Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
29. 10. 2023,
18.50

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

Natisni članek

svetovno prvenstvo reli Toyota Kalle Rovanperä

Nedelja, 29. 10. 2023, 18.50

6 mesecev

Kalle Rovanpera - dvakratni svetovni prvak v reliju

Kot otrok je obnorel YouTube, zdaj piše zgodovino #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44
Kalle Rovanpera | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Star je komaj 23 let, pa je že dvakrat osvojil svetovno prvenstvo v reliju in je dostojen naslednik finskih legend svetovnega relija - Kankkunena, Makinena, Gronholma, Vatanena in preostalih. Kalle Rovanpera je trenutno prvi zvezdnik svetovnega relija, a še vedno nadvse preprost mladenič iz Jyvaskyle, drugi naslov svetovnega prvaka, ki ga je potrdil včeraj v Passau, mu pomeni celo več od lanskega prvega.

Kalle Rovanpera in Jonne Halttunen - nepremagljiva dvojica v svetovnem reli prvenstvu | Foto: Red Bull Kalle Rovanpera in Jonne Halttunen - nepremagljiva dvojica v svetovnem reli prvenstvu Foto: Red Bull Leta 2019 sva se v središču finske Jyvaskyle, prav tam, kjer se je rodil in še danes živi, srečala s Kallejem Rovanpero. Bil je zvezda v nastajanju. Takrat je bil star 18 let, vozil je za Škodo in zmagal v razvrstitvi WRC2. Prosil sem ga za skupno fotografijo in pripomnil, da jo potrebujem za takrat, ko bo svetovni prvak. Nasmehnil se je in dvignil palec na roki.

Na izpolnitev svojih športnih sanj ni čakal dolgo. Lani je bil s Toyoto svetovni prvak prvič, in sicer pri rosnih 22 letih, letos je ta uspeh ponovil. Rovanpera je včeraj na predzadnjem reliju sezone, ki je privabil 125 tisoč gledalcev, z drugim mestom tudi teoretično potrdil letošnjo krono v svetovnem reliju.

Reli SP Češka
Avtomoto Zabava po Češko: ura hoje in čakanja, pol ure užitka, nato na pivo #foto

Video: Kalle Rovanpera pri osmih letih

Že kot otrok je zablestel na YouTubu

Na prvi pogled sta si zgodbi dveh osrednjih avtomobilskih svetovnih prvakov - Maxa Verstappna v formuli ena in Rovanpere v reliju - podobni. Oba sta na vrh prišla v zgodnjih dvajsetih letih, med njima so danes sicer tri leta razlike. Očeta obeh sta nekdanja dirkača na najvišji ravni. A v nasprotju z Verstappnom, ki ga je oče Jost že od mladih nog zelo načrtno usmerjal v dirkaški šport, so starši Rovanperi pustili več časa.

Harri Rovanpera je bil tovarniški voznik Seata, Mitsubishija in Peugeota, zmagal je na enem reliju za svetovno prvenstvo in sinu res omogočil hiter stik z avtomobili. Ko je Kalle na začetku osnovne šole že drsel z domačim toyota starletom po bližnjem zaledenelem jezeru, je postal prava senzacija na YouTubu.

Proslava naslova v objemu staršev:

Kalle Rovanpera | Foto: Red Bull Foto: Red Bull

Kalle Rovanpera | Foto: Red Bull Foto: Red Bull

Kalle je tudi odličen drifter. | Foto: Red Bull Kalle je tudi odličen drifter. Foto: Red Bull Čeprav je mlad, je v reliju aktiven že desetletje

Kalle je kot otrok vseeno rekreativno preizkusil več športov in se reliju povsem predal šele postopno. Pri enajstih je vozil na manjših relijih na Finskem, kjer še ni potreboval sovoznika, pri še ne dopolnjenih trinajstih se je s sovoznikom Ristom Pietilainenom, ki je nekoč bral zapiske njegovemu očetu, podal na relije v Latvijo. Tam je zakon omogočal nastope tudi tako mladim tekmovalcem. Kalle je bil visok kot njegov dirkalni citroen C2-R2 max.

