Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2009,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 9. 2009, 8.45

8 let

Wartburgi pred wartburgom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtomobile wartburg poznamo iz nekdanje Nemške demokratične republike, vendar pa so se tako imenovali tudi nekateri avtomobili pred njimi.

Tovarna Fahrzeugfabrik Eisenach, ki jo je kot tovarno koles in orožja decembra 1896 ustanovil Heinrich Ehrhardt, je namreč leta 1898 po licenci francoske tovarne Decauville začela izdelovati tudi avtomobil, ki ga je imenovala wartburg. Avtomobilček je bil zelo preprost, s sedeži, razporejenimi v konfiguraciji "vis-a-vis". Za pogon je skrbel 765-kubični motor, ki ga je pognal do "vrtoglave" največje hitrosti 40 km/h. Kljub temu, da je bil zelo preprost, se je v Nemčiji menda zelo dobro prodajal. Tovarna je bila za Daimlerjem in Benzom sicer tretja najstarejša nemška proizvajalka avtomobilov.

Novi lastniki, ki so leta 1904 kupili tovarno, so ime wartburg opustili, vendar pa se je v tridesetih letih za trenutek spet pojavilo. BMW, ki je tovarno kupil leta 1928, je namreč v njej leta 1930 začel izdelovati tudi svoj prvi športni avtomobil BMW 3/15 DA-3 wartburg. To je bila sicer roadsterska različica modela BMW 3/15 DA-1, ki je leta 1929 nasledil BMW-jev prvi avtomobil BMW dixi 3/15 DA-1. Wartburgu so v primerjavi z "navadnim" BMW nekoliko znižali težišče, motorju pa povečali kompresijsko razmerje, da je njegova moč s siceršnjih 11 kW (15 KM) narasla na 13 kW (18 KM).

Avtomobilček je bil zelo privlačen, vendar pa je prišel v nekoliko nerodnem času, ko je velika gospodarska kriza zelo omejila zanimanje za športne avtomobile. BMW ga je zato izdelal le v 150 primerkih, leta 1931 pa ukinil. Hkrati z njim je ukinil tudi ime wartburg, ki se je šele v petdesetih letih spet pojavilo kot ime avtomobilov iz nekdanje BMW-jeve tovarne, ki pa je bila tedaj že pod nadzorom vzhodnonemške države.

Ne spreglejte