Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
22.56

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

West Ham Newcastle United Arsenal Aston Villa Liverpool Manchester United Manchester City Premier League angleško prvenstvo Chelsea Tottenham

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 22.56

1 teden, 3 dni

Angleško prvenstvo, 36. krog

Katastrofa rdečih vragov, ki so podrli neslavni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Manchester United | Manchester United je s kar 0:4 klonil proti Crystal Palaceu. | Foto Reuters

Manchester United je s kar 0:4 klonil proti Crystal Palaceu.

Foto: Reuters

Nogometaši Manchester Uniteda so na zadnji tekmi 36. kroga angleškega prvenstva doživeli pravo katastrofo na gostovanju pri Crystal Palaceu, kjer so klonili s kar 0:4. Na Otoku se sicer nadaljuje hud boj za naslov med Arsenalom in Manchester Cityjem. Topničarji so v 36. krogu s 3:0 premagali Bournemouth, Manchester City pa je bil še bolj prepričljiv, saj je na krilih štirikratnega strelca Erlinga Haalanda odpravil Wolverhampton kar s 5:1. Tako za topničarji s tekmo manj zaostaja le točko.

Aston Villa - Olympiacos
Sportal Olympiacos Aston Villi zabil štiri gole, Fiorentina se je namučila

Nogometaši Manchester Uniteda so na Selhurst Parku dobili pravo zaušnico, saj jih je Crystal Palace nadigral s kar 4:0. Rdeči vragi so klonili še 13. v sezoni, kar je za United že zdaj najvišje število porazov v eni sezoni od nastanka premier lige. Rdeči vragi v boju za Evropo ostajajo na osmem mestu s 54 točkami, za petim Tottenhamom zaostajajo šest točk, za šestim Newcastlom pa dve. Za Crystal Palace je v 12. minuti za vodstvo poskrbel Michael Olise, v 40. minuti je vodstvo povišal Jean-Philippe Mateta. V drugem polčasu pa so domači zadeli še dvakrat. Najprej je v polno meril Tyrick Mitchell, v 66. minuti pa je piko na i visoki zmagi z drugim zadetkom na srečanju postavil Olise. Petardo v mreži Uniteda je v 92. minuti po strelu Odsonna Edouarda preprečila vratnica.

Crystal Palace je zmagal s 4:0. | Foto: Reuters Crystal Palace je zmagal s 4:0. Foto: Reuters

Liverpoolu derbi s Tottenhamom

Chelsea je v nedeljo napolnil mrežo West Hamu (5:0), Aston Villa je presenetljivo ostala praznih rok v Brightonu (0:1), a Tottenham na Anfieldu ni izkoristili priložnosti, da bi ogrozil njen nastop v ligi prvakov. Liverpool je zmagal s 4:2 in zadržal teoretične možnosti za naslov prvaka. 

Je pa Liverpool svojim navijačem na derbiju vendarle pripravil lepe trenutke. V dveh tretjinah tekme je goste iz Londona povsem nadigral, povedel s 4:0, njihovo vodstvo pa bi bilo glede na priložnosti lahko še dosti višje. Toda po zelo lepem golu Harveyja Elliotta, ki je z 21 metrov žogo poslal pod stičišče vratnice in prečke, in po nekaj menjavah v enajsterici so domači popustili in tekmecem dopustili, da so se približali. Imeli so še dve priložnosti, da bi prišli še bližje, a so ju zapravili.

Rdeče je na nedeljskem derbiju proti Tottenhamu popeljal v vodstvo Mohamed Salah. | Foto: Reuters Rdeče je na nedeljskem derbiju proti Tottenhamu popeljal v vodstvo Mohamed Salah. Foto: Reuters

Tottenham tako ni izkoristil spodrsljaja Aston Ville, ki je z 0:1 izgubila na gostovanju pri Brightonu, ta je zmagal z golom Joaa Pedra (malo pred tem je zastreljal enajstmetrovko), in po četrtem zaporednem prvenstvenem porazu zanjo v boju za četrto mesto in ligo prvakov s tekmo manj še vedno zaostaja velikih in zdaj že skoraj nedosegljivih sedem točk.

