Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
6.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

elektrika Električni avtomobili General Motors Elon Musk Tesla Motors

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 6.09

6 let, 7 mesecev

Tesla Motors v prvem četrtletju povečala izgubo

Muskov električni imperij še ni na zeleni veji, GM želi pozitivni rezultat tudi pri elektriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Tesla Motors | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pisali smo že, da je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla Motors v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal izgubo za 17 odstotkov na 330 milijonov dolarjev oziroma dobrih 301 milijon evrov, prihodki pa so se več kot podvojili z 1,15 na 2,7 milijarde dolarjev (2,46 milijarde evrov). Tesla Motors za julija letos še vedno načrtuje začetek prodaje cenejšega avtomobila model 3. Električni plus pa napoveduje velikan General Motors.

Bo dobiček prvič v zgodovini Tesle motors prinesel "ljudski" električni avto?

Tesla model 3 | Foto: Reuters Tesla model 3 Foto: Reuters Model 3 bo s ceno okoli 35 tisoč dolarjev oziroma nekaj manj kot 32 tisoč evrov dostopnejši širšemu krogu kupcev kot do zdaj. Konec lanskega leta je Tesla kupila tudi proizvajalca sončnih celic SolarCity in bo v drugem četrtletju začela proizvodnjo strešnih sončnih panelov.

Sončne celice in razvoj modela 3 ter tudi širitev mreže polnilnih postaj za baterije električnih avtomobilov po ZDA in odpiranje novih trgovin po svetu so glavni razlog za izgubo, ki traja že vseh 14 let, odkar podjetje deluje. Kljub temu njegova tržna vrednost znaša 50,6 milijarde dolarjev oziroma dobrih 46 milijard evrov.

V preteklem četrtletju so pri Tesla Motors prodali 25 tisoč avtomobilov ali 69 odstotkov več kot v prvem četrtletju lani, kmalu pa bodo začeli proizvodnjo novih modelov 3, in sicer uvodoma po pet tisoč na teden, v prihodnjem letu pa po deset tisoč na teden.

Delnice Tesle so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za manj kot odstotek na 308,60 dolarja (281,54 evra), ker je bila izguba na delnico brez upoštevanja enkratnih stroškov 1,33 dolarja (1,21 evra) na delnico, analitiki pa so pričakovali manj, in sicer okrog 1,23 dolarja (1,12 evra) na delnico. | Foto: Reuters Delnice Tesle so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za manj kot odstotek na 308,60 dolarja (281,54 evra), ker je bila izguba na delnico brez upoštevanja enkratnih stroškov 1,33 dolarja (1,21 evra) na delnico, analitiki pa so pričakovali manj, in sicer okrog 1,23 dolarja (1,12 evra) na delnico. Foto: Reuters

Kupci bi radi presedlali na električne avtomobile, vendar zaradi tega niso pripravljeni prevzeti višjih stroškov. "Mi bomo prvo podjetje, ki bo z dobičkom prodajalo električne avtomobile, ki si jih ljudje lahko privoščijo," je napovedal prvi razvojnik General Motorsa menedžer Mark Reuss. | Foto: Reuters Kupci bi radi presedlali na električne avtomobile, vendar zaradi tega niso pripravljeni prevzeti višjih stroškov. "Mi bomo prvo podjetje, ki bo z dobičkom prodajalo električne avtomobile, ki si jih ljudje lahko privoščijo," je napovedal prvi razvojnik General Motorsa menedžer Mark Reuss. Foto: Reuters

General Motors želi prvi električne avtomobile prodajati z dobičkom

Na kitajskem trgu namerava General Motors do leta 2020 ponuditi deset različnih modelov električnih avtomobilov. | Foto: Reuters Na kitajskem trgu namerava General Motors do leta 2020 ponuditi deset različnih modelov električnih avtomobilov. Foto: Reuters Največji ameriški avtomobilski koncern General Motors namerava postati prvi avtomobilski proizvajalec, ki bo ustvarjal dobiček s prodajo električnih avtomobilov.

Kot je povedal menedžer Mark Reuss, ki je pristojen za razvoj izdelkov, se trudijo, da bi zmanjšali stroške proizvodnje in ponudili cenovno dostopno različico električnih avtomobilov.

