Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
19.25

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

Natisni članek

Rimac nevera Rimac Automobili

Sreda, 13. 12. 2023, 19.25

4 mesece, 2 tedna

Rimac nevera

Rimčeva nevera v Ljubljani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

Po ljubljanskih ulicah se je včeraj vozil hrvaški električni superšportni avtomobil rimac nevera.

Testno rimac nevero, ki jo pri Rimac Automobili uporabljajo za predstavitve, je v Ljubljano pripeljal Miroslav Zrnčević - Mrgud. Hrvat je testni voznik Rimca in je v Ljubljani snemal podkast (Atmosferci), bržkone pa se tudi nad slabim vremenom ni smel preveč pritoževati – nevera namreč pomeni prav nenadno in kratkotrajno nevihtno vreme, ki ga pogosto spremlja tudi bliskanje.  

Zrnčević je sedel za volanom nevere tudi takrat, ko je z njo na testnem poligonu v Nemčiji dosegel hitrost kar 412 kilometrov na uro. Le redki avtomobili presežejo štiristotico, nevera pa je tako postala najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Rimac nevera | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Štirje elektromotorji za vrhunske vozne zmogljivosti

Na cesti Rimčeva nevera morda ne izstopa tako kot kateri izmed njenih klasičnih bencinskih superšportnikov, toda tehnično hrvaški avtomobil predstavlja pravi revolucionarni preskok za avtomobile cenovnega ranga okrog dveh milijonov evrov. Do zdaj je povsod naletela na izjemno pozitivne odzive, kar je velik poklon ekipi Mateja Rimca, pogosto imenovanega kar hrvaški Elon Musk.

Nevero poganjajo štirje elektromotorji, vsak svoje kolo, s sistemsko močjo 1.408 kilovatov oziroma 1.914 "konjev". Količina navora znaša kar do 2.360 njutonmetrov. Avtomobil, ki je dolg 4,75 metra, ima maso 2,3 tone.

Kapaciteta baterije znaša 120 kilovatnih ur. Po standardu WLTP to omogoča doseg do 320 kilometrov. Energije je dovolj tudi za vsaj dva kroga na polno po Nordschleifu, kjer si nevera prav tako lasti rekord med električnimi avtomobili.

Rimac namerava izdelati 150 primerkov nevere. Prvo je v roke lani poleti dobil Niko Rosberg, nekdanji svetovni prvak formule ena.

Ne spreglejte