Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 8. 2022,
22.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

5

Natisni članek

Ineos Grenadiers Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 2. 8. 2022, 22.15

1 leto, 8 mesecev

Avtomobili Ineos Grenadier

Tak avtomobil bi lahko vozil Primož Roglič #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

5

Ineos Grenadiers | Foto Ineos Grenadiers

Foto: Ineos Grenadiers

V začetku prihodnjega leta bodo na ceste zapeljali prvi športni terenci podjetja Ineos Automotive, ki je del kemične korporacije in enega največjih proizvajalcev vodika, a tudi lastnika slavnega in enega najuspešnejših profesionalnih kolesarskih moštev. Bodo grenardierse, moderne izpeljanke v duhu land roverja defenderja, vozili tudi njihovi kolesarji?

Od 1. do 15. avgusta lahko po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) profesionalni kolesarji zamenjajo svoja moštva. Namige, da bi lahko tekmovalni dres ekipe Ineos Grenadiers oblekel tudi Primož Roglič, sta obe vpleteni strani za zdaj sicer odločno zanikali, povsem zavrgli pa jih bosta lahko šele po omenjenem obdobju. Ker bo Ineos prek svojega podjetja Ineos Automotive prav letos začel izdelovati svojega napovedanega športnega terenca grenadier, bi tega lahko v prihodnji sezoni za zasebno uporabo dobili tudi njihovi kolesarski zvezdniki.

Adria Mobil Roglič bivalnik
Avtomoto Roglič se bo še naprej vozil z bivalnikom iz Novega mesta

Avtomobile si je kot del svojega Ineosovega imperija zamislil milijarder Jim Ratcliff. | Foto: Reuters Avtomobile si je kot del svojega Ineosovega imperija zamislil milijarder Jim Ratcliff. Foto: Reuters Idejo za športnega terenca je bogati Britanec dobil v svojem najljubšem baru

Podjetje Ineos Automotive, ki je del strukture lastnika ene izmed vodilnih profesionalnih kolesarskih ekip, bo predvidoma to poletje začelo proizvajati svoj prvi avtomobil. Znamka Ineos Grenadiers je domislica sira Jima Ratcliffa, britanskega milijarderja in predsednika multinacionalnega kemičnega podjetja Ineos. Ko je Land Rover leta 2016 končal proizvodnjo kultnega defenderja, je želel izdelati njegovega naslednika.

V dobrih petih letih je uspelo Ratcliffu, ki je vozilo poimenoval po svojem najljubšem baru - lokalu The Grenadier v londonskem predelu Belgravia -, na noge postaviti proizvodnjo. Prav v omenjenem baru je leta 2017 Ratcliff namreč dobil idejo za novi avtomobil.

Grenadiers bo luksuzni SUV z izrazitimi terenskimi zmogljivostmi. Zanj bo treba odšteti vsaj 70 tisoč evrov. | Foto: Ineos Grenadiers Grenadiers bo luksuzni SUV z izrazitimi terenskimi zmogljivostmi. Zanj bo treba odšteti vsaj 70 tisoč evrov. Foto: Ineos Grenadiers

Prav gotovo zanimiva in tudi svojevrstna notranjost vozila. | Foto: Ineos Grenadiers Prav gotovo zanimiva in tudi svojevrstna notranjost vozila. Foto: Ineos Grenadiers

Grenadiers ima pet samostojnih sedežev in tudi serijski štirikolesni pogon.  | Foto: Ineos Grenadiers Grenadiers ima pet samostojnih sedežev in tudi serijski štirikolesni pogon. Foto: Ineos Grenadiers

Tovarno kupili od Daimlerja, motorje dobili pri BMW

Ineos se je pri dobavi motorjev povezal z BMW in se odločil za njihove trilitrske šestvaljne motorje. Od Daimlerja je kupil nekdanjo Smartovo tovarno v francoskem Hambachu. Avtomobilski del Ineosa danes vodi Dirk Heilmann. Ineos bo kupcem prve avtomobile predvidoma dostavil v začetku prihodnjega leta.

In avtomobili kljub visoki ceni, ki se bo pri potniški različici začela pri okrog 70 tisočakih (delovna z dvema sedežema bo devet tisoč evrov cenejša), obljubljajo veliko tudi iz vidika terenske vožnje. Grenadier ima serijski štirikolesni pogon, reduktor, tri zapore diferenciala, robustne osi in podobno.

Primož Roglič
Sportal Namigovanja glede Rogliča ovržena

Prve avtomobile bodo kupcem predali v prvem četrtletju 2022. | Foto: Ineos Grenadiers Prve avtomobile bodo kupcem predali v prvem četrtletju 2022. Foto: Ineos Grenadiers Za zdaj bencin in dizel, Ineos z velikimi vlaganji v vodik

Grenadiersi za zdaj ne merijo na električne pogone, toda Ineos tudi kot korporacija deluje na področju obnovljivih energetskih virov - tudi zato so že opravili določene partnerske pogovore s Hyundaiem, toda na področju uporabe vodika in za zdaj ne neposredno elektrike iz baterij. Ineos je tudi proizvajalec vodika. Po podatkih podjetja letno pridelajo okrog 400 ton vodika, kar lahko nadomesti dve milijardi litrov dizla.

Športni terenec sicer ni replika defenderja, ne more pa skriti neposrednega oblikovalskega vpliva. Kupci bodo lahko izbirali med bencinskim ali dizelskim šestvaljnikom (moč 183 oziroma 210 kilovatov), ki bo povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. 

Ne spreglejte