Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
20.41

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Natisni članek

NFL Atlanta Tom Brady Los Angeles Rams New England Patriots liga NFL ameriški nogomet Super Bowl top 10

Četrtek, 31. 1. 2019, 20.41

5 let, 4 mesece

Top 10

Patrioti tako osovraženi, da je v bolnišnici pristala tudi njihova maskota #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Pred super bowlom LIII | V 53. finalu ameriške nogometne lige NFL se bosta v nedeljo pomerili moštvi New England Patriots in Los Angeles Rams. | Foto Reuters

V 53. finalu ameriške nogometne lige NFL se bosta v nedeljo pomerili moštvi New England Patriots in Los Angeles Rams.

Foto: Reuters

V 53. finalu ameriške nogometne lige NFL se bosta v nedeljo pomerili moštvi New England Patriots in Los Angeles Rams. Patriots so najuspešnejša dinastija lige in tudi eden od najbolj osovraženih klubov v ZDA. Njihov podajalec Tom Brady na novo piše knjige rekordov, nastopil bo že na svojem devetem super bowlu. Zbrali smo deset tem, o katerih se v ZDA govori v tednu pred nedeljskim super bowlom LIII.

Vsi članki iz rubrike Top 10

Pred desetimi dnevi sta moštvi Los Angeles Rams in New England Patriots zmagali na svojih tekmah v konferenčnih finalih in si zagotovili nastop na največji tekmi leta v ZDA. Rams so s 26:23 premagali New Orleans Saints in postali prvaki konference NFC, Patriots so bili s 37:31 boljši od Kansas City Chiefs in se veselili naslova prvakov konference AFC. Obe tekmi sta bili odločeni šele v podaljšku, na obeh so za razburjenje poskrbeli sodniki.

Zbrali smo deset tem, o katerih se pred super bowlom LIII (na sporedu bo v nedeljo, 3. februarja, v Atlanti, v noči na ponedeljek po slovenskem času) največ govori.

Tom Brady
Sportal Po kontroverzni sodniški odločitvi na super bowlu spopad LA Rams in New England Patriots

Sodniške napake

Jeza zaradi sodniških napak na tekmah konferenčnih finalov se tudi po desetih dneh še ni polegla. Oškodovani naj bi bili obe poraženi moštvi, Kansas City Chiefs in New Orleans Saints, bolj očitno drugo.

Pozno v četrti četrtini tekme so Saints prodrli globoko na teritorij Ramsov in že ogrožali njihovo končno cono, ko je branilec kalifornijske ekipe Nickell Robey-Coleman s prekrškom podrl sprejemalca Saintsov Tommyleeja Lewisa, a je sodniška piščalka ostala nema. Saints so namesto "touchdowna" dosegli le gol iz igre, časa do konca rednega dela tekme pa je bilo dovolj, da so Ramsi izid izenačili, prav tako z golom iz igre. Obračun je bil tako odločen šele v podaljšku, v katerem so imeli več sreče in zbranosti LA Rams.

V taboru poražencev se s sojenjem, ki jim je odnesel super bowl, še dolgo niso mogli sprijazniti. "Ne vem, ali sem v življenju videl bolj očiten prekršek nad lovilcem," je po tekmi dejal trener New Orleansa Sean Payton, nekaj dni pozneje pa napovedal tudi, da bodo v klubu razmislili o pravnih ukrepih proti ligi NFL, od katere zahtevajo tudi spremembe pravil, da bi si sodniki pri tovrstnih dogodkih lahko pomagali tudi z videoposnetki. Po trenutnih pravilih za prekrške pri podajah te možnosti namreč nimajo.

Po tekmi je odjeknila še vest, da so štirje sodniki na tekmi doma ali pa izvirajo iz Južne Kalifornije, kar bi lahko pomenilo, da so navijači Ramsov.

Malo manj je odmevala napaka sodnikov na tekmi med Patsi in Chiefsi, ko niso piskali domnevnega nedovoljenega dotika New Englandu, kar je vzelo nekaj vetra Kansasu, ampak ta napaka ni bila odločilna in zato ni dvignila hrupa.

New England Patriots so z enajstimi nastopi na super bowlu rekorderji lige NFL: | Foto: Reuters New England Patriots so z enajstimi nastopi na super bowlu rekorderji lige NFL: Foto: Reuters

Osovraženi Pats

New England Patriots so eno od najbolj osovraženih moštev v ameriškem nogometu, z vlogo zlobnežev lige NFL pa so se v preteklosti udobno sprijaznili. Letos so po zmagi v konferenčnem finalu poskušali Ameriko in svet prepričati, da so v resnici nekakšni avtsajderji, ki so se pogumno in presenetljivo uprli favoritom. Nihče jim ni nasedel.

