Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
10. 2. 2012,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reli Peugeot

Petek, 10. 2. 2012, 17.22

8 let

Rok Turk: S 300 tisočaki napad v ERC

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"V 2012 bi radi napadli generalni seštevek v evropskem prvenstvu," pove lani najboljši slovenski voznik relija na mednarodni sceni Rok Turk. A za tak projekt potrebuje 300 tisoč evrov.

Rok Turk je s sovoznikom Enejem Ložnarjem v sezoni 2011 osvojil evropski pokalni naslov in bil v evropskem prvenstvu skupno šesti. Bil je slovenski podprvak. S peugeotom 207 S2000 želi v novi sezoni napasti najboljše v evropskem prvenstvu (ERC). Da bi lahko odpeljal večji del dirk, potrebuje okoli 300 tisoč evrov, zato se nadeja pomoči Peugeot Sporta. Na koledarju dirk ERC je letos 12 preizkušenj, a le redki sodelujejo na vseh. Za uvrstitev v točkovanje jih je treba odpeljati vsaj osem. Turk pričakuje, da bo prvo dirko v evropskem tekmovanju odpeljal maja, ko je na sporedu reli Hrvaška. Rok je bil eden redkih slovenskih dirkačev, ki se je novinarjev in ljubiteljem bencinskih hlapov res dobro predstavil na minulem Motorsport salonu v Ljubljani. Z njim je poklepetal tudi Sportal.

Rok, iz lanskega leta se lahko pohvalite z evropskim pokalnim naslovom. Lanska sezona je bila vrhunec 10-letnega udejstvovanja v reliju. Kronana je bila z lepimi rezultati. Za njih smo trdo delali. Iztekla se je več kot po pričakovanjih. Moramo biti zelo zadovoljni. Odpeljala sva 16 dirk. Krona vseh dobrih rezultatov je bil evropski pokalni naslov. Zdaj bomo skušali te rezultate pretvoriti v novo sezono in narediti korak naprej.

Kakšni so načrti v 2012? Lani smo z avtomobilom S2000 v državnem prvenstvu naredili veliko testnih kilometrov in zato smo se odločili, da bi v 2012 napadli generalni seštevek v evropskem prvenstvu, ERC. Avto to omogoča. Je pa treba za tak projekt zbrati ogromno financ in to je malo večji minus. Vsi v ekipi trdo delamo, da bi projekt uresničili. Skušali bomo čim več iztržiti iz dirk, na katerih bomo nastopili.

Za kakšen znesek gre? Okvirna želja je 300 tisoč evrov. Toliko stane tak projekt. Dirka stane od 30 do 50 tisoč evrov. Odvisno, kje se nahaja. Zraven so všteti vsi treningi, letalske vozovnice ... To je projekt, ki temelji na polprofesionalni ravni, če ne kar na profesionalni. Se kar nabere.

Je toliko sploh možno zbrati? V Sloveniji se ponavadi ustavi tam pri 100, 150 tisoč evrih na sezono. Težko je, a sem optimist. Vsi v ekipi smo in delamo na tem, da nam uspe. Lani smo imeli podporo Peugeot Sport iz Francije. Po lanskem rezultatu jo "besedno" še imamo, čakamo le še na tisto končno, številčno, ki bi nam res pomagala. A ne glede na to nabiramo svoja sredstva. Srčno upam, da bomo speljali na projekt. V to smo usmerili vse sile.

So slovenski oglaševalci reliju naklonjeni, vemo, da dirkam s formulami niso? Motošport delno temelji na oglaševanju, bolj pa se zadaj peljejo posli. Če ti nekaj dajo, jim moraš dati nekaj v zameno. Ali je to reklama, dnevi za sponzorje … Nekaj jim moraš vračati, jim biti na razpolago. Ob pametnih pogovorih se da nekaj doseči. Se pa pogovarjamo v dosti manjših številkah kot v tujini. Upam, da se bo to počasi spremenilo in bodo imeli mlajši, ki prihajajo za nami, malo lažjo pot.

To je vaš peugeot 207. Nam ga lahko predstavite v nekaj stavkih? V tem sva lani peljala že nekaj dirk državnega prvenstva. To je dirkalnik specifikacije razreda Super 2000. Ima štirikolesni pogon, atmosferski motor, sekvenčni menjalnik … Prava specialka, čistokrvni dirkalnik iz Peugeotovih delavnic. Nudi polno užitkov. S takšnim bova dirkala tudi letos, bo pa marca dobil specifikacijo 2012.

V Sloveniji ni veliko avtomobilistov z visokimi mednarodnimi cilji oziroma možnostmi za dobre rezultate, vi jih v 2012 imate v ERC. Kaj pa čez nekaj let? Je možno še kaj več? Želje in cilji so dokaj visoki. Za slovenske razmere je bil že lanski naslov zelo veliko. Mogoče se ga bomo zavedali šele čez kakšno leto. Danes se le dirka, odsoten si po cel teden, veliko je odrekanja, en kup financ … V evropskem prvenstvu lahko Slovenci ciljamo tudi med prve tri. Na daljši rok pa s pravilnim pristopom, z dovolj financami, s tako profesionalno ekipo, kot danes stoji za mano, pa mislim, da še kaj višje. Ambicije obstajajo še za nekaj let naprej.

Ne spreglejte