Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
6.30

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

Natisni članek

NBA Anthony Edwards Boston Celtics Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Minnesota Timberwolves Denver Nuggets Liga NBA

Petek, 17. 5. 2024, 6.30

2 tedna

Liga NBA, 16. maj, drugi krog končnice

Minnesota se je znesla nad nebogljenimi prvaki in jih odpravila za kar 45 točk! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20
Minnesota | Košarkarji Minnesote so povsem nadigrali Denver in izsilili sedmo tekmo konferenčnega polfinala. | Foto Reuters

Košarkarji Minnesote so povsem nadigrali Denver in izsilili sedmo tekmo konferenčnega polfinala.

Foto: Reuters

Branilci naslova Denver Nuggets so zapravili prvo zaključno žogo za preboj v konferenčni finale. Četrto zmago v seriji z Minnesoto so v noči na petek lovili v gosteh, kjer pa so bili tako nadigrani in nebogljeni, da so doživeli hud poraz. Timberwolves so na krilih Anthonyja Edwardsa (27 točk) in izjemne obrambe pomendrali prvake (115:70). Tako bo o finalistu zahodne konference, ki se bo pomeril z boljšim iz serije med Dončićevim Dallasom in Oklahomo Cityjem (trenutni rezultat 3:2), odločala sedma tekma v Denverju.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Nasmejani Dončić pretkano odgovoril legendi lige NBA

Minnesota Timberwolves : Denver Nuggets 115:70 (31:14, 59:40, 86:61)

Najboljši strelci: Edwards 27 (trojke 4/9), McDaniels (trojke 3/5), Conley 13 (trojke 3/6), Towns 10 (13 sk.), Reid 10 (11 sk.), Alexander-Walker 9 (trojke 3/5), Gobert 8 (14 sk.), Garza 8; Jokić 22 (met iz igre 9/19, 9 sk.), Gordon 12 (8 sk.), Murray 10 (met iz igre 4/18), Caldwell-Pope 9 (trojke 2/6), Porter Jr. 8 (6 sk., trojke 1/6)

Vrhunci dvoboja med Minnesoto in Denverjem:

Branilci naslova iz Denverja so zapravili prvo zaključno žogo za preboj v konferenčni finale. Na šesto tekmo v Minneapolis so na krilih popolnega preobrata, treh zaporednih zmag, odpotovali s prednostjo 3:2, nato pa doživeli enega najhujših porazov v zgodovini franšize. Na začetku srečanja so povedli z 9:2, a je bil občutek, da bi lahko Nikola Jokić in druščina znova nadzorovali potek srečanja na igrišču, lažen. Sledili so prizori popolne nemoči. Minnesota se je na krilih bučnega občinstva poigravala z gosti, si z izjemnimi delnimi rezultati hitro zagotovila visoko prednost in jo iz četrtine v četrtino še višala. Na koncu je odpihnila prvake lige NBA za kar 45 točk (115:70) ter poskrbela za drugo najvišjo zmago v zgodovini končnice lige NBA, ko je govora o dvoboju, na katerem se ekipa neposredno sooča z izpadom.

Minnesota je spravljala goste v obup z norimi nizi. V prvi četrtini je po zaostanku z 2:9 z delnim rezultatom 20:0 povedla z 22:9, še odločneje pa krenila v zadnji četrtini, ko je z neverjetnim delnim rezultatom 24:0 povedla za kar 50 točk!

Najboljši strelec srečanja je bil Anthony Edwards (27 točk). | Foto: Reuters Najboljši strelec srečanja je bil Anthony Edwards (27 točk). Foto: Reuters

Najboljši igralec srečanja je bil Anthony Edwards (27 točk), ki je že v prvem polčasu dosegel 19 točk, visoka trojica, Rudy Gobert, Karl-Anthony Towns in Naz Reid, pa je zbrala kar 38 skokov in zavladala pod obročema. Le malce več od tega so jih skupaj zbrali košarkarji Denverja (43), razigrana Minnesota pa kar 62. V napadu se je izkazal tudi Jaden McDaniels (21), Mike Conley jih je po vrnitvi na parket dodal 13.

