Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
2. 8. 2015,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 2. 8. 2015, 9.46

8 let

Prešteli smo luknje krogel na BMW-ju M3 Toma Cruisa (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW-jev center testnih vozil v bližini Münchna skriva prav poseben zaklad, edinega od preživelih BMW-jev M3, s katerim je Tom Cruise razgrajal po Casablanci. Vanj smo tudi sedli.

Cruise in druščina uničili vsaj za okoli 700-tisoč evrov avtomobilov

Izmaličeno inženirsko mojstrovino M3 sem naprej, kot se za avtomobilskega zanesenjaka seveda spodobi, sprejel s kančkom gnusa. Medtem ko pač cenim spretne produktne vstavitve, če uporabim dobesedni prevod iz angleškega jezika (product placement), ki so jih filmi, pa ne samo hollywoodski, polni, me vseeno malo stisne, ker vem, da so spoštovani gospod Cruise in ustvarjalci letošnjega nespornega blockbusterja zradirali za tovornjak novih BMW-jev M3, vrednih slabih 700 tisoč evrov. Ob tem seveda ni nobenega dvoma, da se bo investicija vrnila z dobičkom.

Poškodbe ...

Za večino je bilo takoj jasno, da so bile prizadejane tudi umetno – torej ne le z dejanskim divjanjem po središču Casablance, ampak s pomočjo mojstrov avtomobilske maske.

Na zadku štirinajst lukenj krogel, celotni desni bok avtomobila vdrt, popraskan, pobarvan z oranžnim sprejem v barvni odtenek opek stavb na lokaciji snemanja, poškodovana tri od štirih platišč, na številnih mestih popraskana streha iz CFRP-ja (plastika, okrepljena z ogljikovimi vlakni), odneslo je steklo vzvratnega ogledala na vozniški strani, izpušne cevi so zamaknjene nekaj centimetrov v levo …

Masaker tudi v kabini

Cruisa, njegovega sopotnika v filmu in testne voznike so v nekaterih prizorih varovali štiritočkovni pasovi (znamka TRS), voznik je imel na voljo dodatno stopalko, namenjeno aktiviranju "ročne" zavore z levo nogo, sredinski greben je kruto izvlečen iz svojega vznožja, vsepovsod je polno žic, belo usnje je umazano, na zadnjih sedežih so odtisi stopal – ne resnični, ampak narisani …

Vse skupaj je videti kot prizorišče nagnusnega zločina. Žrtev: eden najbolj talentiranih mladih športnikov z Bavarske, storilec pa franšiza Misija: Nemogoče, ki se z BMW-jem ni povezala prvič. In mimogrede, v filmu Cruise sede tudi na superšportni motocikel BMW S 1000 RR, nekajkrat pa se pojavi tudi običajna serija 3 (različica 340 i) – ravno takšna, kot smo jo imeli priložnosti pred kratkim preizkusiti v okviru prve vožnje prenovljenega modela.

Preživel le en M3

Po BMW-jevih besedah je od vseh uporabljenih vozil, bilo naj bi jih vsaj osem, preživelo samo eno. Sam pri sebi pomislim, kakšne kritike bi bil deležen avtomobilski novinar, če bi po končanem, zares intenzivnem testiranju vozilo vrnil v podobnem stanju. Bi ga znamka razstavila z enakim ponosom kot Cruisovega M3 v smislu: "Poglejte, kaj vse zmore naš pločevinasti junak," ali pa bi se revež moral sprijazniti z dosmrtnim posojilom … No, vprašanje je (najbrž) retorično.

Posledice avtomobilskega masakra si poglejte v fotogaleriji spodaj:

Ne spreglejte