Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 3. 2016,
11.18

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Johan Cruyff Barcelona Real Madrid špansko prvenstvo Andres Iniesta

Četrtek, 31. 3. 2016, 11.18

6 let, 8 mesecev

Bo Real padel za Cruyffa?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

V soboto bodo oči svetovne nogometne javnosti uprte v prestolnico Katalonije. Barcelona in Real Madrid se bosta na Camp Nouu pomerila v znamenitem španskem derbiju, ki ga bo zaznamoval spomin na pred kratkim umrlega Nizozemca Johana Cruyffa.

Sobotni derbi bo zelo čustven. Nogometaši Barcelone bodo odigrali prvo tekmo, odkar je svet zapustil Johan Cruyff. "To bo posebna tekma, motiva nam ne bo manjkalo. Najlepše posvetilo Cruyffu bi bila zmaga nad Realom," je napovedal kapetan Barcelone Andres Iniesta in dodal: "Najlepši spomin nanj je pravzaprav njegova zapuščina. Ne samo nam in navijačem Barcelone, ampak vsemu svetovnemu nogometu. Na tako posebni tekmi bi bilo prekrasno premagati Real. Upam, da bomo dobili el clasico,'' je željo razkril 31-letni španski reprezentant, ki se je pred dnevi poklonil klubski ikoni Cruyffu in se podobno kot 60 tisoč navijačev Barcelone vpisal v njegovo žalno knjigo.

Gracies Johan

Katalonski klub bo uradno žaloval do sobote, nato pa bodo pred velikim derbijem z Realom spomin na Cruyffa počastili z minuto molka. Zbrano množico na Camp Nouu bo pozdravil tudi prispevek o legendarnem nizozemskem zvezdniku, ki ga bodo prikazali na največjem videozaslonu na štadionu.

Katalonski klub bo uradno žaloval do sobote. Pred velikim derbijem z Realom bo spomin na Cruyffa počastil z minuto molka.  | Foto: Katalonski klub bo uradno žaloval do sobote. Pred velikim derbijem z Realom bo spomin na Cruyffa počastil z minuto molka.

Navijači - na tribunah jih bo v soboto zvečer okrog 90 tisoč - bodo držali kartone, s katerimi bodo ustvarili velikanski skupinski mozaik z napisom ''Gracies Johan'' (Hvala, Johan). Enak napis bodo na dresih nosili igralci Barcelone.

Ko bodo stopili na igrišče, jih bodo spremljali otroci, ki bodo nosili majico z enakim napisom, na hrbtu pa bo izpostavljen napis o Cruyffovi fundaciji, neprofitni organizaciji, ki pomaga zlasti otrokom s posebnimi potrebami in jih uvaja v svet športa. Dvoboj bo na častni tribuni spremljalo vseh osem še živečih predsednikov Barcelone.

Klubska ikona Barcelone

Cruyff, eden najboljših nogometašev na svetu vseh časov, je prejšnji teden izgubil bitko z rakom na pljučih. Umrl je pri 68 letih, v karieri pa je največje uspehe dosegal v dresih Ajaxa, nizozemske reprezentance in Barcelone. V Kataloniji ni blestel le kot igralec, ampak tudi kot trener. Leta 1992 je blaugrano popeljal do prvega evropskega naslova. V finalu je v napetem srečanju na starem Wembleyju po podaljških odpravil Katančevo Sampdorio. Cruyff je prenovil slog Barcelone ter poskrbel, da so gledalci spremljali lepši in atraktivnejši nogomet, pri katerem so prišle do izraza tehnične vrline posameznikov.

Johan Cruyff (1947-2016) je z Barcelono osvajal lovorike kot nogometaš in tudi kot trener. | Foto: Johan Cruyff (1947-2016) je z Barcelono osvajal lovorike kot nogometaš in tudi kot trener.

Na Camp Nouu je vrhunske rezultate povezal s šarmom igre, posledice pa so vidne še danes, saj je njegovo filozofijo nogometa prevzela tudi mladinska akademija Barcelone. Njena "produkta" sta tudi Messi in kapetan Iniesta.

Messi proti Ronaldu, MSN proti BBC …

El clasico se bo začel v soboto ob 20.30. Prinaša nogometno poslastico, na katero čaka ves svet, saj ponuja obračun zvezdnikov. Lionel Messi se bo pomeril s Cristianom Ronaldom, atomski napadalni trojček Barcelone MSN (Messi, Luis Suarez in Neymar) bo skušal zasenčiti madridskega BBC (Karim Benzema, Gareth Bale in Cristiano Ronaldo). Barcelona ni izgubila že 39 tekem zapored. Če bo ostala neporažena tudi proti Realu, bo rekord podaljšala na okroglih 40 srečanj.

Nogometaši Barcelone želijo premagati Real v čast Nizozemca, za katerim žaluje ves svet. | Foto: Nogometaši Barcelone želijo premagati Real v čast Nizozemca, za katerim žaluje ves svet.

Barcelona si je v španskem prvenstvu priigrala tako visoko prednost pred madridskima velikanoma (Atletico in Real), da bi ji lahko nov naslov državnega prvaka preprečil le še čudež. Katalonci, aktualni španski, evropski in svetovni prvaki, imajo osem krogov pred koncem sezone pred belimi baletniki deset točk prednosti. Drugouvrščeni Oblakov Atletico zaostaja devet točk.

Kapetan Barcelone: Najlepši del sezone še prihaja

Messija, Suareza in druščino po srečanju z Realom čaka novo pomembno srečanje s tekmecem iz Madrida. V torek se bodo v prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov pomerili z Atleticom. "Najlepši del sezone še prihaja. Odločale bodo malenkosti. Dobro je, da prevladuje optimizem, nočemo pa, da bi nas zajela evforija,'" skuša Iniesta ostati na trdnih tleh.

Na štadionu Camp Nou se bo v soboto zbralo blizu sto tisoč gledalcev. | Foto: Na štadionu Camp Nou se bo v soboto zbralo blizu sto tisoč gledalcev.

Barcelona je v igri za trojno krono. Poleg prvenstva in lige prvakov lahko ubrani tudi naslov zmagovalca španskega pokala. V finalu se bo pomerila s Sevillo.

 

Ne spreglejte