Mrežo West Hama je v prvem polčasu zatresel tudi Conor Gallagher. | Foto: Reuters Mrežo West Hama je v prvem polčasu zatresel tudi Conor Gallagher. Foto: Reuters

Da se prvenstvo končuje, je zagotovo žal navijačem Chelseaja. Njihovi ljubljenci v zadnjem času kažejo odlične predstave, tokrat so kar s 5:0 dobili londonski obračun z West Hamom. Dva gola je dosegel Nicolas Jackson, oba je prispeval v drugem polčasu, potem ko je Chelsea že vodil s 3:0.

Topničarji točko pred Cityjem, a so odigrali tekmo več

Arsenal je do 14. zmage na 16 ligaških tekmah v letu 2024 prišel po tem, ko je najprej v 45. minuti z bele pike zadel Bukayo Saka, Declan Rice je v 70. minuti podal za zadetek Leandra Trossarda, v 97. pa je nato Rice postavil končni izid po podaji Gabriela Jesusa.

Arsenal je ugnal Bournemouth. | Foto: Guliverimage Arsenal je ugnal Bournemouth. Foto: Guliverimage

Arsenal lovi svoj prvi naslov po letu 2004, a pri tem mora spodleteti branilcu naslova Manchester Cityju, ki ga do konca sezone čakajo še gostovanje pri Fulhamu, zaostala tekma pri Tottenhamu ter domači obračun z West Hamom. Londončani pa bodo do konca sezone igrali še pri Manchester Unitedu in doma z Evertonom.

Meščani so prvo oviro na domači zelenici brez težav preskočili in nadigrali volkove. Junak je bil s štirimi zadetki Erling Haaland, ta je bil dvakrat natančen iz enajstmetrovke (12. in 45+3.) in dvakrat iz igre (35., 54.). Vmes je edini gol za goste v 53. minuti dosegel Hee-Chan Hwang, končni izid pa je pet minut pred koncem dvoboja postavil rezervist Julian Alvarez.

Erling Haaland je mrežo Wolverhamptona na Etihadu zatresel kar štirikrat! | Foto: Reuters Erling Haaland je mrežo Wolverhamptona na Etihadu zatresel kar štirikrat! Foto: Reuters

Na preostalih sobotnih tekmah je šestouvrščeni Newcastle v gosteh s 4:1 odpravil predzadnji Burnley, Nottingham Forest pa s 3:1 zadnjeuvrščeni Sheffield United. Sheffield, ki se poslavlja od elite, je s tem postal šele prva ekipa po Leicester Cityju (sezona 1908/09), ki je v 38 tekem dolgi sezoni prejela sto zadetkov. Brentford in Fulham sta se razšla brez zmagovalca (0:0).

David Moyes
Sportal Moyes zapušča West Ham, prihaja Julen Lopetegui
Prihajajo Leicester City, Ipswich Town in ...

Prihodnjo sezono bo ob povratniku v premier league Leicester Cityju igral tudi Ipswich Town, ki se prav tako po večletnem premoru vrača med angleško elito, potem ko je osvojil drugo mesto v drugi angleški ligi. Za zadnje mesto, ki pelje v prvo ligo, se bodo v kvalifikacijskem turnirju pomerili Leeds United, Southampton, WBA in Norwich.

Angleško prvenstvo, 36. krog

Petek, 3. maj:

Sobota, 4. maj:

Nedelja, 5. maj:

Ponedeljek, 6. maj:

Lestvica:

Najboljši strelci:

25 – Haaland (Man City)
21 – Palmer (Chelsea)
20 – Isak (Newcastle)
19 – Watkins (Aston Villa)
18 – Salah (Liverpool), Solanke (Bournemouth)
17 – Heung-Min (Tottenham)
16 – Bowen (West Ham), Foden (Man City), Saka (Arsenal)
13 – Jackson (Chelsea)
12 – Havertz (Arsenal), Hwang Hee-Chan (Wolverhamtpon), Mateta (Crystal Palace), Wood (Nottingham)
11 – Cunha (Wolves), Nuñez (Liverpool), Richarlison (Tottenham), Trossard (Arsenal)
...

Timo Werner
Sportal Tottenham do konca sezone brez Wernerja in Daviesa
Ne spreglejte