

Izrael je sicer zavrnil zadnji predlog o premirju in izmenjavi ujetnikov, ki ga je pred tem podprl Hamas. Ta predlog je po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideval tri faze, njegov cilj pa je bil trajna prekinitev sovražnosti.

V skladu s predlogom bi se sprva razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove, stekla pa bi tudi izmenjava ujetnikov. Izraelska vojska bi se nato v celoti umaknila iz enklave, s čimer bi se začela obnova uničenega območja.

Izrael odpira mejni prehod Kerem Šalom

Izrael je danes sporočil, da odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaprt zaradi raketnega napada, v katerem so bili ubiti štirje vojaki. Humanitarna pomoč, ki ne vključuje nujno potrebnega goriva, sicer še čaka na pregled, nato pa bo lahko vstopila v Gazo. Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) prehod ostaja zaprt.

Izraelska vojska in Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve, sta v skupni izjavi sporočila, da na izraelski strani prehoda čakajo tovornjaki iz Egipta, ki nosijo mednarodno humanitarno pomoč, vključno s hrano, vodo, opremo za zavetišča in zdravili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med naštetimi dobrinami sicer ni goriva, ki so ga Združeni narodi v torek, po izraelskem zavzetju in posledičnem zaprtju mejnega prehoda Rafa, označili kot ključno za nadaljevanje humanitarnih operacij.

Tiskovna predstavnica UNRWA je demantirala izraelske navedbe o odprtju prehoda. Kot je poudarila, prehoda zadnje tri dni ni prečkala niti ena pošiljka humanitarne pomoči, ob pomanjkanju goriva pa so primorani omejevati rabo. Za nemoteno delovanje UNRWA v Gazi dnevno rabi 300.000 litrov goriva, je pojasnila.

V Gazi od začetka vojne vlada pomanjkanje osnovnih dobrin. Te so doslej zaradi izraelskih ovir v omejenem obsegu praviloma prečkale egiptovsko-palestinski mejni prehod Rafa, Izrael pa je pod mednarodnim pritiskom odprl še prehoda Erez na severu in Kerem Šalom na jugu.

Slednji je bil zaprt od nedelje, ko je tam zbrane vojake z raketami ciljalo oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih najmanj 34.789 ljudi, od tega več kot 14.000 otrok, še 78.204 ljudi pa je bilo ranjenih. Palestinske oblasti danes poročajo o novih smrtonosnih napadih izraelskih sil, ki so v zadnjih 24 urah ciljale tarče vzdolž enklave. V enem od takšnih napadov je bilo davi v mestu Gaza na severu enklave ubitih sedem članov iste družine.

Zasilni pomol za dostavo pomoči v Gazo dokončan, a težave so z lokacijo postavitve

Ameriška vojska je končala sestavljanje zasilnega pomola za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, vendar ga zaradi slabih vremenskih razmer za zdaj ne more postaviti na predvideni del obale, je v torek sporočil Pentagon.

Gradnjo oziroma sestavljanje 320 milijonov dolarjev vrednega pomola v dveh delih so zaradi razburkanega morja pred dnevi preselili v izraelsko pristanišče Ašdod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

pomol za humanitarno pomoč, Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

pomol za humanitarno pomoč, Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

V torek se je končala gradnja obeh delov zasilnega pomola, ki zdaj čaka na končni premik na obalo, je novinarjem povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh. Za zdaj to ni mogoče zaradi močnih vetrov in valov, vendar je zagotovila, da bodo pomol postavili takoj, ko bo to mogoče varno izvesti.

Dostava pomoči bo potekala tako, da bodo ladje tovor izkrcale na plavajočo ploščad ob obali Gaze, od tam pa jo bodo z manjšimi plovili prepeljali do pomola in od tam na kopno.

pomol za humanitarno pomoč, Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Načrte za pomol je v začetku marca, ko je izraelska vojska ubila humanitarne delavce organizacije World Central Kitchen, napovedal predsednik ZDA Joe Biden.

Bombe, strelivo
Novice ZDA začasno ustavile pošiljko bomb Izraelu
Gaza
Novice Izraelska vojska ima nadzor nad mejnim prehodom Rafa, humanitarna pomoč ustavljena #video
Ne spreglejte