Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
20.04

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Richard Gadd Netflix TV-serija

Četrtek, 18. 4. 2024, 20.04

1 teden, 5 dni

Serija Baby Reindeer na Netflixu je posneta po srhljivi resnični zgodbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Baby Reindeer | Komik Richard Gadd je v serijo Baby Reindeer prelil svojo resnično izkušnjo. | Foto Netflix

Komik Richard Gadd je v serijo Baby Reindeer prelil svojo resnično izkušnjo.

Foto: Netflix

Občinstvo na Netflixu te dni navdušuje serija o psihotični zalezovalki, mnogi pa ne vedo, da je glavni igralec v seriji prikazano zgodbo doživel (in preživel) v resničnem življenju.

Prejšnji teden je na Netflix prišla britanska serija Baby Reindeer, sprva neopazno, nato pa je čez noč postala globalna uspešnica. Na spletnem portalu Rotten Tomatoes je pri profesionalnih kritikih dosegla popolno oceno, redko dodeljenih sto odstotkov, obenem pa je bliskovito navdušila gledalce.

Poglejte napovednik:

Serijo je produciral, zanjo napisal scenarij in v njej zaigral škotski komik Richard Gadd, ki je na male ekrane prelil svojo resnično izkušnjo o obsedeni zalezovalki. Gadd igra Donnyja, komika, ki dela v baru in tam med delom spozna Martho, sprva prijateljsko prijazno gostjo, ki se sčasoma prelevi v psihotično zalezovalko.

Zgodba, ki jo je res doživel

To se je Gaddu zgodilo tudi v resničnem življenju. "Sprva se je vsem zdelo smešno, da imam oboževalko," je povedal za The Times, "potem pa je začela vdirati v moje življenje, me zasledovati, se pojavljati na mojih nastopih, me čakati pred hišo in mi pošiljati na tisoče glasovnih ter elektronskih sporočil."

Jessica Gunning kot zalezovalka Martha | Foto: Netflix Jessica Gunning kot zalezovalka Martha Foto: Netflix

Več kot štiri leta in več kot 40 tisoč elektronskih sporočil

To je trajalo več kot štiri leta, v tem času pa je zalezovalka Gaddu poslala 41.071 elektronskih sporočil, za 350 ur glasovnih sporočil, nanj je naslovila 744 tvitov, mu poslala 46 sporočil na Facebooku, 106 strani pisem in vrsto nenavadnih daril. Prav vsako elektronsko sporočilo, prikazano v Netflixovi seriji, je Gadd dobil tudi v resničnem življenju, žrtve nadlegovanja pa so bili tudi njegovi bližnji, od staršev do transspolne ženske, s katero se je videval, ko ga je zalezovalka spoznala.

Obenem se Gadd v seriji ves čas sprašuje tudi o lastni krivdi za to, kar se dogaja, in se pogosto prikaže v negativni luči. "Ne bi bilo pravično, če bi rekel, da je ona grozna, jaz pa sem žrtev. Ne mislim tako," je dejal za The Guardian, "tudi sam sem storil marsikaj narobe in situacijo še poslabšal. Ne morem trditi, da sem popoln."

Gadd poudarja, da zgodba še zdaleč ni črno-bela in da se ves čas sprašuje, kaj bi sam lahko storil drugače. | Foto: Netflix Gadd poudarja, da zgodba še zdaleč ni črno-bela in da se ves čas sprašuje, kaj bi sam lahko storil drugače. Foto: Netflix

Travmo spolnega napada je prelil v nagrajeno predstavo

V serijo je vključen tudi drugi travmatični dogodek iz tistega obdobja, ki se je prepletal z zalezovanjem – spolna zloraba, ki jo je Gadd prav tako doživel v resničnem življenju.

Posilil ga je starejši moški, pomembnež iz TV-industrije, ki ga je Gadd imel za mentorja. Posilstva ni nikoli prijavil policiji, travmo je prelil v predstavo Monkey See Monkey Do, za katero je leta 2016 dobil glavno nagrado na slovitem edinburškem komičnem festivalu Fringe.

Serijo Baby Reindeer so kritiki na portalu Rotten Tomatoes označili za popolno in ji dali najvišjo, stoodstotno oceno. | Foto: Netflix Serijo Baby Reindeer so kritiki na portalu Rotten Tomatoes označili za popolno in ji dali najvišjo, stoodstotno oceno. Foto: Netflix

Kaj pa se je zgodilo z zalezovalko? V seriji zgodba dočaka epilog, ki ga tukaj ne bomo razkrivali, medtem pa Gadd nikoli ni povedal, kaj se je zgodilo z njegovo resnično zalezovalko. Izjavil je le, da ima o tem "mešane občutke".

"Rad bi poudaril, da je v vsem tem žrtev ona," je dejal za The Independent. "Zalezovanje in nadlegovanje je oblika duševne bolezni. Ne bi bilo prav, če bi jo prikazal kot pošast, ker z njo ni vse v redu, sistem pa jo je pustil na cedilu."

Ne spreglejte