Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
0.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

BMW

Sobota, 19. 12. 2015, 0.57

8 let

BMW F 800 GT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
BMW F 800 GT je lahki potovalnik, ki pa v sebi skriva še veliko več. S podobo privablja poglede, hkrati pa je dovolj športen za adrenalinsko doživetje in okreten za v gnečo na mestnih vpadnicah.

Opazen pop light potovalnik

Če je bil agresivni, malce poseben, a zanimiv nagec F 800 R na cesti, kot bi poslušali rock'n'roll, je v glasbenem smislu F 800 GT bolj pop. Z nevtralnim položajem za krmilom je za voznika nenaporen, lahko celo rečemo, da je vožnja z njim udobna, pravzaprav prava pop balada. Tudi sedež je bil tisti razkošnejši s spiska doplačil in z lahkoto sprejme dva potnika. Še vedno udobno.

F 800 GT je oblikovan povsem hišno, moderno. Če skrajšamo nakladanje, dizajn je všečen in ljudje so ga opazili, po njem spraševali in hvalili obliko. Kot vedno je sledilo vprašanje o ceni. Je na ravni BMW-ja. Takšen vsestranski motocikel ne more biti ravno poceni. Vsestranski? Pa pojdimo lepo po vrsti.

O občutku varnosti, ki jo F 800 GT vliva vozniku

Res se voznik na motociklu kaj hitro počuti zelo domače. K temu seveda pripomore odličen položaj voznika za krmilom, pa tudi udoben sedež. Dodajmo sprednji zavorni sistem, ki je enak tistemu na dvakrat težjem superpotovalniku K 1600 GTL. Dvojna koluta s štiribatnimi čeljustmi se v asfalt zagrizeta tako močno, da se motocikel ustavi skoraj v trenutku, ABS pa pri tem poskrbi, da se ustavimo varno, brez zdrsa. K varnosti pripomore tudi sistem proti zdrsu pogonskega kolesa, ki skrbi za primeren oprijem v neprimernih situacijah oziroma okoliščinah. Tu in tam se zgodi, da bi radi malce poplesavanja z zadnjim delom motocikla, in takrat lahko s pritiskom na gumb izklopimo sistem. Tako pridobimo polno moč na zadnjem kolesu, tam, kjer bi nam jo sistem sicer odvzel.

Agregat povsem dovolj zmogljiv

Pogonski agregat že poznamo iz F 800 GS in F 800 R. 90-konjskih moči je povsem dovolj, da je motocikel poskočen in omogoča tudi prave adrenalinske užitke, 86 njutonmetrov navora pa skrbi, da je potovanje prijetno in brez preveč pretikanja med prestavami.

Več moči po pravici povedano nismo niti pričakovali niti pogrešali, motorju sape preprosto ni zmanjkalo. Seveda pa ne moremo pričakovati, da bi se z njim lahko preganjali na dnevu odprtih vrat po Grobniku. Temu ta motocikel pač tudi ni namenjen.

Za dodatno udobje na tem motociklu poskrbi jermenski sekundarni prenos, kar pomeni manj vzdrževanja kot pri verižnem prenosu in več udobja kot pri kardanskem.

Prostor za prtljago

Prostora za prtljago na motociklu ni, zato pa nam je kovček za sedežem prišel še kako prav. V teh dneh, ko je pravo hazarderstvo, če se odpravite na sprehod brez dežnika, smo vanj pospravili dežni kombinezon in rezervne čevlje, rokavice …

Za avanturiste po srcu pa BMW-jev spisek dodatne opreme razkriva tudi stranska kovčka, v katera z lahkoto pospravite dva kompleta kopalk, natikačev, brisač in zobnih krtačk, torej vse kar potrebujete za odhod na moto dopust.

Saj se še spomnite, da sta dežna kombinezona že pospravljena v zadnji kovček?

Da pa ne bo zmotnega razumevanja zgoraj napisanega, F 800 GT ni le potovalni motocikel. Za predhodnika GT-ja lahko štejemo F 800 S, ki je bil naravnan veliko bolj športno, kar je izdajal že položaj voznika, pomaknjen naprej. Pa vendar je lahko tudi GT lahki športnik: je odziven, rad se zavrti in se kaj hitro zapodi proti dvestotici na merilniku hitrosti. Hkrati pa je lahkoten v mestni gneči, rad in hitro se odzove na voznikovo namero, zato se je z njim prijetno prerivati tudi po mestnih ulicah.

Ne spreglejte