"Rekli so, da smo stari, da nimamo igre, da nimamo ekipe, pa smo jim pokazali," je hlipal Tom Brady po veliki zmagi in nato postal tarča posmeha na družbenih omrežjih. Veliko lepše je internet začuda sprejel video, ki ga je Brady posnel z moštvenim kolegom Robom Gronkowskim, na katerem se po zmagi naduto muzata, v smislu, češ, kaj pa naj, dobri smo. To neznosno objavo so tudi spletni troli sprejeli kot veliko bolj pristno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

W

A post shared by Tom Brady (@tombrady) on

Na medijskem dnevu pred tako imenovanim pro bowlom, tekmo zvezd lige NFL, ki je teden dni pred super bowlom in seveda brez igralcev ekip, ki sta si priborili finale, je igralec moštva New York Jets Jamal Adams podrl maskoto Patsov in nesrečneža, ki jo je nosil, poslal v bolnišnico. Človeka seveda ni hotel poškodovati, o tem, kako osovraženi so Patsi, pa vendarle veliko pove to, da možakar, ki je nosil kostum, ni dobil javnega opravičila. Še več, Adams je javno zatrdil, da mu ni žal. "Tam je bila ta maskota in vsi so ji žvižgali, pa sem se odločil, da jo spotaknem. Niti je nisem zadel prav močno." Maskota Patriot Pat je prek Twitterja odgovorila: "Sovražijo nas, ker niso mi."

Dinastija

To sovraštvo do bostonskega moštva je predvsem posledica njegove uspešnosti. New England Patriots so športna dinastija. Od leta 2001, ko je v Bostonu zaživela naveza trener Bill Belichick in podajalec Tom Brady, so Pats osvojili pet naslovov prvaka lige NFL in skupno kar osemkrat zaigrali na super bowlu. S skupno 11 nastopi v velikem finalu so daleč najuspešnejše moštvo v zgodovini lige NFL, s petimi zmagami si delijo drugo mesto z Dallas Cowboys in San Francisco 49ers, v nedeljo pa bi z zmago lahko ujeli Pittsburtgh Steelers, ki imajo rekordnih šest naslovov prvaka.

Tom Brady je gospod ameriški nogomet. | Foto: Reuters Tom Brady je gospod ameriški nogomet. Foto: Reuters

Tom Brady

Zvezdniški napadalec (quarterbasck) New Englanda Tom Brady tudi sam piše nova poglavja v knjigi rekordov lige NFL. V nedeljo bo že devetič zaigral na super bowlu, bil je ključni mož pri vseh petih naslovih Pats, zaigral bo v rekordni 40. tekmi "play offa", z 41 leti bo najstarejši podajalec, ki je kadarkoli zaigral na super bowlu, rekordnih štirikrat je bil najkoristnejši igralec velikega finala, ima rekordnih pet zmag na super bowlu, pa rekordnih 232 zmag v vlogi prvega podajalca na sploh …

Brady ima pogodbo s Patsi sklenjeno še za naslednjo sezono, na vprašanje, kakšne so možnosti, da letos nastopa na svojem zadnjem super bowlu, pa je odgovoril: "Nikakršne!"

Najmlajši trener

Na drugi strani pri tekmecih New Englanda, La Rams, pa bo prav tako padel rekord. Trener kalifornijskega moštva Sean McVay je s 33 leti najmlajši trener, ki bo kadarkoli nastopil na super bowlu. Leta 2017, ko je sprejel mesto glavnega trenerja NFL moštva, je postal najmlajši strateg v novejši zgodovini lige na najpomembnejšem trenerskem položaju. Vlogo prvega moža na igrišču je zaupal mlademu podajalcu Jaredu Goffu, ki je letos, ko se je prvič v karieri uvrstil na tekmo vseh tekem, star 24 let. Zaupanje v mladost se je Ramsom izplačala.

Sean McVay je s 33 leti najmlajši trener, ki bo kadarkoli nastopil na super bowlu. | Foto: Reuters Sean McVay je s 33 leti najmlajši trener, ki bo kadarkoli nastopil na super bowlu. Foto: Reuters

Navijači Ramsov so po zmagi v konferenčnem zlorabili stran New Orleansa na Wikipedii in namesto lastnika ekipe (to je sicer vdova milijarderja Toma Bensona, Gayle Marie LaJaunie Bird Benson) vpisali in prilepili povezavo do trenerja McVayja. Češ, McVey si je polastil Saintse. Potegavščina je trajala dobre pol ure, preden so podatek popravili.

Wikipedia NO Saints | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Staviti je mogoče na vse

Super bowl je največji športni dogodek leta v ZDA, zato so rekordna tudi vplačila za stave. A staviti je mogoče na vse mogoče. O metu kovanca pred tekmo? Kako dolgo bo Gladys Knight pela ameriško himno (manj kot 90 sekund ali več kot 90 sekund)? Bo kateri od igralcev med himno klečal ali dvignil pest? Kakšna bo gledanost tekme? Kolikokrat bosta komentatorja v televizijskem prenosu uporabila besede "dinastija", "Gronk", "največji vseh časov" …?

