Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 6. 2013,
6.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pagani Športni Avtomoto

Sreda, 5. 6. 2013, 6.00

8 let

Pagani zonda revolucion – ekskluzivnih 789 "konjev" in aerodinamika F1 za 2,5 milijona evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Revolucion je skrajna različica zonde, ki stavi na Mercedes-Benzov dvanajstvaljnik in aerodinamične rešitve formule ena. Od petih načrtovanih je na trgu za 2,5 milijona evrov na voljo le še eden.

Revolucion le za dirkališča in ne vsakdanji promet

Pagani je naredil najbolj skrajno različico zonde do zdaj, ki pa bo namenjena le "track dayem", oziroma uporabi na dirkališčih. Avtomobil je dejansko nadgradnja že tako superšportne zonde R. Avtomobil poganja znani Mercedes-Benzov šestlitrski motor AMG V12, ki zmore 789 "konjev" in 730 njutonmetrov navora. To je 50 "konjev" več kot pri zondi R.

Za prenos moči skrbi šeststopenjski sekvenčni menjalnik, za učinkovitost in stabilnost pa Boschev 12-stopenjski sistem proti zdrsavanju koles.

Aerodinamične rešitve formule ena

Konkretne zmogljivosti revoluciona še niso znane, a do 100 kilometrov na uro bi moral pospešiti v manj kot treh sekundah in preseči 375 kilometrov na uro najvišje hitrosti zonde R.

Ker so pri revolucionu za monokok uporabili še več materialov iz karbona in titana, so maso zmanjšali za 34 kilogramov. Masa zonde revoluciona je tako le 1070 kilogramov.

Poleg tehničnih izboljšav prinaša revolucion tudi napredek pri aerodinamiki, kjer je še posebej izstopa vpeljava sistema DRS (drag reduction system), ki ga poznamo iz formule ena. S pritiskom na gumb na volanu voznik aktivira sistem in prilagaja nastavitev zadnjega krilca tako, da odgovarja večjemu podtlaku za ovinke, ali omogoča visoke hitrosti na ravnih odsekih. Če voznik ta gumb drži nekaj sekund, sistem nastavitve prilagaja samodejno in pri tem uporablja poseben Paganijev algoritem.

Na voljo je le še ena zonda revolucion, toda ali imate 2,57 milijona evrov?

Na cesto s to različico zonde torej lastniki ne bodo mogli zapeljati. Lastnik prestižne znamke superšportnikov Horacio Pagani bo s sodelavci naredil le pet revolucionov, a štiri med njimi so že prodali. Cena? Vrtoglavih 2,57 milijona evrov!

Ne spreglejte