Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
7. 5. 2024,
8.00

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

GasGas Jorge Prado KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser

Torek, 7. 5. 2024, 8.00

1 teden, 5 dni

Jan Pancar po VN Portugalske

Premagal je Prada, a: "Rad bi na suhi progi naredil še boljši rezultat"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Agueda Jan Pancar | Jan Pancar je na VN Portugalske v Aguedi z 11. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v MXGP. | Foto Guliverimage

Jan Pancar je na VN Portugalske v Aguedi z 11. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v MXGP.

Foto: Guliverimage

Eden redkih, ki je v prvi vožnji nedeljske VN Portugalske v motokrosu odpeljal brez napake, je bil Jan Pancar. Končal jo je na devetem mestu, skupno pa je bil na svoji peti dirki v elitnem razredu MXGP 11., kar je njegova najboljša uvrstitev. Odločen je, da bo take rezultate dosegal tudi v normalnih, suhih razmerah. Prva priložnost bo že prihajajoči konec tedna, ko bo prvič na sporedu VN Galicije na domači progi Jorgeja Prada. Aktualnega svetovnega prvaka je Pancar v Aguedi premagal.

Trentino Jan Pancar Igor Pancar
Sportal Vikendi in dopust za sina motokrosista: Če imaš nekaj rad, to delaš z veseljem

Po veliki nagradi Portugalske v svetovnem prvenstvu MXGP nismo govorili samo s Timom Gajserjem (Honda), ki je prevzel rdečo tablico vodilnega v letošnji sezoni, ampak tudi z drugim Slovencem, ki letos nastopa v najmočnejšem razredu, Janom Pancarjem (TEM JP253 KTM). Tudi on se je v blatni in poplavljeni prvi vožnji dirke v Aguedi izkazal, saj jo je končal na devetem mestu. V drugi je bil po padcu v drugem zavoju 16., kar pa je v točkovnem seštevku obeh voženj pomenilo 11. mesto na peti veliki nagradi sezone. Za 23-letnika je bila to tudi peta dirka sploh v MXGP in najboljši rezultat doslej. "Zelo sem zadovoljen, ampak bi rad na suhi progi naredil še boljšega." V dežju in blatu razliko naredi motokrosist in ne motor, tako je Pancar s standardnim motorjem, ki se ga lahko kupi v trgovini, in družinsko ekipo dokazal, iz kakšnega testa je. V Aguedi sta bila z očetom Igorjem Pancarjem sama za vse. Medtem ko so vozniki tovarniških ekip v ponedeljek odleteli domov na počitek, je Jana v "paddocku" čakalo pranje motorja, opreme in pospravljanje. 

V prvi vožnji za preživetje, a je bila težja druga. Zakaj?

Jan Pancar | Foto: Guliverimage Jan Pancar Foto: Guliverimage Le redki so v prvi vožnji, ko je bila zadnjih deset minut proga zaradi močnega naliva komaj še vozna, odpeljali brez napake. Ob Gajserju je to uspelo tudi Pancarju. "Ja, uspelo mi je brez padca. Skušal sem se čim bolj sprostiti in voziti čim bolj tekoče, brez napake, nič na silo, saj proga tega ni dovolila. In poskusiti najti linije, saj je bilo dosti proge pod vodo. Ko prideš s hitrostjo v vodo, je kar nevarno, saj ne veš, kaj se bo zgodilo. Ja, sem se kar dobro znašel. Drugo polovico sem kar super odpeljal."

Če se je gledalcem na tribunah in pred malimi ekrani zdelo, da so se mučili, da bi sploh ostali na motorju, pa zanimivo Jan pravi, da zanj fizično sploh ni bilo tako naporno. "Pravzaprav se v prvi vožnji skoraj nisem utrudil. Bolj sem se v drugi, ker je bil toliko težji motor. V prvi vožnji je bilo tako mokro, da se blato ni prilepilo na motor. In je bil motor skoraj tako težek, kot je na suhem. V drugi vožnji pa je bila težja proga in bolj težek motor." Ker se je že pokazalo sonce, se je začelo blato strjevati in se prijemati na motor. "Pa še sprostil se nisem dovolj in nisem vozil dovolj tekoče. In zato sem porabil več moči."

V prvi vožnji so vozili za preživetje, a je bila pravzaprav fizično težja druga. Zakaj, nam je pojasnil Pancar. | Foto: Guliverimage V prvi vožnji so vozili za preživetje, a je bila pravzaprav fizično težja druga. Zakaj, nam je pojasnil Pancar. Foto: Guliverimage

"Ja, lahko rečem, da sem prehitel Prada, a ..."

Jorge Prado je na Portugalskem zbiral padce, končal na 13. mestu in ostal brez rdeče tablice vodilnega v prvenstvu. Prve štiri dirke pa je dobil. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je na Portugalskem zbiral padce, končal na 13. mestu in ostal brez rdeče tablice vodilnega v prvenstvu. Prve štiri dirke pa je dobil. Foto: Guliverimage Enajsto mesto je pomenilo, da je končal dve mesti pred aktualnim svetovnim prvakom Jorgejem Pradom (GasGas). Na prvih petih dirkah je osvojil 54 točk, pri čemer na dveh ni bil stoodstoten zaradi težav s hrbtom. V skupnem seštevku zaseda 16. mesto, vse bliže je torej preboju med 15 in želenim uvrstitvam okoli desetega mesta. "Če bi bila druga vožnja boljša, bi bil mogoče lahko med deset. Vsako tekmo gre na bolje in upam, da bo šlo tako tudi naprej. Ja, tudi Prado je imel nekaj težav, padce. Lahko rečem, da sem prehitel Prada, a v težkih razmerah."

Ker so trenutno na sporedu tri dirke zapored, torej v treh zaporednih koncih tedna in vse precej blizu, se Jan in Igor Pancar z avtodomom in prikolico ne vračata domov. "Poskusil bom narediti dva treninga na motorju nekje na Portugalskem ali v Španiji, potem pa še en trening na kolesu ali pa bom šel pa teč. V petek si bom pa vzel prosto. Greva torej neposredno na dirko v Španijo."

V Lugu konec tedna naj bi bilo vreme lepo

Jan se že veseli nove proge. | Foto: Guliverimage Jan se že veseli nove proge. Foto: Guliverimage Lugo v Galiciji, dobre štiri ure vožnje severno od Aguede, bo prvič gostil dirko svetovnega prvenstva. To je druga od treh letošnjih v Španiji. Ker je Prado aktualni prvak, so se v Galiciji angažirali, zbrali denar in pridobili dirko MXGP. Na progi, na kateri je Prado začel svojo kariero. "Všeč mi je, da je proga nova. Upam, da je lepa. Kot sem slišal, je domača proga Prada. Nisem še nič gledal, kakšna je. Predvidevam, da je trd teren. Vreme naj bi bilo v redu, tako da ne bo tako kot tukaj. Vsaj to," je z nasmehom pogovor za Siol Sportal zaključil Jan Pancar. Ja, teren v Lugu je res trd, podoben tistemu v Patagoniji, kjer je bila prva dirka letošnjega leta. Jan je bil na tisti dirki 14., Tim pa tretji.

Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Gajser: Bila je odrezana škarpa, padel sem štiri metre dol na glavo
Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Gajser z uničenim motorjem in v bolečinah junaško do rdeče številke
Agueda Tim Gajser Honda
Sportal Blato za Gajserja ni ovira! Zmaga. Prado pa izgubljen.
Ne spreglejte