"Fantje so verjeli vase, to je bilo ključno," je ocenil Edwards. "Pred tekmo smo se veliko pogovarjali o tem, kako se vrniti, kako igrati bolj svobodno in lahkotno. Zdi se, da nam je uspelo," je dodal trener Minnesote Chris Finch.

Neslaven rekord Denverja

Denver, za katerega slovenski reprezentant Vlatko Čančar zaradi poškodbe kolena v tej sezoni ne nastopa, se je podpisal pod nepriljubljen rekord lige NBA. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je prvak v prihodnji sezoni, v kateri brani naslov, izgubil srečanje končnice za kar 45 točk. Pred tem je bil rekord –36. ''To veliko pove o tekmi in tem, kakšen je bil naš pristop,'' je potožil trener Denverja Michael Malone.

Rezervisti Minnesote so dosegli kar 36 točk, Denverjevi pa le devet. Pa še to sedem v zadnjih petih minutah, ko je bil zmagovalec dvoboja že dolgo odločen in so na parketu zaigrali le košarkarji s klopi.

Nikola Jokić je pogrešal več razigranih soigralcev, izostal je zlasti večji prispevek rezervistov. | Foto: Reuters Nikola Jokić je pogrešal več razigranih soigralcev, izostal je zlasti večji prispevek rezervistov. Foto: Reuters

"Izkušnje mi pravijo, da  je šesta tekma v seriji končnice vedno najtežja," je po katastrofalnem porazu v Minneapolisu zatrdil Jamal Murray. Kanadčan je iz igre metal zgolj 4/18 in bil eden največjih dolžnikov prvakov, saj je prispeval zgolj deset točk. Ni mu bilo lahko, saj ga ovira poškodba komolca.

V nedeljo zvečer sledi spektakel v Denverju

Jamal Murray je iz igre zadel le štiri od 18 metov! | Foto: Reuters Jamal Murray je iz igre zadel le štiri od 18 metov! Foto: Reuters Košarkarje Denverja je povsem pustil na cedilu met za tri točke. Zadeli so jih le sedem od 36, zgolj petino. V uvodni četrtini so dosegli le 14 točk, kar je drugo najmanjše število udeleženca končnice v tej sezoni. Manj so jih v seriji proti Bostonu dosegli le košarkarji Miamija (12).

Prvi zvezdnik Denverja Nikola Jokić, ki je pred peto tekmo serije slavnostno prejel priznanje za MVP igralca rednega dela sezone, nato pa se izkazal proti Minnesoti, tokrat ni mogel biti zadovoljen s svojo predstavo. Ob metu 9/19 je dosegel 22 točk, dodal devet skokov, a podelil zanj skromni dve asistenci.

Odločilno sedmo tekmo bodo odigrali v nedeljo, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji košarke v Evropi, saj se bo spektakel v Koloradu začel ob 22. uri po slovenskem času.

Dončić znova na delu v noči na nedeljo

V noči na soboto sledi v ligi NBA šesta tekma na dvoboju med New York Knicks in Indiano Pacers (3:2), v noči na nedeljo pa lahko četrto zmago dosežejo Dallas Mavericks, ki proti Oklahomi City Thunder vodijo s 3:2.

Če bodo Luka Dončić in Mavericks v noči na nedeljo izkoristili prednost domačega igrišča, bodo napredovali v konferenčni finale. | Foto: Guliverimage Če bodo Luka Dončić in Mavericks v noči na nedeljo izkoristili prednost domačega igrišča, bodo napredovali v konferenčni finale. Foto: Guliverimage

Slovenski virtuoz Luka Dončić bo takrat lovil svojo drugo uvrstitev v konferenčni finale v karieri.

Liga NBA, 16. maj:

Liga NBA, drugi krog končnice:

Zahodna konferenca:
Oklahoma City Thunder (1) – Dallas Mavericks (5) /2:3/
Denver Nuggets (2) – Minnesota Timberwolves (3) /3:3/

Vzhodna konferenca:
Boston Celtics (1) – Cleveland Cavaliers (4) /4:1/
New York Knicks (2) – Indiana Pacers (6) /3:2/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1

Nikola Jokić
Sportal Neverjetna predstava Jokića, Dončićev prijatelj obnorel New York #video
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Vrnitev "čarovnika" Dončića, Dallas do velike zmage
Ne spreglejte