Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
9. 7. 2014,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robin van Persie

Sreda, 9. 7. 2014, 16.00

8 let

Nizozemski navijači molijo za zdravje Robina van Persieja

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizozemskih nogometašev pred začetkom SP v Braziliji nihče ni uvrščal med glavne favorite za naslov. A očitno mešanica mladih nogometašev iz domače lige in zvezdnikov deluje brezhibno.

Da je temu tako, govori tudi uvrstitev v polfinale, pa čeprav so se v izločilnih bojih mučili tako z Mehiko kot tudi Kostariko. Zadnjo so po pravi mojstrovini selektorja Louisa van Gaal, ko je minuto pred koncem podaljška vratarja Jesperja Cillessena zamenjal s Timom Krulom, ta pa je pri enajstmetrovkah dobesedno prestrašil Kostaričane in jih poslal v domovino.

Aktualni svetovni podprvaki bodo nocoj lovili še svojo četrto uvrstitev v veliki finale na svetovnih prvenstvih. To jo jim je pred JAR 2010 uspelo tudi v Nemčiji 1974 in Argentini 1978. Ni treba dvakrat reči, da so na zadnji stopnički tudi vedno pokleknili, zato ne čudi, da je njihova želja po prvem naslovu.

Težave van Persieja, se vrača že odpisani de Jong?

Nizozemskemu selektorju pred spopadom z gavči sive lase povzroča bolezensko stanje kapetana Robina van Persieja, ki je v torek skupaj z Darlyjem Janmaatom treniral po prilagojenem programu. Oba sta namreč tožila zaradi bolečin v trebuhu. "Van Persie ima določene težave, zato z njim nismo tvegali na zadnjem treningu. Ne morem vam reči, ali bo zaigral ali ne. Kapetan v moji ekipi vedno igra, a če ne bo stoodstotno pripravljen, ne bomo tvegali. Več bomo vedeli na dan tekme. Odločil sem bom nekaj ur pred tekmo," je bil skrivnosten van Gaal, a če so res težave samo trebušni krči, bo zvezdnik Manchester Uniteda zagotovo nastopil. Pomembnost tekme je pač prevelika.

Nekaj težav s poškodbo ima tudi osrednji branilec Ron Vlaar, popolnoma zdrav ni niti Leroy Fer, je pa na zadnjem treningu treniral Nigel de Jong, nogometaš, ki so ga po tekmi z Mehiko že odpisali in napisali, da je prvenstva že konec.

Očitno se robustnemu Nizozemcu poškodba dimeljske mišice celi hitreje od pričakovanj. "Drži, Nigel je treniral. Bomo videli, kako se bo odzvalo njegovo telo po tej obremenitvi. Če ne bo več bolečin, če se bo dobro počutil, bomo lahko govorili o čudežu. Podobno velja za Vlaara," je sedmi sili o stanju v njegovi ekipi razložil 62-letni nizozemski strokovnjak.

Argentina ni le Messi

Za tulipane je zagotovo pomemben podatek, da bodo nebesno modri nastopili brez poškodovanega Angela di Marie, ki je bil eden boljših pri gavčih v dozdajšnjem poteku prvenstva. Vseeno pa nizozemski tabor opozarja, da je tukaj veliki Lionel Messi, ki je sposoben sam odločiti tekmo. "Messi ni brez razloga označen kot najboljši nogometaš na svetu. Je poseben nogometaš, ki je nevaren tudi, ko mu ne gre najbolje. Treba bo paziti nanj in ga onemogočiti," je s prstom na zvezdnika Barcelone pokazal van Gaal, a še dodal, da Argentina ni samo Messi. "Nikoli ne gledamo na našega nasprotnika individualno. Če hočemo biti uspešni, se moramo pripraviti na celotno ekipo. Z igralci smo se že nekaj pogovarjali, kako bomo igrali, končna odločitev pa bo znana, potem ko bomo videli, s kom bo začel argentinski selektor."

Tulipani le enkrat izgubili proti Argentini

Nizozemci so se do zdaj z Argentinci pomerili osemkrat in le enkrat izgubili. To je bilo v tistem za tulipane tako črnem finalu SP leta 1978 v Buenos Airesu, ko so bili ob koncu rednega dela le nekaj centimetrov oddaljeni od naslova svetovnega prvaka, v podaljšku pa so bili potem premočni domači.

Tulipani so na medsebojnih tekmah tudi štirikrat zmagali in trikrat remizirali. Remi brez zadetkov je bil tudi na njuni zadnji tekmi. To je bilo na SP 2006 v Nemčiji.

Ne spreglejte