Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinski Avtomoto

Torek, 3. 6. 2014, 11.39

8 let

Avtomobilske počitnice: Poskrbite, da se bodo otroci vozili varno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vselej, ko se družina odpravi na pot, se varno potovanje začne le, če so vsi potniki, tudi tisti najmlajši v avtomobilu, ustrezno pripeti. Tu bližnjic in improvizacije ni in jih tudi ne sme biti.

Če varnostni pas ni pripet, je tudi pet zvezdic povsem zaman

Ko gre za varnost na cesti, kot že rečeno, bližnjic ni. Varnostni pas je eden od ključnih temeljev prometne varnosti. Avtomobil je lahko še tako varen in opremljen z najnovejšimi elektronskimi vozniškimi asistenti, a če se pred začetkom vožnje ne zasliši tistega značilnega zvoka zaponke varnostnega pasu, tako pasivna kot aktivna varnostna oprema avtomobila v veliki meri postane neučinkovita. Vsi varnostni sistemi namreč le v kombinaciji z zapetim varnostnim pasom dobijo smisel in zmorejo v polni meri odigrati svojo vlogo tako pri preprečevanju kot tudi blaženju posledic prometne nesreče. Zlasti pri dolgih poteh in nočnih vožnjah proti počitniškim ciljem ne tvegajte. Spanje otrok na zadnji klopi brez uporabe varnostnega pasu in ustreznih sedežev – če so otroci še majhni (do 150 centimetrov višine) – se v primeru prometne nesreča lahko konča s smrtjo.

Ne pozabite, da je uporaba ustreznega otroškega sedeža zelo pomembna. Prenizkemu potniku varnostni pas sega do vratu in v nesreči lahko povzroči zelo hude poškodbe, v skrajnem primeru tudi zadušitev, da ne govorimo o tem, da telesa morda sploh ne bo obdržal ob sedežu.

"Zategnite trikrat, otroka boste obvarovali"

Ne pozabite, da mora biti varnostni pas pravilno nameščen, potnika mora obdržati na pravem mestu, sicer je trud lahko zaman.

Znani so primeri, ko je voznik varnostni pas zgolj pripel, ne pa tudi zategnil, zato ga je ta v nesreči zaustavil preblizu volanskega obroča, iz tega pa je z vso silo izstrelila vreča. Ta ga je zato poškodovala, namesto da bi mehko ublažila ubijalske sile trka.

Enako velja pri pripenjanju otroka v otroški sedež. Pri uporabi otroških sedežev je težava tudi njihova napačna uporaba, saj jih nekateri ne znajo pravilno pritrditi oziroma ne znajo v njih pravilno pripeti otrok. Kako pomembno je otroka ustrezno pripeti v otroškem sedežu, je na delavnicah Avtomota že večkrat prikazal strokovnjak za varnost otrok v prometu Bojan Oblak. "Zategnite, zategnite, zategnite, otroku ne bo nič hudega!" Če ne zategnete dovolj, lahko otroka v nesreči v skrajnem primeru celo vrže iz sedeža.

Zakaj? Ker se telesi otroka in odrasle osebe močno razlikujeta ...

Telesi otroka in odraslega potnika se močno razlikujeta. Pri otrocih lahko masa glave predstavlja 25 odstotkov celotne mase telesa. Če bi imeli odrasli enako razmerje, bi bila naša glava težka okrog 20 kilogramov.

V Sloveniji se dojenčki do enega leta starosti prevažajo v tako imenovanih lupinicah. Obrnjeni so nazaj, saj njihov vrat ni dovolj močan, da bi v primeru trka zdržal veliko silo. Ta povzroči, da se glava nagne močno naprej in nato spet nazaj. Odrasli tako silo lahko zdržimo, otroci ne.

Soočenje s tako silo ni povezano le z močjo mišic, temveč tudi razvitega telesa in okostja. Pri otrocih hrbtenica in okostje še vedno rasteta, zato sta še mehka in se še nista razvila v pravo kost. Pri čelnem trku se lahko vrat raztegne tudi pet centimetrov, hrbtenica pa dovoljuje raztezanje le okrog pol centimetra.

Enako velja za rebra, ki so pri otrocih ravno tako še mehka. Pri trku, ko se nanje preusmeri sila prek varnostnih pasov, se rebra zato ne bodo zlomila, temveč raje upognila. V tem primeru so notranji organi precej slabše zaščiteni.

Vsebino omogoča Si.mobil.

Ne spreglejte