Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
4. 9. 2013,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zgodbe strojev Sirija vojna

Sreda, 4. 9. 2013, 14.41

8 let

Inženirska improvizacija – ključni orožar sirskih upornikov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jasno je, da si sirski uporniki obupno želijo vojaškega posredovanja z Zahoda. Razlog tiči tudi v tem, da se proti vojaškemu stroju Bašarja Al Asada borijo z doma narejenim orožjem in opremo.

Se še spominjate, kako smo na naših cestah ustavljali tanke in oklepnike?

O smiselnosti vsakršne vojne ni vredno izgubljati besed. Je pač najslabša mogoča pot, ki si jo je človeštvo izmislilo za dosego določenega cilja. Res pa je, da je ravno vojna ponavadi tisti aktivator, ki v čisto povprečnem človeku vzbudi skoraj izumiteljsko iznajdljivost.

Se spomnite, kako smo leta 1991 improvizirali na slovenskih cestah, da smo ustavljali konvoje tankov in oklepnikov JLA? Avtobusi in tovornjaki, speti z jeklenicami, z gramozom zasuti podvozi …, še bolj pa so se ob pomanjkanju orožja in vojaške opreme morali znajti branilci hrvaške in bosanske neodvisnosti. Varilci so tam TAM-ove tovornjake spreminjali v oklepnike, v Sarajevu so se prek ostrostrelskih avenij vozili z blindiranimi golfi, ki so jih mojstri v majhnih avtoličarskih delavnicah proti kroglam zaščitili tako, da so na streho in boke privarili kar železne pokrove kanalizacijskih in električnih jaškov.

Balkansko bojišče je pozneje ponujalo že kar spodobne serije improviziranih, a precej dodelanih oklepnikov, ki so enote učinkovito varovali pred lahkim pehotnim orožjem.

Ognjena premoč je ponavadi najočitnejša ravno v državljanskih vojnah

V praktično vsaki vojni nastanejo razlike med količino, natančnostjo in sofisticiranostjo ognjene moči, s katero razpolagajo sprti strani. Ta pa je še toliko očitnejša ravno v državljanskih vojnah, kjer se največkrat zgodi, da se na eni strani nakopičita orožje in tehnika nekdanjih obrambnih sil države, v kateri taka vojna izbruhne.

Primer tovrstne vojaške premoči, ki na drugi strani sproži improvizacijsko orožarsko industrijo, smo videli na Balkanu in seveda v konfliktih arabske pomladi. Improvizacijski način oboroževanja pa je že dolgo časa stalnica v Gazi, kjer se Palestinci proti odlično opremljeni in izurjeni izraelski vojski po robu postavljajo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, tudi s skoraj kamenodobnim orožjem – fračami, pračami in njihovimi kamnitimi projektili.

Ko je vojna izbruhnila v Libiji, smo vam predstavili avtomobilske predelave vojne vihre, v katerih so libijski borci priljubljena pick-up vozila predelovali in nadgrajevali v puščavske bojne vozove. Njihova iznajdljivost je bila dovolj učinkovita, da je Gadafi na koncu padel.

Tudi sirski uporniki pilijo, brusijo, žagajo, varijo …, da lahko krogla poleti iz vodovodne cevi

Vojna v Siriji ni izjema. Uporniške oborožene sile so se tako rekoč čez noč formirale iz demonstracij, iz ljudske vstaje. Običajni ljudje, državljani z željo po spremembah, ki so na ulice prišli protestirat "oboroženi" z zastavim in transparenti, so se znašli pod ostrostrelskim ognjem.

Uporniki jasno niso imeli dostopa do tehnike in arzenala vojske predsednika Bašarja Al Asada, zato so orožje začeli izdelovati in predelovati sami. Fotografije, ki so jih na sirskih bojiščih posneli fotografi, prikazujejo, da sta inženirski um in iznajdljivost poleg črnega trga vojnih dobičkarjev, tudi največjih, trenutno ključni orožar sirskih upornikov.

V kletnih delavnicah tako izpod rok domačih mojstrov nastaja ognjena moč, s katero se uporniki bolj ali manj uspešno spopadajo na bojnih črtah po vsej Siriji. V delavnicah iz vodovodnih in kanalizacijskih cevi tako sestavljajo razne improvizirane topove in minomete, predelujejo – predvsem v želji po večjem kalibru – tudi zaplenjeno orožje, polnijo in izdelujejo granate ter iz raznih jeklenih profilov izdelujejo raketne lanserje, ki jih največkrat nameščajo na osebna vozila.

Za sarin še tako bister upornik nima rešitve

A sirska vojna je očitno dosegla najbolj grozljivo točko, kjer se konvencionalno orožje umika v ozadje. Napad s kemičnim orožjem brez sence dvoma kaže na to, da je nekdo – Američani in Francozi so sicer s prstom pokazali na sile Bašarja Al Asada – pripravljen za dosego svojega cilja poseči tudi po orožju za množično uničenje.

Če se je vladajoči režim upornikov res lotil z bojnim strupom, potem je jasno, zakaj si uporniki tako obupno želijo slišati zvok ameriških, angleških in francoskih lovskih bombnikov. Proti sarinu se še tako iznajdljiv borec z doma narejeno puško, bombo in bombometom, ki deluje po sistemu frače, pač ne more boriti.

Ne spreglejte