Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 20. 8. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Poletni kilometri in zanimive vsebine

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Mobilna magistrala 9

Tretji teden avgusta je v Ljubljano prinesel slovaško različico Uberja Hopintaxi – seveda smo bili med prvimi potniki. Jure Gregorčič je pripravil test 2,3 tone ameriških mišic, Gregor Pavšič se je na Mangartsko sedlo povzpel v tišini, z BMW i3, pet naših bralcev pa smo zapeljali s fordom focusom RS. In, mimogrede, ali veste, da ruska Lada pripravlja majhnega športnega terenca? Obljublja, da česa takšnega še niste videli …

Dobrodošli na sopotniški sedež najbolj vročega forda ta hip!

Izžrebance je po dober kilometer dolgi stezi zapeljal naš novinar Ciril Komotar. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Izžrebance je po dober kilometer dolgi stezi zapeljal naš novinar Ciril Komotar. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Naše bralke in bralce smo povabili na sopotniški sedež forda focusa RS, obutega v Dunlopove šprinterice sport maxx RT2, adrenalinski športni dan pa smo izpeljali na Racelandu v Krškem. Pet izžrebancev, ki je sodelovalo v naši nagradni igri, si bo izkušnjo najbrž zapomnilo za zmeraj, prve utrinke iz kabine in zunaj nje pa si lahko pogledate v Mobilni magistrali.

Slovaški "Uber" že v Ljubljani. Kako se obnese?

Gregor Pavšič in Srdjan Cvjetovič sta preizkusila Hopintaxi. Za vključitev v ta sistem se je do tega trenutka odločilo le nekaj voznikov, kmalu pa naj bi storitev zaživela v bistveno večjem obsegu. Prvi preizkus je dokazal, da sistem deluje brezhibno. Scenarij je bil preprost, prevoz pa ni bil naročen vnaprej. Kljub temu je bil taksi pri Gregorju in Srdjanu v le nekaj minutah. Hvalimo!

Ko bo sistem privabil več voznikov in bodo takšne kratke čakalne dobe pravilo kjerkoli po mestu in kadarkoli med dnevom, mu bova z veseljem dala splošno oceno odlično, do takrat pa mu jo dava samo za tehnično izvedbo in uporabniško izkušnjo aplikacije, splošno oceno pa bova ponovno vrednotila čez kakšen teden ali mesec. (Srdjan Cvjetovič) | Foto: Siol.net/ A. P. K. Ko bo sistem privabil več voznikov in bodo takšne kratke čakalne dobe pravilo kjerkoli po mestu in kadarkoli med dnevom, mu bova z veseljem dala splošno oceno odlično, do takrat pa mu jo dava samo za tehnično izvedbo in uporabniško izkušnjo aplikacije, splošno oceno pa bova ponovno vrednotila čez kakšen teden ali mesec. (Srdjan Cvjetovič) Foto: Siol.net/ A. P. K.

Volkswagen pripravlja nov električni avtomobil velikosti golfa

Volkswagen je v zadnjem letu že predstavil študijo električnega vozila budd-e, ki je reinkarnacija kultnega kombija z vzdevkom bulli. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Volkswagen je v zadnjem letu že predstavil študijo električnega vozila budd-e, ki je reinkarnacija kultnega kombija z vzdevkom bulli. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Veliki Volkswagen na avtomobilski salon v Pariz, kjer bomo tudi mi, prihaja z električnim adutom kompaktnih dimenzij golfa, a prtljažnikom passata.

Potiskanje elektrike v ospredje je v zadnjih šestih mesecih očitno ena Volkswagnovih najopaznejših strategij v procesu popravljanja ugleda znamke – največ ga je izgubila predvsem v ZDA. Doseg novega štirikolesnega ekologa znamke naj bi bil med 400 in 600 kilometri, prvi mož znamke pa napoveduje tudi selitev proizvodnje baterij v Nemčijo.

Japonci z novo tehnologijo z bencinom nad dizle

Inženirjem je uspelo zasnovati sistem, ki skupno maso motorja poveča za zgolj deset kilogramov, poleg tega pa pravijo, da bo takšen motor za proizvajalca cenejši, kot so današnji sodobni turbodizli. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Inženirjem je uspelo zasnovati sistem, ki skupno maso motorja poveča za zgolj deset kilogramov, poleg tega pa pravijo, da bo takšen motor za proizvajalca cenejši, kot so današnji sodobni turbodizli. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Pri japonskem Infinitiju napovedujejo bencinski motor s spremenljivim kompresijskim razmerjem, prilagodljivim glede na voznikove zahteve. Pravzaprav je idejna zasnova že stara, izvedba pa zelo sveža. Serijsko premiero bo motor s tehnologijo, katere prednosti bosta nedvomno povzela tudi Nissan in Renault, doživel v športnem terencu QX50. Kompresijski razmerji, ki jih bo krmilila elektronika, bosta 8 : 1 in 14 : 1. Vse tiste, ki hrepenite po podrobnostih in popolnemu razumevanju t. i. tehnologije VC-T, vabimo k branju članka.

