Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 10. 2014,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 16. 10. 2014, 10.45

8 let

Po slovenskih cestah vozi 120 električnih avtomobilov, državna uprava jih še nima

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med milijon registriranimi osebnimi avtomobili v Sloveniji je za zdaj le 120 električnih. Svoje adute naj bi kmalu pripeljala Renault in Volkswagen, bo zgledu tujine sledila tudi državna uprava?

Med vsemi električnimi vozili je tretjina osebnih avtomobilov

Tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji do uvajanja električne mobilnosti prihaja počasi. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo in promet se trenutno po slovenskih cestah vozi 120 električnih avtomobilov, skupno število registriranih električnih vozil pa je naraslo na 374.

V Sloveniji imamo več kot milijon registriranih osebnih avtomobilov, zato 120 električnih za zdaj predstavlja še zelo majhen odstotek voznega parka.

Glavni električni aduti na slovenski trg šele prihajajo

Morda se bo število električnih avtomobilov povečalo s prihodom novih modelov na naš trg. Svoja električna aduta naj bi v Sloveniji kmalu tudi uradno predstavil Volkswagen. To bosta električni različici mestnega malčka up in golfa, električnega focusa za zdaj k nam še ne bo.

V Sloveniji uradno na prodaj niso niti še električna vozila znamk Renault in Nissan, ki sicer globalno med vsemi znamkami najhitreje uvajata svojo električno floto. Nissan ima leafa, Renault pa enakovrednega zoea, mestnega posebneža twizyja in električnega dostavnika kangooja z.e.

Renault sicer namerava ta tri električna vozila v Sloveniji ponuditi spomladi prihodnje leto. A to le tam, kjer bo lastnikom za polnjenje zadostovala polnilnica doma in blizu delovnega mesta. Pri Renaultu pravijo, da je javnih polnilnic za zdaj še premalo, mnoge med njimi pa tudi ne delujejo dovolj zanesljivo.

V državni floti le ena pet let stara hibridna toyota prius

Veliko rezerv ima pri uvajanju električnih vozil v floto službenih vozil tudi slovenska država. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo in promet so imele različne državne inštitucije (policija, ministrstva …) julija v svoji lasti 110 vozil. Med temi je bila le ena pet let stara hibridna toyota prius iz urada predsednika države, električnih (ali vsaj hibridnih vozil) pa v državni floti za zdaj še ni.

Ne spreglejte