Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
10.19

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

Natisni članek

Meteoinfo Slovenija ARSO vreme

Četrtek, 16. 5. 2024, 10.19

2 tedna, 1 dan

Vreme: pripravite se, to napoveduje Arso

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00
nevihta, neurje, dež | Oranžni alarm velja za zahodno in severovzhodno Slovenijo od današnjega popoldneva do prvih petkovih jutranjih ur, ko bo večjih padavin konec. Vir: Arso. | Foto Shutterstock

Oranžni alarm velja za zahodno in severovzhodno Slovenijo od današnjega popoldneva do prvih petkovih jutranjih ur, ko bo večjih padavin konec. Vir: Arso.

Foto: Shutterstock

Čaka nas pestro vremensko dogajanje. V večjem delu države pričakujemo obilne padavine, tudi v obliki močnejših ploh in neviht. Lokalno lahko pade tudi do sto litrov dežja na kvadratni meter, kar povzroča rast posameznih manjših rek in vodotokov, možna so tudi razlivanja. Največ padavin pričakujemo na Primorskem in Gorenjskem, po enem od scenarijev so obilne padavine možne tudi na Koroškem.

Arso razširil oranžno opozorilo

Arso je včerajšnje opozorilo zaradi prihajajočih obilnih padavin razširil. Oranžni alarm sedaj velja za zahodno in severozahodno Slovenijo od današnjega popoldneva do začetka jutrišnje noči. Kaj je v ozadju opozorila in kakšni so možni scenariji?

Oranžni alarm velja za zahodno in severovzhodno Slovenijo od današnjega popoldneva do prvih petkovih jutranjih ur, ko bo večjih padavin konec.  | Foto: Arso Oranžni alarm velja za zahodno in severovzhodno Slovenijo od današnjega popoldneva do prvih petkovih jutranjih ur, ko bo večjih padavin konec. Foto: Arso

Dva vremenska scenarija

Vremenoslovci se pri napovedih zanašajo na različne visokoresolucijske vremenske modele. Za prihahajoči padavinski dogodek sta podobno verjetna dva scenarija, ki sta na prvi pogled precej podobna. A ključ se skriva v pomembni podrobnosti: kje bo glavnina padavinskega dogajanja?

Spodnji grafiki prikazujeta pričakovane skupne količine padavin do jutrišnjega jutra po obeh scenarijih.

Po prvem scenariju bo težišče padavin v Posočju in na Gorenjskem, kjer lahko lokalno pade preko sto litrov dežja na kvadratni meter. Ostali deli države po tem scenariju ne bodo prejeli ekstremnih količin padavin.

Napoved padavin po prvem scenariju. Ta vremenski model največ dežja napoveduje Posočju in Gorenjski. | Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija Napoved padavin po prvem scenariju. Ta vremenski model največ dežja napoveduje Posočju in Gorenjski. Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija

Po drugem scenariju bosta težišči padavin dve: Posočje in Koroška. Na Koroškem lahko v tem primeru padejo zelo velike količine padavin, lokalno tudi preko sto litrov na kvadratni meter.

Napoved padavin po drugem scenariju. Ta vremenski model največ dežja napoveduje Posočju in Koroški. | Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija Napoved padavin po drugem scenariju. Ta vremenski model največ dežja napoveduje Posočju in Koroški. Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija

"Poudariti je treba, da je tveganje zaradi obilnih padavin povezano s tem, kje se to zgodi. V Posočju je narava vajena pogostih obilnih padavin, zato je tam tveganje manjše. Drugače je na Koroškem, na Gorenjskem ali v kateri drugi pokrajini, kjer lahko take padavine povzročijo več škode," še pravi David Florjančič iz Meteoinfo Slovenija.

Manjše reke in hudourniki bodo najhitreje naraščali ponoči

Hidrologi Arso izpostavljajo, da bo obilne padavine v današnji noči spremljalo hitro naraščanje vodotokov. To velja za reke v Posočju, na Gorenjskem ter v porečjih Savinje, Drave in deloma v Pomurju. Ob tem bodo reke dosegle velike pretoke. 