Sportal Za zmagoviti "touchdown" se je moral prebiti skozi orkester #video

Kolikokrat bo televizija CBS, ki letos prenaša super bowl, pokazala posnetek sodniške napake s tekme Saints – Chiefs? Kolikokrat bo med prenosom kamera pokazal predsednika lige NFL Rogerja Goodella? Si bo tekmo v živo ogledal tudi predsednik Donald Trump? Bo Trump tvital med tekmo? Kako hitro bo prek twitterja čestital zmagovalcem? Bo najdaljša razdalja, s katere bo dosežen gol iz igre, presegla podporo, ki jo predsednik uživa v javnosti (39,5 odstotka, torej 40 jardov) …?

Na stavnicah bodo vplačane "na stotine milijonov dolarjev", o najvišjih posamičnih stavah za zdaj poročajo iz Las Vegasa, kjer so na zmago New Orleansa prejeli 115 in 110 tisoč dolarjev vplačil.

Oglas za oglas, ki bo vrtel med super bowlom. Sprožil je pravo evforijo med ljubitelji kultnega filma Veliki Lebowski, ki so se razveselili nadaljevanja, a gre verjetno le za oglas za pivo.

Oglasi

Televizijski oglasi med prenosom "največje tekme leta" so poglavje zase, mreža CBS bo za 30 sekund zaračunala nekaj več kot pet milijonov dolarjev, kar je na ravni zadnjih treh super bowlov. Ameriška pivovarna Anheuser Busch, največja na svetu, je zakupila rekordnih osem reklamnih mest, za skupno pet minut in pol televizijskega časa. Oglaševalci prav za super bowl pripravijo najprivlačnejše oglasne spote, nekaj jih je že pricurljalo v javnost.

Maroon 5

Ameriško himno pred tekmo bo odpela "kraljica soula" Gladys Knight, dogodek sam zase pa je tudi koncert ob polčasu super bowla, na katerem so v preteklosti nastopala največja glasbena imena, kot so Rolling Stones, Prince, The Who, Aerosmith, Phil Collins, Red Hot Chili Peppers, U2, Madonna, Lady GaGa, Beyonce … Leta 2004 sta Janet Jackson in Justin Timberlake poskrbela za enega od večjih škandalov, ko je pevka pokazala prsi. Puritanci so bili ogorčeni, nastopajoči par so obtožili, da sta onečastila družinski praznik.

Letos bodo ob polčasu na štadionu Mercedes Benz v Atlanti zabavali Maroon 5 z raperskima gostoma Travisom Scottom in Big Boijem. Maroon 5 so se odpovedali novinarski konferenci pred dogodkom, razlogov za to pa niso navedli.

Sezona brez klečanja

V tej sezoni lige NFL se ni več toliko govorilo o protestih temnopoltih nogometašev, ki so v zadnjih dveh letih s klečanjem ob igranju himne izkazovali podporo gibanju #BlackLivesMatter (Tudi črna življenja štejejo, op. p.). To je gibanje proti policijskemu nasilju, tarča katerega so predvsem temnopolti Američani in je v zadnjih nekaj letih zahtevalo številne smrtne žrtve. Ti tragični dogodki so močno odmevali, protestno klečanje na tekmah NFL pa je v sezoni 2016 začel podajalec San Francisco 49ers Colin Kaepernick. Vodstvo lige se je na "nepatriotsko" vedenje odzvalo s suspenzi, Kaepernick je bil iz nogometa dobesedno izgnan, njegov način protesta pa so povzeli številni nogometaši, a je klečanje v tej sezoni zamrlo, saj ga je vodstvo lige preprosto prepovedalo.

NFL
Sportal Nogometaši ameriške lige NFL ne bodo smeli več klečati med igranjem himne

Sklenjen krog LA Rams – St Louis Rams

V nedeljo bo simbolično sklenjen krog. New England Patriots so prvi naslov prvakov lige NFL osvojili na super bowlu XXXVI leta 2002, ko so premagali prav moštvo Rams, ki pa je takrat domovalo v St. Louisu v zvezni državi Misuri. Z Rams (ti so bili leta 1936 ustanovljeni v Clevelandu v Ohiu, se leta 1946 preselili v Los Angeles, pa leta 1995 v St. Louis in leta 2016 spet nazaj v LA), zdaj spet v LA, se bodo po 17 letih spet spopadli v finalu. Upajo seveda tudi na podoben izid, Pats so takrat zmagali z 20:17, sicer pa imajo Rams le en naslov prvakov, ki so ga osvojili leta 2000 z zmago nad ekipo Tennessee Titans (23:16).

Preberite še:

Donald Trump
Sportal Trump odpovedal sprejem zmagovalcev super bowla Philadelphia Eagles
Dallas Cowboys
Sportal Dončić sosed najbogatejših, Real prehitel Barcelono
Ljubljana Silverhawks
Sportal Član Ljubljana Silverhawks zaradi kokaina suspendiran, vodilni v klubu brez komentarja
Navijača ZDA pet športov v LA
Sportal Športnima navdušencema iz Chicaga v Los Angelesu uspelo ujeti izjemen dogodek #video
Tom Brady New England Patriots
Sportal Brady presegel Manningov rekord v podajah za zadetek
San Francisco 49ers
Novice Ameriški nogometaši (zaradi Trumpa) še kar klečijo, pridružili so se jim tudi berlinski
Ne spreglejte