Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2024,
18.41

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 5. 5. 2024, 18.41

1 teden, 5 dni

Po drugi etapi 107. Gira

Tadej Pogačar tretji Slovenec z rožnato majico: Zdaj se lahko malo sprostimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Tadej Pogačar, Giro 2024 | Tadej Pogačar je že drugi dan svojega prvega Gira oblekel rožnato majico. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je že drugi dan svojega prvega Gira oblekel rožnato majico.

Foto: Reuters

Tadej Pogačar je z današnjo zmago v drugi etapi 107. Dirke po Italiji postal tudi tretji Slovenec, ki je oblekel legendarno rožnato majico vodilnega. Prvi je bil leta 2019 Primož Roglič, na istem Giru je vodstvo za dve etapi prevzel tudi Jan Polanc, Pogačar pa letos želi postati tudi Rogličev naslednik kot skupni zmagovalec prestižne italijanske dirke. Danes je postal 108. kolesar v zgodovini, ki se lahko pohvali z etapno zmago na vseh treh grand tourih.

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar po težavah s kolesom do zmage in rožnate majice!

"To je bil moj cilj, vse odkar sem slavil etapo na Touru. Manjkala mi je le še etapna zmaga na Giru," se je danes v cilju na Oropi smejalo slovenskemu šampionu Tadeju Pogačarju. Že v drugi etapi svojega prvega Gira v karieri je dosegel etapno zmago in tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku ter postal tretji Slovenec, ki je oblekel prestižno rožnato majico.   

Tretji Slovenec v rožnatem

Postal je tudi 108. kolesar v zgodovini, ki se lahko pohvali z etapnimi zmagami z vseh treh grand tourov, po Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču še tretji Slovenec. "Slaviti na vseh treh je v tem športu velik dosežek, saj se s tem ne more pohvaliti veliko kolesarjev, zato sem super vesel," je 25-letni šampion s Klanca pri Komendi še razlagal organizatorjem Gira.

Etapne zmage Slovencev na grand tourih:

Giro:
4 zmage: Primož Roglič
2 zmagi: Jan Polanc
1 zmaga: Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik, Tadej Pogačar

Tour:
11 zmag: Tadej Pogačar
3 zmage: Primož Roglič, Matej Mohorič

Vuielta:
12 zmag: Primož Roglič
3 zmage: Tadej Pogačar
1 zmaga: Matej Mohorič, Borut Božič

"Nisem se ustrašil, ostal sem miren"

Deset kilometrov pred ciljem je poskrbel za nekaj drame, zaradi predrte pnevmatike na sprednjem kolesu je tudi padel, nato pa hitro spet ujel skupino favoritov in v zaključku etape ob pomoči kolegov iz moštva UAE Emirates pokoril konkurenco. "Nisem se ustrašil, ostal sem miren," se je spomnil dogodka, ob katerem je njegovim navijačem, predvsem pa športnim direktorjem, zastal dih.

Na zaključnem vzponu so napad načrtovali bolj zgodaj, da bi preprečili včerajšnji razplet, ko se mu na klancu ni uspelo otresti vseh konkurentov in je nato etapo izgubil v zaključnem sprintu. "Želel sem napasti nekje 4,5 ali 3,5 kilometra pred ciljem, ampak klanca nisem poznal, tudi fantje ne. Tukaj smo bili prvič in potem je težko najti pravi trenutek tako z narekovanjem ritma kot napadom. Smo pa opravili smo dobro delo, Majka je bil zelo močan in me je dobro pripeljal do mesta za napad," je dogajanje povzel slovenski as.

"V prihodnjih dneh lahko dirkamo sproščeno"

Zdaj bodo v UAE Emirates branili skupno vodstvo, morda vse do cilja v Rimu (26. maja). V prihodnjih dneh sledi nekaj lažjih etap, ko bodo na delu bolj ekipe s sprinterskimi ambicijami. "Zdaj lahko v prihodnjih dneh dirkamo sproščeno in se varno prebijamo skozi ravninske etape in sprinte," si je oddahnil Pogačar. Šele v soboto spet prihaja resnejši izziv za favorite, ko se bo osma etapa spet končala s ciljnim vzponom prve kategorije.

"Nič novega, kajne? To smo pričakovali."

Danes je Pogačar tudi preveril stanje konkurence. Dokaj dobro sta se držala Kolumbijec Daniel Martinez (BORA – hansgrohe) in Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadoiers), ki sta v etapi zasedla drugo in tretje mesto, za Pogačarjem pa v cilju zaostala 27 sekund. Valižan, ki je lani na Giru izgubil spopad z Rogličem, je drugi tudi v skupnem seštevku, za Pogačarjem ima zdaj 45 sekund zaostanka.

Gerainta Thomasa Pogačar ni presenetil: "Nič novega, kajne?"  | Foto: Guliverimage Gerainta Thomasa Pogačar ni presenetil: "Nič novega, kajne?" Foto: Guliverimage

"Nič novega, kajne? To smo pričakovali," je 37-letnik povedal po Pogačarjevem današnjem napadu. "Upal sem, da mu bom lahko sledil, ampak sem vedel, da me bo to stalo. Nekaj časa sem bil povsem na meji. Ujela nas je skupina in lahko sem spet malo zadihal in zbral moči. S svojim nastopom sem zadovoljen, upam, da se bo nadaljevalo," je še ocenil veteran. Že pred dirko je dejal, da si glede Pogačarjeve moči ne dela prav nobenih utvar. "Tadej je pač Tadej," je še enkrat ponovil.

Le štirje z manj kot minuto zaostanka

Ob Francozu Romainu Bardetu, ki je iz boja za skupno zmago izpadel že včeraj, pa danes še povečal zaostanek v skupnem seštevku, je imel slab dan še eden od kolesarjev, ki smo jih pred dirko prištevali med morebitne favorite. Avstralec Ben O'Connor je danes v zaključku naletel na zid in proti Pogačarju izgubil še minuto. Ostaja sicer med deseterico v skupnem seštevku, z enakim zaostankom kot Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki je enajsti.

Manj kot minuto za slovenskim šampionom sta poleg Thosama in Martineza le še mladi belgijski up moštva Visma | Lease a Bike Cian Uijtdebroeks (+ 0:54) ter Kolumbijec iz Movistarja Einer Rubio (+ 0:54). Pogačar z 51 točkami vodi tudi v razvrstitvi najboljšega hribolazca na dirki, modro majico pa bo prepustil drugo uvrščenemu Martinezu (26 točk).  

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar: V sprintu nisem imel veliko možnosti
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom
Sportal 75 let od tragične letalske nesreče nogometašev Torina, ki se je spominjajo tudi na Giru
Ne spreglejte