Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
22.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lamborghini Športni Avtomoto

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 22.47

8 let

Lamborghini veneno – ekskluzivni dirkalnik s cestno homologacijo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V počastitev polstoletnega obstoja znamke Automobili Lamborghini Ženeva razkriva najbolj ekskluzivnega in razburljivega bika doslej - lamborghinija venena. Ta s 750 "konji" zmore v 2,8 sekunde do sto.

Narejeni bodo le trije, za vsakega pa bo brez davka potrebno pripraviti tri milijone evrov

Kako ekskluziven primerek je novi lamborghini veneno, dovolj zgovorno priča podatek, da bodo narejeni samo trije. Med premožnimi zbiratelji je zagotovo završalo. Kljub temu da bo za vsakega potrebno pripraviti zajetne tri milijone evrov plus davek, lahko pričakujemo, da bodo zbiratelji za ta zares redek in ekstremno zmogljiv primerek pripravljeni ponuditi še veliko več.

Nespodobno ponudbo bodo tako skoraj zagotovo dobili vsi trije srečneži, ki so menda že plačali to zares posebno Lamborghinijevo stvaritev.

Prototip dirkalnika z izjemnim aerodinamičnim oprijemom in skoraj jedrskimi zmogljivostmi

Veneno je pravzaprav polnokrvni dirkalni prototip, ki so ga priredili le toliko, kolikor je potrebno za cestno, civilno homologacijo. Njegova aerodinamika naj bi skrbela za izjemno količino dodatnega oprijema oziroma potiska proti tlom v ekstremno hitrih zavojih.

Tako imenovani aerodinamični oprijem naj bi ob kombinaciji dirkaškega podvozja in stalnega štirikolesnega pogona ponujal naravnost osupljivo vozniško izkušnjo. Ta ekstremni športnik oziroma njegova monokok šasija je grajena iz lahkega, a izjemno trdnega gradnika CFRP-ja (carbon-fiber reinforced plastic). Ogljik pa prevladuje tudi v notranjosti, saj je Lamborghini pri snovanju tega cestnega dirkalnega prototipa razvil nove različice materialov iz karbonskih vlaken, tako imenovana kovani kompozit (forged composite) in karbonska koža (carbonskin).

Bik vseh bikov stotico doseže v pičlih 2,8 sekunde, merilnik hitrosti pa se ustavi pri vrednosti 355 kilometrov na uro, kar pomeni, da bi na letališki stezi za njim verjetno ostal tudi dirkalnik formule 1.

6,5-litrski "dvanajstak" je povezan z bliskovito hitro sedemstopenjsko prestavno enoto ISR

Srce novega lamborghinija venena je 6,5-litrski dvanajstvaljnik, ki v zgorevalnih komorah svojih valjev pridela zajetnih 552 kilovatov največje moči. Moč se – kot že rečeno – na vsa štiri kolesa prenaša prek bliskovito hitrega 7-stopenjskega menjalnika ISR, ki ima pet različnih prednastavljenih voznih programov.

Povsem dirkaški so seveda nastavljivi blažilniki, ki so postavljeni horizontalno.

Ne spreglejte