Kupci bi radi presedlali na električne avtomobile, vendar zaradi tega niso pripravljeni prevzeti višjih stroškov. "Mi bomo prvo podjetje, ki bo z dobičkom prodajalo električne avtomobile, ki si jih ljudje lahko privoščijo," je smelo napovedal Reuss.

Po Reussovih besedah se inženirji pri General Motorsu trudijo, da bi zmanjšali težo baterije in povečali njeno zmogljivost, energijsko gostoto, saj lažji avto za premikanje potrebuje manj energije. "To je mantra pri razvoju. Temu se posvečajo vsi inženirji," je dejal. Ključni električni avtomobil koncerna je trenutno model chevrolet bolt EV. | Foto: Opel Po Reussovih besedah se inženirji pri General Motorsu trudijo, da bi zmanjšali težo baterije in povečali njeno zmogljivost, energijsko gostoto, saj lažji avto za premikanje potrebuje manj energije. "To je mantra pri razvoju. Temu se posvečajo vsi inženirji," je dejal. Ključni električni avtomobil koncerna je trenutno model chevrolet bolt EV. Foto: Opel

Opel ampera-e | Foto: Opel Opel ampera-e Foto: Opel General Motors namerava močno povečati proizvodnjo električnih avtomobilov, še posebej za največji avtomobilski trg - Kitajsko. Samo v tej državi namerava do leta 2020 ponuditi deset različnih modelov električnih avtomobilov. V Evropi trenutno ponujajo enega najbolj prepričljivih električnih avtomobilov ta hip, evropsko različico chevy bolta EV - opel ampero-e.

To smo na Avtomotu že preizkusili na norveških cestah, kjer že niza tržne uspehe. Po prvih vtis smo zapisali, da je Opel ampera-e prvi električni avtomobil, ki mu bomo lahko v Sloveniji pripisali vlogo družinskega avta. Je dovolj prostoren in z realnim dosegom od 300 do 380 kilometrov tudi odpravlja največji pomislek o elektromobilnosti. Toda proizvodnji General Motorsa v tovarni Orion Township v Michiganu ne uspe slediti povpraševanju in zato avto na evropske ceste prihaja zelo počasi.

Nove modele električnih avtomobilov napovedujejo tudi drugi proizvajalci, kot so Volkswagen, BMW, Mercedes Benz, PSA in Ford. | Foto: Volkswagen Nove modele električnih avtomobilov napovedujejo tudi drugi proizvajalci, kot so Volkswagen, BMW, Mercedes Benz, PSA in Ford. Foto: Volkswagen

V razvoj centra avtonomnih vozil pri GM vlagajo 14 milijonov dolarjev

Močno zasedena proizvodnja električnega bolta EV General Motorsa v tovarni Orion Township v Michiganu. | Foto: Reuters Močno zasedena proizvodnja električnega bolta EV General Motorsa v tovarni Orion Township v Michiganu. Foto: Reuters Pri General Motorsu bodo v nov raziskovalni center za razvoj tehnologije za avtonomna vozila vložil 14 milijonov dolarjev (13,2 milijona evrov). Kot so ob naznanitvi projekta zapisali v podjetju, bo ta v prihodnjih petih letih prinesel 1.100 novih delovnih mest.

Z razvojem tehnologije avtonomnih vozil se sicer ukvarja podjetje Cruise Automation, ki ga je General Motors kupil marca lani.

Kot je ob napovedi investicije v nov razvojni center poudarila izvršna direktorica General Motors Mary Barra, bodo samovozeča vozila prinesla ogromno prednosti družbi, med drugim povečano varnost in dostopnost do prevoza. Kot je dodala, dejstvo, da njihov razvoj avtonomnih vozil vodi startup podjetje, General Motorsu daje zagon, ki ga potrebuje za obstanek med vodilnimi razvijalci teh tehnologij.

Inženirji podjetij Cruise Automation in General Motorsa trenutno na cestah San Francisca, Scottsdala, Arizone in Detroita testirajo več kot 50 avtonomnih električnih avtomobilov bolt EV. | Foto: Reuters Inženirji podjetij Cruise Automation in General Motorsa trenutno na cestah San Francisca, Scottsdala, Arizone in Detroita testirajo več kot 50 avtonomnih električnih avtomobilov bolt EV. Foto: Reuters

Ne spreglejte