Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2010,
14.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 20. 10. 2010, 14.04

8 let, 1 mesec

Kitajski Pearl Springs z novim rekordom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V kitajskem Nanjingu se je začel supervelemojstrski šahovski turnir, na katerem bodo prvič v zgodovini nastopili trije igralci z ratingom nad 2800 točk.

Turnir Pearl Springs z nagradnim skladom 250.000 evrov sicer ne bo najmočnejši v zgodovini, pred nekaj dnevi si je to lovoriko prislužil španski Bilbao Masters, zato pa na njem igrajo številka ena svetovne šahovske lestvice, Norvežan Magnus Carlesen (2826), številka dva in svetovni prvak Indijec Viswanathan Anand (2800) in številka tri, Bolgar Veselin Topalov (2803), nekdanji svetovni prvak FIDE in eden najbolj brezkompromisnih borcev v šahovski areni. Doslej je 2800 točk preseglo le pet igralcev, poleg omenjenih še šahovsko upokojeni Gari Kasparov in njegov učenec Vladimir Kramnik, ki ga je vrgel s prestola.

Carlsena šahovskim ljubiteljem ni treba posebej predstavljati. Dovolj pove podatek, da je za Kasparovom dosegel najvišji rating v zgodovini, in da je pri 19 letih medijsko najbolj izpostavljen šahist zahodne poloble od legendarnega Bobbyja Fischerja dalje. Zadnje čase mu sicer ne gre najbolje, skupno je na šahovski olimpijadi in Bilbao Mastersu zabeležil kar pet porazov, kar se bo odrazilo na naslednjem ratinškem seznamu, zato bo na Kitajskem skušal popraviti bled vtis.

Za Anandom je fantastično leto. Obranil je naslov svetovnega prvaka in zopet prebil magično mejo 2800 točk, v Bilbau pa je končal na drugem mestu, kar bo morda pripomoglo, da bo ob koncu sezone dosegel svoj ratinški rekord.

Toplaov in Anand za šahovnico prvič po dvoboju

Topalov je bil letos precej odsoten s šahovskih polj, saj se je osredotočil na dvoboj za naslov prvaka z Anandom, ki ga je izgubil v zadnji partiji. Razočaranje je najbrž vplivalo tudi na njegovo neprepoznanvno igro na olimpijadi. Tokrat se bo po dvoboju prvič soočil z Anandom in imel priložnost, da popravi medsebojni izkupiček. Čeprav mu morda ne bo uspelo, nekaj vsekakor drži – njegov šah ni nikdar dolgočasen.

Seznam igralcev, ki so znani po dinamičnem in borbenem šahu, pa še ni končan. Domačine zastopa Wang Yue (2732 Elo), trenutno najmočnejši kitajski šahist, ki se vrača v svetovno deseterico. Tu sta še Azerbajdžanec Vugar Gašimov (2719 Elo) in Etienne Bacrot (2716 Elo), dolga leta najboljši francoski igralec, ki je vajen turnirjev na najvišji ravni, poleg tega pa si v domovini lasti tudi največ državnih naslovov.

Tudi zadnji bo pospravil zajeten kupček

Turnir je sicer dvokrožen, nagrade pa bodo razdeljene po naslednjem ključu – zmagovalec dobi 80.000 evrov, drugouvrščeni 55.000 evrov, tretji 40.000 evrov, četrti 30.000, peti 25.000 in šestouvrščeni 20.000 evrov.

Rezultati prvega kroga: Anand : Wang Yue remi; Topalov : Gašimov remi; Carlsen : Bacrot 1:0;

Vrstni red po prvem krogu: Carlsen 1, Anand, Gašimov, Wang Yue in Topalov 0,5, Bacrot 0;

Ne spreglejte