Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 8. 2014,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 8. 2014, 13.27

8 let

Slovenski pilot napada angleško nebo in kraljevski prestiž Ascota

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hitrosti okrog 400 kilometrov na uro, centimetrsko natančno letenje in velike obremenitve so poudarki letalskih dirk Red Bull Air Race. Slovenec Peter Podlunšek bo v soboto nastopil na dirki v Ascotu.

Bo pilote spremljala tudi angleška kraljica?

Svetovno prvenstvo letalskih dirk Red Bull Air Race se bo kot najhitrejša disciplina motošporta – vstopna hitrost letal v progo je 370 kilometrov na uro, pozneje pa jo še bistveno presežejo – konec tedna nadaljevalo v angleškem Ascotu.

Medtem ko bo domači svetovni prvak Paul Bonhomme nad enim najbolj prestižnih športnih prizorišč Anglije, kjer prirejajo konjske dirke, poskušal ujeti priključek z vodilnim Avstrijcem Hannesom Archom, zelo pomemben nastop čaka tudi slovenskega pilota Petra Podlunška.

Najprej v Anglijo, nato še v ZDA – bo dovolj za finale v Avstriji?

Če se Prekmurec hoče uvrstiti na zaključek svetovnega prvenstva v avstrijskem Zeltwegu, v Angliji in na naslednji dirki v Dallasu potrebuje rezultat na ali blizu zmagovalnih stopničk Challenger Cupa.

"Trenutna razvrstitev Challenger Cupa ni merodajna, saj imamo piloti različno število odpeljanih tekem. Sistem točkovanja je nastavljen tako, da se lahko po vsaki tekmi pozicija v skupnem seštevku močno spremeni. Mislim, da bo tekma v Dallasu že dala nekatere odgovore na končne skupne uvrstitve. Želim se uvrstiti med šest najboljših pilotov in si zagotoviti nastop na zadnji dirki v Avstriji," je pred dirko v Ascotu dejal Podlunšek.

Stopničke v Rovinju, a do zdaj tudi smola s stotinkami

Slovenec je spomladi v Rovinju na svoji prvi dirki osvojil tretje mesto, v Maleziji pa je bil nato peti. Obe dirki so zaznamovale stotinke, saj so razlike med piloti zelo majhne. Podlunšek je izpustil dirki v Abu Dabiju in na Poljskem, zato je skupno sedmi, za šestim mestom pa zaostaja dve točki.

"Prva je vedno najtežja in prve ne pozabiš nikoli. Ne veš, kaj te čaka, ne veš, kje si, trema dela svoje. Zame je bilo kljub 28-letnim izkušnjam v akrobatskem letenju po vrsti tekmovanj na najvišji ravni vseeno veliko neznank. Nenazadnje je to najhitrejša serija motošport in pomeni vrhunec kariere. Tekma v Rovinju je odgovorila na marsikatero vprašanje, pa vendar je vsaka tekma svoje poglavje," dodaja Podlunšek.

Dirka Challenger Cupa bo v Ascotu v soboto, glavna dirka Red Bull Air Race pa v nedeljo.

Ne spreglejte