Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
13.57

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

gobarjenje gobe užitni smrček mavrah

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 13.57

1 teden, 4 dni

Mavrahi ali smrčki: poznate te okusne gobe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
mavrahi, smrčki | Mavrahi oziroma užitni smrčki veljajo za ene najbolj okusnih gob. | Foto Shutterstock

Mavrahi oziroma užitni smrčki veljajo za ene najbolj okusnih gob.

Foto: Shutterstock

Mavrahi oziroma smrčki se v kulinariki uvrščajo med najokusnejše gobe. Prav zdaj je njihova sezona, toda tako pri nabiranju kot pri uživanju velja biti previden.

Če so jurčki najbolj priljubljene gobe pri nas, pa jih v okusu in aromi zagotovo premagajo mavrahi oziroma užitni smrčki. Njihova sezona je prav zdaj, aprila.

To so zelo okusne in aromatične gobe, še posebej jih cenijo v Franciji, Švici in Nemčiji, kjer so sušeni mavrahi občutno dražji kot denimo sušeni jurčki.

mavrahi, smrčki | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Podobni so jim strupeni pomladanski hrčki

Pri nabiranju in poznejšem uživanju pa velja biti previden. V približno enakem obdobju kot mavrahi rastejo tudi pomladanski hrčki, ki so mavrahom precej podobni, a so smrtno strupeni. Nevarni niso le ob uživanju, težava je tudi v tem, da so strupene snovi, ki jih hrček vsebuje, hlapljive in se z njimi lahko zastrupimo že, ko jih pripravljamo, na primer kuhamo ali pečemo.

Pomladanskega hrčka od užitnega smrčka ločimo predvsem po vijugah na klobuku. Te vijuge so pri smrčkih oziroma mavrahih podobne čebeljemu satovju, robovi lukenj so ostri, medtem ko so pri hrčku vijuge bolj blage, podobni so možganom.

Strupeni pomladanski hrček, ki se od mavrahov oziroma smrčkov razlikuje po bolj blagih vijugah, podobnih možganskim. | Foto: gobe.si/Gregor Klarič, Slavko Šerod Strupeni pomladanski hrček, ki se od mavrahov oziroma smrčkov razlikuje po bolj blagih vijugah, podobnih možganskim. Foto: gobe.si/Gregor Klarič, Slavko Šerod

Ob pomladanskem obstajajo tudi druge vrste hrčkov, na primer orjaški, in pa nekatere jesenske, ki jih ni mogoče zamenjati z mavrahi, saj mavrahi jeseni ne rastejo.

Tudi pri mavrahih je treba biti previden

Prav tako obstaja več vrst mavrahov oziroma smrčkov, ki pa vsi rastejo spomladi. Najbolj znan je užitni, ob njem pa so še koničasti, visoki, praški … Za vse velja, da so pogojno užitni.

Surovi mavrahi oziroma smrčki so strupeni, uživamo jih lahko le toplotno obdelane, torej kuhane, pražene ali pečene. Na trgu je sicer mogoče naleteti tudi na sušene, saj je to učinkovita metoda konzerviranja, tudi za te pa velja, da jih je treba po tem, ko smo jih namočili, še toplotno obdelati.

Ne spreglejte