Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zgodovina

Torek, 13. 9. 2011, 11.07

8 let

V Frankfurtu praznujejo jubilej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodni avtomobilski salon v Frankfurtu letos praznuje posebno obletnico, saj mineva okroglih šestdeset let, odkar se je kot bienalna prireditev ustalil v tem nemškem mestu.

Iz Berlina čez Hannover v Frankfurt

Pred drugo svetovno vojno so namreč nemški mednarodni avtomobilski salon prirejali v Berlinu, po njej pa nekaj časa tudi v Hannovru. Leta 1961 se je končno preselil v Frankfurt, kjer ga od vsega začetka prirejajo na dve leti.

Petdeseta leta

In kako je bilo v teh letih? Na začetku petdesetih let se je ravno uveljavljala pontonska samonosna karoserija, ki jo je leta 1951, denimo, uspešno zastopal hansa 1800, ki so ga izdelali v tovarni Borgward, ki se je danes skoraj ne spomnimo več, leta 1953 pa, denimo, opel olympia rekord. Tista leta so bila tudi v znamenju zares majhnih avtomobilov, kot sta bila messerschmitt kabinnenroller in BMW isetta, športne zanesenjake pa je, denimo, navduševal elegantni kabriolet BMW 507.

Šestdeseta leta

Leta 1961 je v avtomobilizem precej svežine vnesel renault 4, BMW je športnost svojih prihodnjih limuzin napovedal z modelom 1500, Mercedes-Benz pa se je s 600 spet podal v zares razkošni razred. Porsche je leta 1963 prvič predstavil model 901, ki ga je bil pozneje zaradi spora s Peugeotom prisiljen preimenovati v 911, Opel pa se je v razred udobnih kupejev na osnovi limuzin podal s kadettom in recordom coupé. Leta 1965 je Honda kot prva japonska proizvajalka na avtomobilskem salonu v Frankfurtu napovedala poznejšo invazijo japonskih znamk, leta 1967 pa je NSU predstavil model Ro 80, ki se je z dvoploščnim Wanklovim motorjem zdel prelomen, a je bil zanj predvsem usoden, saj je kmalu potem propadel.

Sedemdeseta leta

Sedemdeseta leta so prinesla prenovo volkswagna in njegov prehod na sprednji pogon, kar se je odrazilo v leta 1973 predstavljenem passatu in leto pozneje predstavljenem golfu, ki je leta 1975 dobil tudi različico GTI. Leta 1975 je BMW prvič predstavil serijo 3, s katero je uvedel sedanje poimenovanje svojih modelov, leta 1977 pa se je Porsche hvalil z modelom 928, ki naj bi bil novi 911, a se je izkazalo drugače.

Osemdeseta leta

Osemdeseta leta so bila predvsem v znamenju razvoja tehnike, kar je Porsche pokazal z modelom 959, ki mu je namenil vse tedanje tehnične novosti. Audi je v osemdesetih letih blestel s prvim quattrom, BMW pa s kupejem Z1, ki so se mu vrata med odpiranjem pogreznila v karoserijo. Ferrari je štiri desetletja obstoja proslavil s silovitimi F40.

Devetdeseta leta in novo stoletje

Poznejša leta so prinesla presenetljive preobrate, saj se je Audi, denimo, povzpel v najvišje razrede, Mercedes-Benz pa se je z majčkenim smartom fortwo spustil v najmanjši razred. Zavedati smo se začeli tudi pomena varovanja okolja ter si ogledali prve hibridne in električne avtomobile, na avtomobilski trg pa so za Japonci in Korejci začeli prodirati še Indijci in Kitajci.

Ne spreglejte