Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
22.20

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

Natisni članek

električni avtomobili Berlin Tesla

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 22.20

6 mesecev, 2 tedna

Tesla Berlin

Teslin "čudežni" avto kar iz Nemčije? Obisk Muska v Berlinu.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87
Tesla model 3 | Fotografija prenovljenega modela 3 – novi avtomobil, ki bi lahko nosil ime model 2, naj bi se po zasnovi razlikoval od obeh trenutno najbolje prodajanih Teslinih modelov. | Foto Tesla

Fotografija prenovljenega modela 3 – novi avtomobil, ki bi lahko nosil ime model 2, naj bi se po zasnovi razlikoval od obeh trenutno najbolje prodajanih Teslinih modelov.

Foto: Tesla

Teslino tovarno v Berlinu je obiskal Elon Musk, ki je zaposlenim poleg štiriodstotnega povišanja plač domnevno napovedal tudi proizvodnjo naslednjega najcenejšega Teslinega avtomobila do zdaj.

Tesla naj bi svoj prihodnji najdostopnejši avtomobil z izhodiščno ceno 25 tisoč evrov nameravala izdelovati (tudi) v Berlinu, je poročal Reuters. To je zaposlenim domnevno povedal Elon Musk, ki je iz ZDA pripotoval v nemško prestolnico. Reuters se sklicuje na neimenovani vir znotraj tovarne. Podatkov o tem, kdaj naj bi se proizvodnja tega avtomobila začela, za zdaj še ni. Pri Tesli teh navedb za zdaj še niso komentirali.

Toyota Tokio
Avtomoto Upočasnjena rast električnih? Dejstva so na mizi, znana nova prelomnica.

Elon Musk | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP Lov za poceni električnim avtomobilom – preboj leta 2025?

Nekateri evropski avtomobilski proizvajalci so električne avtomobile s podobno ceno napovedali za obdobje okrog leta 2025. Prav iskanje cenovno dostopnejših vozil je trenutno ena izmed glavnih ovir pri obsežnejši prodaji električnih avtomobilov. Povprečna cena električnega avtomobila letos v Evropi je bila kar 65 tisoč evrov, na Kitajskem pa zgolj 31 tisoč evrov.

Teslin model Y je za zdaj najbolje prodajani avtomobil leta v Evropi, skupaj z modelom 3 pa je Tesla tudi med znamkami električnih vozil v Evropi daleč najuspešnejša. Uspešen razvoj še cenejšega avtomobila, ki bi stal med 25 in 30 tisočaki, bi lahko pomenil novo konkurenčno prednost za Američane.

Trenutna proizvodna kapaciteta Tesline tovarne v Berlinu je okrog 250 tisoč avtomobilov letno. S širitvijo tovarne in vključitvijo novega modela želijo Američani to kapaciteto početveriti.  | Foto: Reuters Trenutna proizvodna kapaciteta Tesline tovarne v Berlinu je okrog 250 tisoč avtomobilov letno. S širitvijo tovarne in vključitvijo novega modela želijo Američani to kapaciteto početveriti. Foto: Reuters

Do preboja z odlitkom celotnega spodnjega dela karoserije?

Pri Tesli bodo ta mesec kupcem predali prve primerke električnega poltovornjaka cybertruck, glede proizvodnje manjšega avtomobila pa za zdaj pravih informacij še ni bilo. Upočasnili so gradnjo tovarne v Mehiki, kar ni bil spodbuden kazalnik za napoved novega avtomobila. Tesla naj bi pri tem prvič uporabila še naprednejši koncept vlivanja karoserijske zasnove – medtem ko zdaj izdelajo odlitek sprednjega in zadnjega dela, naj bi z novim avtomobilom iz velikega stroja (proizvajalec družba IDRA iz Brescie) dobili celoten spodnji del avtomobila. To bi bistveno pospešilo proizvodnjo in zmanjšalo stroške izdelave avtomobila.

IDRA stiskalnica gigapress
Avtomoto Ne le Tesla: revolucionarne stroje iz Italije želijo tudi drugi

Teslini zaposleni bodo letno dobili dodatnih 2.500 evrov

Obisk Muska v Berlinu je bil namenjen tudi pogajanjem z zaposlenimi glede njihovih plač. Sindikat IG Metall je lani povedal, da so plače v tovarni Berlin okrog 20 odstotkov nižje od primerljivih v nemških tovarnah drugih proizvajalcev.

Od novembra bodo zaposleni dobili štiri odstotke višje plače. Od februarja 2024 bodo na letni ravni zaslužili dodatnih 2.500 evrov, so sporočili iz Tesle.

Tema v Berlinu je bila tudi napovedana širitev tovarne. Marca so tam proizvajali po pet tisoč avtomobilov na teden, kar pomeni 250 tisoč avtomobilov letno. Trenutne proizvodne številke niso znane. Teslina želja v Berlinu je proizvodnja milijon električnih avtomobilov letno, za želeno širitev tovarne pa še nimajo dovoljenja nemških pristojnih organov.

 

Ne spreglejte