Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 10. 2020,
15.49

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

spust svetovni pokal Maribor Jure Žabjek Monika Hrastnik gorsko kolesarstvo

Sobota, 17. 10. 2020, 15.49

3 leta, 7 mesecev

maribor, svetovni pokal v spustu, kvalifikacije za 2. tekmo

Hrastnikova v kvalifikacijah zadržano, Žabjek še tretjič 15.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Monika Hrastnik - MB2019 | Monika Hrastnik je bila v kvalifikacijah za drugo tekmo svetovnega pokala v spustu v Mariboru zadržana. | Foto Grega Valančič/Sportida

Monika Hrastnik je bila v kvalifikacijah za drugo tekmo svetovnega pokala v spustu v Mariboru zadržana.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljša slovenska gorska kolesarka v spustu Monika Hrastnik je v kvalifikacijah pred drugo tekmo svetovnega pokala v Mariboru zasedla sedmo mesto. Najhitrejša je bila Francozinja Myriam Nicole. V moški konkurenci sta se na nedeljsko tekmo uvrstila oba Slovenca, Jure Žabjek je bil še tretjič v treh dneh 15., Luka Berginc je končal kot 37.

gorsko kolesarstvo, spust, Maribor
Sportal Popoln francoski dan v Mariboru, Hrastnikova peta #foto

V moški konkurenci je bil najhitrejši Francoz Loic Bruni s časom 3:13,372. Drugi je bil njegov rojak Thibaut Daprela (+ 1,124), tretji pa Avstralec Troy Brosnan (+ 1,739). Četrti je bil petkov zmagovalec, Francoz Loris Vergier (+ 1,875).

Žabjek ni bil zaščiten

Žabjek si je moral kljub dvema 15. mestoma v četrtek v kvalifikacijah in v petek na prvi tekmi priboriti nastop v nedeljskem finalu, saj ni bil med zaščitenimi kolesarji. To mu je znova uspelo s 15. mestom in časom 3:19,522, s čimer je bil šest sekund počasnejši od najboljšega spustaša na svetu v zadnjih letih.

"Proga je malo bolj suha kot zjutraj, je pa bolj uničena. Je bolj zahtevno, ampak z vožnjo sem bil zadovoljen. Najboljših 60 se kvalificira, sam pa nisem zaščiten tekmovalec, tako da če bi padel, se ne bi kvalificiral. Vseeno nisem šel 'na polno', sem šel malce z rezervo, ker mi je bolj pomemben nastop kot dober rezultat v kvalifikacijah," je za Radio Slovenija dejal Žabjek, sicer 15. kolesar v skupnem seštevku (letos v razvrstitvi štejejo tudi vožnje v kvalifikacijah).

Berginc je bil po 40. mestu na petkovi tekmi tokrat med 83 tekmovalci v kvalifikacijah 37. s časom 3:25,406 in se zanesljivo uvrstil na drugo tekmo na mariborskem Pohorju.

Horvatova s več kot minuto zaostanka

Pri ženskah je bila Francozinja Nicolova, sicer srebrna s svetovnega prvenstva v Leogangu, hitrejša od Britanke Tahnee Seagrave (+ 3,895) in Italijanke Eleonore Farina (+ 6,797). Hrastnikova je za zmagovalko kvalifikacij zaostala 11,885 sekunde, druga slovenska predstavnica Špela Horvat pa je s težavami v srednjem delu proge na koncu na zadnjem, 11. mestu z več kot minuto zaostanka.

gorsko kolesarstvo - Maribor 2020 - svetovni pokal v spustu | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Zadovoljna sem, da sem opravila vožnjo brez padca. Jutri je nov dan. Upam, da bo suho. Dala bom vse od sebe, sem pa kar utrujena. Včeraj pred finalom sem si rekla, 'oh, samo ta vožnja še', potem pa sem se spomnila, da so danes kvalifikacije in nato nova tekma. Ampak saj je za vse enako," je za Radio Slovenija o nastopu razpredala 26-letnica iz Lepe Njive pri Mozirju.

Slovenskih mladink in mladincev pa ni v Mariboru

V mladinski konkurenci je bil še tretji dan zapovrstjo najhitrejši mladinski svetovni prvak, Irec Oisin O'Callaghan (3:22,549). Boljši je bil od Francoza Antoina Roggeja (+ 4,510) in Britanca Dennisa Luffmana (+ 5,326).

Pri mladinkah je bila med štirimi tekmovalkami v razvrstitveni vožnji najhitrejša Nemka Anastasia Thiele s časom 4:28,246. Slovenskih mladink in mladincev v Mariboru ni.

V nedeljo bo na sporedu druga tekma za svetovni pokal. Za mladince se bo začela ob 9.45, za mladinke ob 10.30. Članice se bodo na drugo različico "črne" proge podale ob 12.30, moški pa eno uro kasneje.

Svetovni pokal v spustu se bo zaključil v portugalski Lousi čez dva tedna prav tako z dvema tekmama.

Preberite še:

Monika Hrastnik
Sportal Monika iz Lepe Njive, ki se ne boji "metati" na glavo #intervju

 

Ne spreglejte