 

Med tehničnimi članki tega tedna je izstopal tudi prispevek o komunikaciji semaforjev in avtomobilov. Prvi bodo sistem uvedli ameriški audiji – praksa pa bo pred voznikove oči, na instrumentno ploščo, podajala podatke o trajanju rdeče luči na semaforju. Podobno kot nekateri sistemi, ki jih videvamo na slovenskih semaforjih, bodo odštevanje do ničle zdaj znotraj varnega zavetja kabine spremljali tudi vozniki – seveda tudi na semaforjih, ki s takšno rešitvijo še niso opremljeni. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Med tehničnimi članki tega tedna je izstopal tudi prispevek o komunikaciji semaforjev in avtomobilov. Prvi bodo sistem uvedli ameriški audiji – praksa pa bo pred voznikove oči, na instrumentno ploščo, podajala podatke o trajanju rdeče luči na semaforju. Podobno kot nekateri sistemi, ki jih videvamo na slovenskih semaforjih, bodo odštevanje do ničle zdaj znotraj varnega zavetja kabine spremljali tudi vozniki – seveda tudi na semaforjih, ki s takšno rešitvijo še niso opremljeni. Foto: Siol.net/ A. P. K.

 

Dva testa dveh avtomobilov iz popolnoma različnih svetov

Mobilna magistrala 9 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Medtem ko je Jure Gregorčič s prenovljenim Fordovim poltovornjakom ranger gazil bo blatu, je Gregor v tišini z BMW i3 smuknil na Mangart, najvišje ležečo slovensko asfaltirano cesto. Medtem ko vozili po videzu, namembnosti, sploh pa tehnologiji pod pločevino ločuje morje razlik, smo v sklepih obeh enotni. Gre za dovršena izdelka svojih segmentov, namenjena kupcem s posebnim okusom in še bolj posebnimi potrebami.

Medtem ko sta posebnosti rangerja najvišja stopnja opreme wildtrack in 3,2-litrski petvaljnik z 200 "konji" s katerim se dviguje nad konkurenco, je i3 eden od dveh BMW-jevih serijskih koncentratov znanja, v katerem se je Gregor z Mangarta spustil, ne da bi enkrat samkrat pritisnil stopalko zavore. Priporočamo branje članka, podprtega z zanimivo energetsko statistiko. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Medtem ko sta posebnosti rangerja najvišja stopnja opreme wildtrack in 3,2-litrski petvaljnik z 200 "konji" s katerim se dviguje nad konkurenco, je i3 eden od dveh BMW-jevih serijskih koncentratov znanja, v katerem se je Gregor z Mangarta spustil, ne da bi enkrat samkrat pritisnil stopalko zavore. Priporočamo branje članka, podprtega z zanimivo energetsko statistiko. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Hrvaški rimac concept one odpihnil najhitrejšega ferrarija

Mobilna magistrala 9 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Mate Rimac je na domačih tleh pripravil obračun elektrike in bencina. Njegov concept one je v dirki pospeševanja dvakrat zanesljivo in zlahka ugnal ferrarija la ferrari, hibridnega hiperšportnika z dvanajstvaljnim bencinskim motorjem. Rimčeva stvaritev je bila s 1.600 njutonmetri hipno dostavljivega navora za ferrari prehud zalogaj. Zmagovalni avtomobil odhaja h kupcu v ZDA.

Ste vedeli?

Nizozemci korak bližje prepovedi bencinskih in dizelskih vozil?

Za Nizozemce utegne biti leto 2025 prelomno, čakala naj bi jih prepoved prodaje novih vozil, po žilah katerih se bo pretakalo konvencionalno gorivo. Prvi osnutki zakonov so že vloženi, predlog pa je bil zdaj sprejet v spodnjem domu njihovega parlamenta. Podpiranje električnih vozil bi drastično zmanjšalo nizozemski ogljični odtis, v podobno smer pa razmišljajo tudi nekatere druge države – tu prednjači Norveška, kjer je delež električnih vozil v primerjavi z veliko večino drugih držav skoraj neprimerljiv.

Najrazkošnejši helikopter vseh časov?

Petičneži, predvsem takšni, ki ne marajo vsakdanjih prometnih zagat, lahko razmislijo o sedemtonskem nadomestilu avtomobila – helikopterju. Lebdeči luksuz, kakor ga je poimenoval Jure Gregorčič, naj bi imel izredno tiho kabino, izvrstno udobje, oboje pa podpira z najsodobnejšo komunikacijsko tehnologijo.

Se Lada vrača na pota stare slave?

Na avtomobilskem salonu v Moskvi nameravajo predstaviti kar šest novih študij, med drugim tudi majhnega križanca, ki bi konkuriral v najhitreje rastočem evropskem avtomobilskem segmentu. Rusi so v tem trenutku zelo samozavestni. Pravijo, da česa takšnega še ni bilo videti.

Prvi zasebni bugatti chiron že na cesti

Savdski princ Badir bin Saud se že vozi s prvim serijskim chironom – naslednikom veyrona, ki je v smislu zmogljivosti serijskih vozil pred več kot desetimi leti letvico postavil višje, kot je kdajkoli bila. Princa in chirona so ujeli na ulicah Cannesa v Franciji. Še zanimivo dejstvo: chiron menda do 300 kilometrov pospeši v manj kot štirinajstih sekundah, končna hitrost pa naj bi presegala 460 kilometrov na uro.
Ne spreglejte