Ob krajevno močnejših padavinah bo možno tudi hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Možno bo tudi razlivanje in zastajanje padavinske vode, še opozarjajo na Arso.

Dodajajo še, da bo gladina morja ob današnji popoldanski plimi med 17. in 19. uro dodatno povišana zaradi vremenskih vplivov.

Ob krajevno močnejših padavinah bo možno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Arso izpostavlja porečja rek Drave, Savinje in Dravinje. Spodnja grafika velja za petek, identično grafiko so na Arso izdali tudi za danes. | Foto: Arso Ob krajevno močnejših padavinah bo možno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Arso izpostavlja porečja rek Drave, Savinje in Dravinje. Spodnja grafika velja za petek, identično grafiko so na Arso izdali tudi za danes. Foto: Arso

Obilne padavine povečajo možnost plazov

Več kot je padavin, večja je verjetnost za proženje plazov. Pri proženju plazov je pomembno imeti v mislih, da se nevarnost ob prenehanju padavin ne konča. Tla namreč ostanejo namočena tudi po tem. Pri Geološkem zavodu Slovenije tako opozarjajo na možnost plazov zaradi obilnih padavin predvsem v zahodni in vzhodni Slovenija. Možnost za proženje plazov ni izključena tudi drugod po državi.

Plaz, ki se je ob obilnem deževju lanskega decembra sprožil pri vasi Zgornji Prekar.  | Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija Plaz, ki se je ob obilnem deževju lanskega decembra sprožil pri vasi Zgornji Prekar. Foto: David Florjančič, Meteoinfo Slovenija

Konec tedna v znamenju sonca

Če je četrtek vremensko najbolj kisel dan tega tedna, pa se bo vreme že v petek izrazito izboljšalo. V petek zjutraj bo sicer ponekod še deževalo, a že čez dan bo v večjem delu Slovenije na nebu prevladovala jasnina. Zapihal bo jugozahodni veter. 

Še lepša bo sobota, ki bo najlepši dan tega tedna. Sončno bo in zelo toplo, saj se bo živo srebro povzpelo do 25 stopinj Celzija. 

Tudi nedeljo se bo dalo izkoristiti za aktivnosti na prostem, saj bo sončna in zelo topla. Le tu pa tam lahko ozračje ohladijo krajevne plohe in nevihte. Te so najbolj verjetne nad hribovitimi predeli.

Nov teden, nove plohe in nevihte

Meseca april in maj sta se že dobro navadila na nestanovitno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami. Te bodo pogoste tudi v začetku prihodnjega tedna, padavine bodo pogoste. Po trenutnih izračunih bo najbolj namočen dan torek.

Nestanovitno vreme s plohami in nevihtami bo imelo ob koncu tega tedna kratko prekinitev, nato pa se bo nadaljevalo v začetku novega tedna. Na fotografiji Ljubljana.  | Foto: Žan Železnik Nestanovitno vreme s plohami in nevihtami bo imelo ob koncu tega tedna kratko prekinitev, nato pa se bo nadaljevalo v začetku novega tedna. Na fotografiji Ljubljana. Foto: Žan Železnik

Arso
Novice Arso izdal oranžno opozorilo
Vreme
Novice Večji padavinski dogodek nas čaka v četrtek in petek. Težišče še ni znano.
Meteoinfo
Novice Pestro padavinsko dogajanje: Slovenijo zajele nevihte, ponekod tudi sodra
dež vreme dežnik
Novice Arso: Prihodnja dva od ledenih mož imata več možnosti, da upravičita svoje ime
vreme, Meteoinfo
Novice Vremenska napoved: nekaj dni stabilno vreme, nato sprememba. Kaj bo prinesla poscana Zofka?

 

Ne spreglejte