Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
6.40

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

Natisni članek

Mercedes-Benz Mercedes

Torek, 15. 12. 2020, 6.40

3 leta, 4 mesece

Prvi električni avtomobil iz Madžarske

Nova velika naložba za Madžare, spet od Mercedesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

Mercedes-Benz EQA | Mercedes bo prvi proizvajalec, ki bo na Madžarskem začel s proizvodnjo povsem električnega kompaktnega športnega terenca. | Foto Mercedes-Benz

Mercedes bo prvi proizvajalec, ki bo na Madžarskem začel s proizvodnjo povsem električnega kompaktnega športnega terenca.

Foto: Mercedes-Benz

Daimler bo vložil več 100 milijonov evrov v nadgradnjo tovarne Kecskemet na Madžarskem, kjer bodo prihodnje leto začeli izdelovati kompaktni električni model EQB. Madžarska vlada je temu dodala še 42 milijonov evrov in tako pomagala ohraniti 4.400 delovnih mest.

Madžarsko gospodarstvo se močno opira na avtomobilsko industrijo, saj imata poleg Mercedesa tam svoji tovarni tudi Audi in BMW. Pri Mercedesu bodo prvi, ki bodo tam začeli izdelovati svoj kompaktni električni SUV, a tudi konkurenčna tekmeca v zadnjih letih širita proizvodnjo in nameravata razširiti obstoječe proizvodne kapacitete.

Porsche cayenne
Avtomoto Nekoč posmeh, danes jubilej: avto, ki je rešil Porsche

Avtomobilska industrija pomembna za izhod iz covid krize

K naši sosedi se obrača vse več proizvajalcev baterij, ki si želijo širiti v Evropo in ujeti val elektrifikacije. Gradnjo nove tovarne pri Debrecenu so napovedali tudi v BMW-ju, a bodo začetek milijarde evrov vrednega projekta zamaknili za nekaj mesecev. Bavarci bodo v novi tovarni prav tako izdelovali električne modele.

Ravno zaupanje avtomobilskih podjetij bo Madžarski pomagalo premagati ekonomski udarec, ki ga je prinesla epidemija covid-19. V drugem četrtletju je gospodarstvo upadlo za 13,6 odstotka, ob koncu leta pa bo upadlo za pet do šest odstotkov, a naj bi se v letu 2021 že izvilo iz negativnega trenda.

Minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je na svoji strani na Facebooku potrdil, da je madžarska vlada projektu nadgradnje Mercedesove tovarne namenila 15 milijard forintov (42 milijonov evrov). S tem so zavarovali 4.400 delovnih mest, hkrati pa poskrbeli, da bo imela naložba dolgoročen vpliv na prihodnost obrata. Skupna naložba znaša 50 milijard forintov (141 milijonov evrov).

EQB bo uradno predstavljen na začetku prihodnjega leta. | Foto: Mercedes-Benz EQB bo uradno predstavljen na začetku prihodnjega leta. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQA | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte