Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 10. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Akrapovič

Petek, 3. 10. 2014, 13.32

8 let

Nemškega naslednika Schumacherja finančno podpira slovenski Akrapovič

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marcu Wittmannu je letos uspelo osvojiti naslov prvaka v prestižni nemški seriji DTM. Na prvi bojni liniji nemškega premium trojčka je slavil tudi z neposredno podporo slovenskega Akrapoviča.

Marco Wittmann spada med najbolj obetavne nemške avtomobilske dirkače. Danes 26-letni Wittmann je svojo kariero že pri šestih letih začel v kartingu, kjer je pred desetimi leti postal nemški mladinski prvak. Preselil se je v formulo BMW, kjer je na svetovnem finalu osvojil končno drugo mesto. Wittmanna je pot nato vodila v evropsko serijo formule 3, kjer je v naslednjih sezonah osvojil skupno drugo in tretje mesto, po koncu sezone 2011 je postal testni voznik BMW pri njihovem programu v nemški seriji DTM. Lani je zanje že vozil v prvenstvu in bil najboljši novinec, letos je do zdaj zmagal štirikrat in predčasno postal prvak. Nad razvojem Wittmanna je nekaj časa bedel tudi znani menedžer Willi Weber, ki je zaslovel kot menedžer Michaela Schumacherja. Wittmanna je letos začel neposredno podpirati tudi slovenski Akrapovič, ki je v Nemcu prepoznal velik talent.

Lani ste prvič vozili v nemški seriji DTM, letos pa ste s štirimi zmagami predčasno postali prvak. Vas je tako hiter napredek v sicer izenačeni konkurenci presenetil? Vsekakor nisem pričakoval tako uspešne sezone. Lani sem šele prvič prišel v DTM in osnovni cilj letošnje sezone je bila moja prva zmaga v tej seriji. Dosegel sem jo že na prvi dirki v Hockenheimu. Tudi med sezono nisem razmišljal o naslovu prvaka, pomembneje je bilo napredovati od dirke do dirke. Leto pa je bilo resnično uspešno, saj sem močno presegel svoja pričakovanja. Lani sem prvič vozil touring dirkalnik, prvič sem se tudi srečal s serijo DTM. Bil sem najboljši novinec leta, toda moral sem spoznati tako avtomobil, tehniko kot tudi vse preostale podrobnosti, ki nazadnje prinašajo odločilno razliko. Lani sem s tem učenjem in napredovanjem predvsem pridobil veliko samozavesti.

Kako bi ocenili trenutne dirkalnike DTM – imajo ključne elemente, ki jih mora dirkač obvladati za dober čas na stezi? Dirkalniki DTM so z vozniškega zornega kota seveda odlični, pri njih pa ne bi izpostavil le enega elementa. Na vsakem dirkališču je treba iskati kompromis med nastavitvami aerodinamike in iskanjem mehanskega oprijema s cestiščem. Vsaka steza je zgodba zase, odločajo pa malenkosti. Dirkalniki so atraktivni za gledalce, najbolj pomembna pa je njihova izenačenost. Tudi meni se zdi ključno, da so v izhodišču vsi avtomobili zelo primerljivi. Zato na stezi odločajo malenkosti in znanje, kako jih res optimalno izkoristiti. Na kvalifikacijah je bilo letos v eni sekundi vedno več avtomobilov, zaradi izenačenosti je na dirkah tudi treba štartati v ospredju. Težko je karkoli nadoknaditi.

Bi sploh lahko primerjali vaš dirkalni avtomobil in zasebnega BMW M6, s katerim se po dirki odpeljete domov? Ni prave primerjave. Dirkalnik je povsem drug svet, seveda pa se še posebej po uspešnih dirkah rad usedem v zasebni BMW in se z njim odpeljem domov. Toda serijski avtomobil ima omejitev hitrosti, na cesti v vsakdanjem prometu je treba paziti na omejitve, druge udeležence prometa. V dirkalnem M4 DTM teh omejitev seveda ni. Vožnja domov je zato namenjena predvsem sprostitvi.

Veseli nas, da ste tudi v dobrih odnosih s slovenskim proizvajalcem izpušnih sistemov Akrapovič. Kdaj ste prvič spoznali njihove izdelke? Akrapovičevo znamko sem seveda najprej spoznal iz sveta motociklov, osebno pa sem se z njimi srečal leta 2012 prek ekipe BMW. Njihov izpušni sistem sem imel najprej na svojem osebnem M3, letos so mi ga pripravili tudi za novega M4. Razlika v zvoku je prav gotovo precejšnja, zato mi zdaj vožnja z avtomobilom nudi še več zadovoljstva in užitka.

Letos ste tudi obiskali njihovo tovarno v Ivančni Gorici. Je bil to vaš prvi obisk Slovenije, kakšni so bili prvi vtisi? Da, to je bil moj prvi obisk Slovenije. Žal nisem videl veliko, saj sem se po avtocesti peljal naravnost do njihove tovarne. Šli smo še na skupno kosilo in nato sem se z avtomobilom odpeljal nazaj domov. Se pa rad spomnim obiska, saj sem se z zanimanjem sprehodil po Akrapovičevi tovarni, spoznal ljudi, videl tehnologijo in ozadje celotnega procesa izdelave izpušnih sistemov. Svoj izpušni sistem sem tudi sam pomagal namestiti.

Kako ste se navdušili nad športnimi avtomobili, s kakšnimi avtomobili vas je kot otroka vozil oče? Moje navdušenje nad avtomobili prihaja iz družine. Že moj dedek in oče sta tudi dirkala, oba sta vozila avtomobile BMW, kar je bila morda že takrat napoved moje zdajšnje kariere. Bil sem pod njunim vplivom, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bom dirkal tudi sam. Zgodilo se je pri šestih letih, ko sem prvič vozil gokart.

Imate svoje mokre avtomobilske sanje? Kateri avtomobil bi kot prvega vključili v zasebno zbirko, če bi jo nekoč lahko imeli? Če sem čisto iskren, še nimam mokrih avtomobilskih sanj. O tem do zdaj nisem veliko razmišljal. Ko bom starejši in če mi bodo razmere to omogočale, si bom morda res privoščil zasebno zbirko. Če zdaj na hitro pomislim, bi moral biti v njej nekdanji BMW M3 E30. To je pravi kultni športni avtomobil in tudi dirkalnik iz zlatega obdobja serije DTM.

Serija DTM je tudi tekmovalni oder velike nemške trojke premium proizvajalcev. BMW, Audi in Mercedes-Benz v serijo vlagajo veliko denarja, serija ima veliko odmevnost in prestiž. Ali ta dejstva vplivajo na vas, ste zato bolj obremenjeni? Kot dirkač in novi prvak DTM lahko o seriji govorim le z navdušenjem. Zabavno je biti del te zgodbe, ki jo pišejo trije veliki premium proizvajalci. Pozornost občinstva in medijev mene osebno ne moti in name niti ne vpliva. Ko se v dirkalniku zapodim proti prvemu ovinku, ne vidim več, koliko gledalcev je na tribunah, in pozabim, koliko predstavnikov medijev nas čaka v boksih. Takrat sem osredotočen le na vožnjo in te zunanje dejavnike odmislim. Še največji pritisk prihaja kar od mene samega.

Kako gledate na prihodnost serije DTM in vaše kariere v nekaj prihodnjih letih? Tehnična pravila bodo ostala enaka, zato bodo tudi dirkalniki zelo podobni letošnjim. Meni to ustreza, saj imam rad izenačeno dirkanje. Zato trenutno tudi ne razmišljam o tem, ali bom v srednjeročni prihodnosti ostal v DTM ali me bo pot zanesla v katero drugo disciplino avto-moto športa.

Ne spreglejte