Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
18.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Četrtek, 26. 11. 2015, 18.24

8 let

Ford grand C-max 1,6 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fordov srednji enoprostorec z dizelskim motorjem pravzaprav z ničemer ne nakazuje, da so mu že za letos namenili pomladitev. Je prijetnega videza, prostoren, varčen, pa še športen in udoben hkrati.

Ostalo mu bo pet bočnih stekel

Takšen kot v današnjem testu bo grand C-max le še letos (akcijsko) nagovarjal kupce, saj že od lanske jeseni vemo, da ga čakajo spremembe. Osrednja odprtina v maski, ki je na našem testnem vozilu združena z odbijačem, bo pomaknjena navzgor. Tista ožja reža, ki povezuje žarometa, pa bo po novem spodaj povezovala meglenki.

Z bočne strani se novinec ne bo spreminjal in bo tako kot testni avtomobil imel pet stranskih stekel. Zakaj pet? Prvo in zadnje zapolnjujeta nosilne elemente stebričkov, četrto pa omogoča, da se stekli drsnih vrat lahko povsem pogrezneta navzdol. Ko smo že pri steklih, hvalimo njihovo daljinsko odpiranje, čeprav vas to pri trenutnih temperaturah ne gane, poleti pa zelo prav pride pred vstopanjem v razgreto kabino.

Na asfaltu zmore veliko ...

Pred dobrimi tremi leti smo grand C-maxa vozili z bencinskim 1,6-litrskim turbomotorjem s 182 "konji" pod motornim pokrovom. Naš kolega Gregor, ki je pisal test, takrat še ni imel naraščaja. Porabo je dvignil nad deset litrov, na testnem krogu pa je takrat znašala 9,2 litra na sto kilometrov.

Ker je podvozje grand C-maxa brez težav prenašalo 182-glavo "konjenico", je jasno, da se tokratnim dizelskim 85 kilovatom zlepa ni pustilo ugnati v kozji rog.

Pred petimi, šestimi ali celo sedmimi potniki se vozniki nismo bahali z bravurami okoli ovinkov, vendar nas je grand C-max prepričal, da zmore veliko. Čeprav je večji, dobrih sto kilogramov težji in višji, ne zaostaja prav veliko za manjšim maxom, tega pa smo celo primerjali z igrivim focusom.

Tri decilitre več kot C-max

Dizelskega 85-kilovatnega enoprostorca nismo naložili s sedemsto kilogrami, kolikor znaša dovoljena nosilnost, pa tudi priklopnika nismo vlekli. Za družinsko vožnjo oziroma vožnjo s prostorsko običajno izkoriščenim grand C-maxom lahko trdimo, da je moči povsem dovolj.

Na testnem krogu smo med različnimi režimi vožnje namerili povprečno vrednost 6,1. To je tri decilitre več kot pri manjšem maxu, kar je dober in pričakovan rezultat.

Tempomat onemogoča pretirane zaslužke redarjem

Če v mestu ne bi bilo postankov med zastoji, bi bil grand C-max zadovoljen z manj kot petimi litri oziroma prav s petimi, če bi bil voznik na odprtih cestah zadovoljen s tempomatom na 90.

Vožnja na avtocesti je pri 130 kilometrih na uro tiha, motor se vrti z 2500 vrtljaji in porabi okoli 6,2 litra, dejanska hitrost pri tem pa znaša le 124 kilometrov na uro.

Ko smo ravno omenili tempomat, naj dodamo, da onemogoča pretirane zaslužke redarskim službam, ker deluje od hitrosti 30 kilometrov na uro naprej (tudi v drugi prestavi), izbrano hitrost pregledno izpisuje in jo ohranja tudi med prestavljanjem.

Potovalne kombinacije

Enoprostorska prostornost je samoumevna na sprednjih sedežih, na vseh drugih pa je odvisna od števila potnikov. Izbrali smo jih pet in na malo daljši relaciji preverili dva načina sedenja, in sicer 2–2–1 ter 2–3-0. Prvi način je ponujal primerno udobje potnikom v prvih dveh vrstah, prostovoljca srednjih let pa smo namestili v tretjo vrsto. Tja se je skobacal brez težav, nad glavo je imel dovolj prostora, enako tudi za kolena in stopala.

Izstopanje iz vozila pa je precej težja naloga, posebej ker potnik ne sme stopiti na spodnjo konzolo drsnih vrat. Prav zaradi tega je kot ugodnejše izbral sedenje na srednjem sedežu druge vrste, čeprav gre za razporeditev v razmerju 40:20:40. Tako priporočamo, naj v tretji vrsti sedijo mladi, spretnejši potniki, vendar ni nujno, da so to otroci. Aja, prostovoljcu se je tretja vrsta morda zamerila zaradi smešnega dogodka med vstopanjem, ki smo ga premaknili med naše pikolovske pripombe.

Kaj pa prtljaga?

Pri razporeditvi 2–2–1 je na sredini druge vrste nekaj prostora zaradi pospravljenega srednjega sedeža (podobno kot pri mazdi 5) in pod sedalom levega sedeža. Več ga je na zloženem sedežu tretje vrste oziroma v tistem ozkem delu prtljažnika, ki ostane za nameščenim sedežem.

Če potniki zasedejo samo prostor spredaj in v drugi vrsti, je seveda v celoti na voljo prtljažnik s svojimi 600 litri. Kdor kupuje grand C-maxa za prevoz šestih ali celo sedmih potnikov, mora razmišljati o strešnem kovčku. Vzdolžni letvi na strehi skupaj z dodatno zatemnitvijo stekel stanejo 305 evrov, čemur seveda sledi še nakup prečnih letev, vendar drugače res ne gre. Za tretjo vrsto sedežev namreč lahko "natočimo" zgolj sto litrov prtljage.

Ne spreglejte