Leta 2016 je sedel že v štirikolesno gnani škodi fabii R5 in začel zmagovati na relijih v skupni razvrstitvi. O njegovem talentu ni bilo več dvoma. Zmagal je tako na relijih v Latviji kot tudi na Finskem. Nekajkrat se je nastopil tudi na relijih v Italiji. Leta 2017 se mu je na sovozniškem sedežu pridružil Jonne Halttunen. Rovanperova kariera je bila začrtana proti vrhu svetovnega prvenstva. S Škodo je postal svetovni prvak v WRC2 in se nato preselil v najvišji razred s tovarniško ekipo Toyote. Vse preostalo je zgodovina - Finec je v zadnjih treh letih dobil 11 relijev, postal najmlajši zmagovalec in najmlajši svetovni prvak.

Lani brezkompromisno, letos bolj premišljen naskok na zmage

Lani je svetovno prvenstvo dobil izjemno suvereno. Letos je bila konkurenca močnejša, predvsem moštvo Hyundaia je delno strnilo vrste in ponudilo resnejši odgovor Toyoti. Rovanpera je sezono začel izjemno strpno in njegov cilj je bil jasen - do naslova svetovnega prvaka je želel priti s konstantnim zbiranjem točk.

Lani je zmagal šestkrat. Letos prvič šele na petem reliju sezone na Portugalskem. Ima le tri zmage, toda privoščil si je le en odstop - na žalost ravno na domačem reliju po Finski - in prek dodatnih točk za predstave na zaključnih hitrostnih preizkušnjah PowerStage dobil kar 43 točk.

Lani se je na reliju v San Marinu zabaval za volanom stare toyote celice.  | Foto: Gregor Pavšič Lani se je na reliju v San Marinu zabaval za volanom stare toyote celice. Foto: Gregor Pavšič

Lani je zmagal na šestih, letos na treh relijih za svetovno prvenstvo.  | Foto: Red Bull Lani je zmagal na šestih, letos na treh relijih za svetovno prvenstvo. Foto: Red Bull

Lekcija tudi za zdajšnjega šefa

"Lanski prvi naslov je bil seveda nekaj posebnega. Bil je najbolj čustven. Toda letošnji mi daje še več zadovoljstva. Vedno je težje braniti kot osvajati. Zadovoljen sem s stabilnostjo letošnjih predstav," je povedal Kalle, ki se je novega uspeha v cilju veselil v objemu staršev.

"Letos je pokazal, kako se osvajajo naslovi svetovnega prvaka. Meni tak pristop ni nikoli uspel. Hotel sem zmagati na vsaki hitrostni preizkušnji, na vsakem reliju, zato nisem bil svetovni prvak. Čestitke Kalleju za zrelost," je včeraj v Nemčiji povedal Jari-Matti Latvala, pred Rovanpero najmlajši zmagovalec relija za svetovno prvenstvo, dolgoletni tovarniški voznik Forda, Volkswagna in Toyote, danes pa vodja moštva svetovnih prvakov med proizvajalci.

Prihodnje leto ga čaka še težje delo

Prihodnje leto bo Rovanpera spet prvi favorit za zmago v svetovnem prvenstvu. Pri Toyoti bo njegov moštveni kolega Elfyn Evans, letos se mu nasmiha naslov svetovnega podprvaka, Hyundai bo proti Rovanperi nastopil tako s Thierryjem Neuvillom kot Ottom Tanakom. Rovanpero in Toyoto čaka najtežje delo v zadnjih letih. Rovanpera je mlad, še vedno željan izzivov, glavni tekmeci Neuville, Tanak in tudi Evans pa so že starejši in nimajo več veliko priložnosti za naskok na naslov svetovnega prvaka.

Ne spreglejte