Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2024,
23.00

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Praga Ostrava Kanada svetovno prvenstvo v hokeju

Sobota, 11. 5. 2024, 23.00

1 teden, 4 dni

Svetovno prvenstvo v hokeju, skupinski del, 2. dan

Branilci naslova prvenstvo odprli z zmago, podprvaki s hudim porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
SP v hokeju 2024, Kanada | Branilci naslova Kanadčani so prvenstvo odprli z zmago nad Veliko Britanijo. | Foto Reuters

Branilci naslova Kanadčani so prvenstvo odprli z zmago nad Veliko Britanijo.

Foto: Reuters

Drugi dan svetovnega prvenstva v hokeju elitne divizije so bili še v času kosila na delu branilci naslova Kanadčani, ki jim je nasproti stala Velika Britanija. Javorjevi listi so zmagali s 4:2. Francija je danes opoldne z 1:3 izgubila proti Kazahstanu, od Avstrije pa je bila popoldne s 5:1 boljša Danska. Napet je bil obračun med Poljsko in Latvijo, šele po podaljšku so ga s 5:4 dobili Balti. Zvečer so Čehi zanesljivo ugnali Norveško (6:3), Američani pa so se poigrali z lanskimi finalisti Nemci (6:1). 

nemška hokejska reprezentanca
Sportal Nemci branjene srebra začeli z zmago, Švedi prerešetali mrežo ZDA

Po letu 2015 Praga in Ostrava znova gostita svetovno hokejsko prvenstvo najkakovostnejšega razreda. Potekalo bo vse do 26. maja, ko bodo v areni O2 okronali prvaka.

Naslov branijo hokejisti iz zibelke hokeja Kanadčani. Lani so v finalu presenetljivo igrali z Nemci, jih premagali s 5:2 in se razveselili 28. zlatega odličja.

Kanada je bila danes na delu že zelo zgodaj, ob 12.20 je palice prekrižala z Veliko Britanijo, ki se bo najverjetneje na koncu borila za obstanek. A danes se je prvakom dobro postavila po robu, izgubila pa je z 2:4. Pomembno tekmo so ob isti uri odigrali tudi Francozi in Kazahstanci. Azijska reprezentanca je bila boljša, zmagala je s 3:1. 

Avstrijci so popoldne izzvali Dance in izgubili z 1:5, Poljaki, ki so se po dolgih letih vrnili na največji oder, pa lani bronaste Latvijce. Ta tekma se je končala šele po podaljšku z zmago Latvije (5:4).

Čehi so v petek na kolena spravili Fince, danes so zanesljivo opravili še z Norvežani. | Foto: Reuters Čehi so v petek na kolena spravili Fince, danes so zanesljivo opravili še z Norvežani. Foto: Reuters

Zvečer so gostitelji Čehi drugo zmago prvenstva vknjižili proti Norvežanom, Nemcem, ki so začeli z zmago, pa so tokrat hokejsko lekcijo odčitali Američani in jih premagali kar s 6:1.

Dve skupini, najslabša se bosta poslovila

Na Češkem sodeluje 16 reprezentanc, ki so v predtekmovanju razdeljene v dve skupini. Redni del oziroma tekmovanje v skupinah bo potekalo do torka, 21. maja. Četrtfinalni tekmi (po dve v Pragi in Ostravi) bosta na vrsti dva dni pozneje, polfinalni v soboto, 25. maja, finale in mali finale pa v nedeljo, 26. maja. Te štiri odločilne tekme bo gostila Praga.

Najslabša reprezentanca vsake skupine bo izpadla v divizijo I, skupino A, iz katere so letos znova napredovali Slovenci, ki bodo med elito igrali prihodnje leto na Švedskem ali Danskem.

Svetovno prvenstvo, skupinski del, 2. dan (Ostrava in Praga)

Sobota, 11. maj
 

Lestvici*:

* Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja iz vsake skupine izpade razred nižje.

Praga hokej
Sportal Začenja se elita, med katero bodo prihodnje leto tudi Slovenci
Ne spreglejte