Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
13.03

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 13.03

8 let, 1 mesec

Balent v.d. direktor FŠO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska vlada je na današnji seji za v.d. direktorja Fundacije za šport (FŠO) imenovala Draga Balenta ter razrešila dosedanjega direktorja FŠO Gregorja Juraka.

Balent je bil doslej sekretar na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) in je vodil prvo medresorsko delovno skupino, ki je pripravila stališča sprememb Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. FŠO ima stalno rast koncesijskih dajatev. Svet FŠO se je na 57. seji 27. novembra seznanil s poročilom razpisne komisije fundacije o prispelih vlogah na razpis za leto 2008 v višini 13.482.710 evrov. Zaprošena sredstva za 3,7-krat presegajo razpisana, saj je na razpis prispelo 1181 vlog v skupni vrednosti skoraj 51 milijonov evrov. Največ sredstev so prijavitelji zaprosili za sofinanciranje programov gradnje športnih objektov. Svet FŠO je 7. novembra imenoval razpisno komisijo, ki bo vodila postopek delitve razpisanih sredstev fundacije za leto 2008. V razpisno komisijo so člani sveta imenovali Toneta Vogrinca, ki je predsednik FŠO, Toneta Jagodica, Marka Primožiča, Andreja Brvarja, Tomislava Koprivnjaka, Marjeto Kovač in Jožeta Rebca.

"Delovanje obeh fundacij ne more biti ogroženo, ker bo sedanjima svetoma obeh fundacij mandat potekel februarja prihodnje leto, kot bi tudi sicer, šele nato bosta oblikovana nova sveta s petletnim mandatom," je pojasnil direktor direktorata za šport MŠŠ Simon Starček, ki je vodil drugo medresorsko skupino, ki je oblikovala zakonski predlog. Direktorat za šport je FŠO očital nekatere napake pri delovanju.

"Predvsem FŠO ni delovala po zakonu o upravnem postopku (ZUP), poleg tega pa se dosedanji direktor po našem mnenju ni dovolj dobro odzval na naše zahteve po vpogledu v delovanje fundacije. DZ težko nadzira delovanje direktorja, vlada je lahko pri tem veliko bolj operativno telo, se lahko hitreje odzove na določene nepravilnosti. Nekatere organizacije, ki lahko predlagajo člane sveta, ne obstajajo več, prav tako pa Planinska zveza Slovenije po včlanitvi v OKS ni več med samostojnimi predlagatelji, ker bi bila s tem v privilegiranem položaju glede na ostale," je pred začetkom postopka sprejemanja sprememb v državnem zboru pojasnil Balent.

Vodstvo FŠO zavračali očitke

Jurak in vodstvo FŠO na čelu s predsednikom Vogrincem so te očitke zavračali in izpostavljali dobro delo FŠO, ki je povečevala rast sredstev, obenem pa so trdili, da so zaradi delovanja po ZUP številne pritožne obtičale nerešene na MŠŠ. Nov pravilnik o pogojih, merilih in postopku za razporeditev sredstev FŠO ter spremembe in dopolnitve pravil fundacije, prejšnja določila so povzročila različno tolmačenje posameznih členov, so poslanci in poslanke sprejeli zadnji dan septembrskega plenarnega zasedanja v državnem zobru. "V FŠO smo izjemno zadovoljni, da je državni zbor po letu in pol usklajevanj sprejel najpomembnejša akta, ki bosta posodobila in poenostavila postopke razdeljevanja sredstev FŠO," je tedaj povedal Jurak.

Ne spreglejte