Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2012,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 5. 2012, 14.17

8 let

Oče odpeljal otroka v vrtec z liter manjšo porabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S projektom Dražje gorivo, cenejša vožnja smo začeli drugo fazo - zniževanje stroškov. Danes smo se mudili v Celju, kjer smo Jerneja Jančiča v Oplovi astri naučili varčneje voziti od vrtca do službe.

Dva mlada Celjana sta silno navdušena nad avtomobili, še posebej nad rdečim Strelo McQueenom. "Ati, zakaj 'bremzaš'?" redno sprašujeta iz svojih römerjev, čeprav rdeča luč bolj očitno ne bi mogla svetiti. Njun oče Jernej Jančič je dinamičen voznik, a se zaveda, da bi družinski enoprostorec z bencinskim motorjem lahko porabil manj kot devet litrov, zato se je pripravljen seznaniti z varčnejšim načinom vožnje.

Prijavil se je na našo nagradno igro Dražje gorivo, cenejša vožnja, v kateri svetujemo, kako privarčevati gorivo na vsakodnevnih vožnjah, in bil izžreban. To jutro smo se torej dobili ob pol osmih zjutraj, torej ob uri, ko se naš nagrajenec vsako jutro odpravi v službo. Naš sodelavec in inštruktor varčne vožnje Andrej Brglez je prisedel na desni sedež Oplove astre ecoflex in smo se odpeljali ...

... Najprej samo nekaj sto metrov stran do vrtca, kjer je izstopil prvi sin. Nadaljevali smo pot mimo celjskega sejmišča, številnih krožišč, povozili smo veliko "ležečih policajev", pustili drugega sina pri varuški v idilični hiški nad mestom, nato pa se spustili nazaj do športnega parka, kjer Jernej službuje kot profesor športne vzgoje.

Prvo vožnjo smo Jerneju dovolili voziti, kot vozi običajno, naš Andrej si je zapisoval opombe. V drugo je šlo po Andrejevo, varčneje, natančneje za 0,9 litra. A tudi v povprečju za 6 kilometrov na uro hitreje. Vožnja je bila bolj umirjena, varnejša in manj stresna.

Kaj konkretno je Andrej svetoval Jerneju, vam zaupamo, ko bo reportaža z videom končana.

Jutrišnji dan bomo začeli še bolj zgodaj – ob 6.15 bomo z drugim izžrebancem začeli "popotovanje" od Škofje Loke do Ljubljane.

Ne spreglejte