TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 12.38

8 let

Ukrepi za izboljšanje stanja v kmetijstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stanje v kmetijstvu z vidika dohodka je ugodno in stabilno, trenutno pa težje razmere občutijo prašičjerejci, ugotavlja ministrstvo za kmetijstvo.

Tometova je povedala, da postaja slovensko kmetijstvo v veliki meri odvisno od globalnih vplivov, skupna kmetijska politika EU pa se vedno bolj liberalizira. Kmetijski pridelovalci si lahko obetajo dolgoročno zanesljivo rast dohodkov le ob večji stroškovni učinkovitosti in predvsem ob rasti produktivnosti. "Prav zato je še toliko bolj pomembno, da se kmetijstvo ustrezno organizira, saj nihanj, nastalih zaradi globalnih vplivov, ne bo mogoče več tako učinkovito uravnavati s proračunskimi podporami," je poudarila državna sekretarka Branka Tome in dodala, da "država ne more nadomestiti pomanjkanja iniciative in želje po napredku. Lahko pa z različnimi ukrepi usmerja in pomaga pri doseganju zastavljenih ciljev."

Vlada lani kmetom izplačala celotne škode za leto 2006

Tometova je še povedala, da je vlada lani kmetom izplačala vse v preteklosti prevzete obveznosti kot tudi zagotovila sredstva za izplačilo celotne škode za leto 2006. Z namenom, da bi omilili posledice višanja stroškov pridelave in prireje, je vlada pomembno znižala predviden obseg obdavčitve kmetijstva. Neposredna in izravnalna plačila za območja z omejenimi dejavniki za kmetovanje so tako v celoti izvzeta iz obdavčitve, obdavčitev neposrednih plačil pa je znižana za približno 27 odstotkov.

Kot je poudaril generalni direktor direktorata za kmetijstvo pri ministrstvu za kmetijstvo Branko Ravnik, prve napovedi ekonomskega položaja sektorja kažejo, da se kljub občutnemu višanju stroškov pridelave in prireje dohodkovni položaj kmetijstva ni poslabšal. Intenziven padec cen kmetijskih pridelkov v zadnjih letih nadomeščajo prav naraščajoče proračunske podpore.

Ne spreglejte