TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2008,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2008, 14.03

8 let

EU in Turkmenistan krepita sodelovanje na področju energetike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski komisar za energetiko Andris Piebalgs je v Turkmenistanu podpisal memorandum o soglasju, s katerim naj bi okrepili medsebojno sodelovanje na področju energetike.

Z memorandumom, ki po navedbah Bruslja medsebojne odnose postavlja na novo raven, se uradno ureja sodelovanje med sedemindvajseterico in Turkmenistanom na področjih kot so naložbe, proizvodnja, energetska tehnologija, energetska učinkovitost, razvoj obnovljivih virov energije ter transport in trgovina za energetskimi proizvodi.

Turkmenistan privlačen za evropske naložbe "Turkmeistan ima potencial, da se razvije v atraktivno ciljno državo za evropske naložbe na področju razvoja novih nahajališč nafte in zemeljskega plina, obenem pa EU predstavlja privlačen trg za turkmenistanske energetske proizvode. Danes podpisani memorandum o soglasju je jasen dokaz tega, koliko lahko obe strani pridobita z vzajemno koristnim in konstruktivnim odnosom," je ob tej priložnosti dejal Piebalgs.

Podpis memoranduma je bil sicer vrhunec komisarjevega kratkega obiska v srednjeazijski državi, v okviru katerega se je med drugim srečal tudi s turkmenistanskim predsednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovim.

EU želi zmanjšati odvisnost od Rusije Prav med obiskom Berdimuhamedova v Bruslju novembra lani je padla odločitev za podpis memoranduma o sodelovanju med obema stranema na področju energetike. Evropska komisija je podobne memorandume podpisala že z Azerbajdžanom, Kazahstanom in Ukrajino, krepitev energetskega sodelovanja z državo pa sodi v okvir prizadevanj Bruslja, da oblikuje poseben energetski koridor med kaspijskim bazenom in EU, ki bi potekal preko Črnega morja. S takšnim pristopom želi zmanjšati energetsko odvisnost unije od Rusije.

Turkmenistan je v svetovnem merilu na petem mestu po zalogah zemeljskega plina, ima pa tudi precejšnje zaloge nafte. Država letno proizvede okoli 60 milijard kubičnih metrov plina, od tega pa jih dve tretjini odkupi ruski energetski velikan Gazprom.

Ne spreglejte