Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 9. 2010,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 29. 9. 2010, 17.03

8 let

Mladi Muraš Lotrič na preizkušnji v Chievu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šestnajstletni napadalec Mure 05 Mitja Lotrič se do petka nahaja na preizkušnji pri italijanskem Chievo, zanj pa se zanimajo tudi pri Birminghamu.

Skavti Chieva in Birminghama so Mitjo Lotriča opazovali na reprezentančni tekmi do 17 let, ki je 25. avgusta gostovala na Madžarskem, napadalec Mure 05 pa se je takrat dvakrat vpisal med strelce. Lotrič se je že po tekmi z Dravinjo podal na Apeninski polotok, kjer bo ostal do petka. Lotrič pa ni edini Muraš, ki je na očeh tujih oglednikov, pred kratkim se je za Erika Janžo zanimala Parma.

Amatera zaradi ohranjanja pravic

Ker se utegne zgoditi, da bosta mlada nogometaša že v kratkem odšla v tujino, smo preverili pri predsedniku Mure 05 Miroslavu Topiču, kakšne pogodbe sploh omenjena igralca imata. "Mitja Lotrič in Erik Janža sta amaterja in vezana na klub vsaj do prvega julija naslednje leto. Teoretično bi lahko imela profesionalno pogodbo, saj jo igralci pod 18 let starosti lahko podpišejo ob soglasju staršev, vendar sta ona dva specifičen primer, saj bi kot dijaka izgubila določene pravice, ki sta jih trenutno deležna," pojasnjuje Topič ter doda, da Evropska nogometna zveza za mlade, talentirane igralce pripravlja pravilnik, na podlagi katerega bi se klub in interes mladega igralca zaščitilo, pravilnik naj bi bil pripravljen v roku dveh mesecev.

Tržne vrednosti še ne vedo

Koliko sta igralca v tem trenutku vredna v murskosoboškem klubu še niso razmišljali, če bo pa prišlo do konkretnejšega zanimanja, pa se bodo ustrezno pozanimali. "V vsakem primeru venomer postavljamo interes igralca v ospredje in interes kluba, in če bi se kateri odločil, da je to pravi trenutek za prestop, bi se odločili in pristopili k vprašanju odškodnine po pravilnikih, ki obstajajo in predvidevajo obdobja vlaganja v igralce. Na podlagi tega bi se odločili za višino odškodnine," pravi Topič.

Pri prestopu v tujino ne bodo ovirali nikogar

"Vsak amater, ne glede na to, če ima ali nima pogodbo, in je aktiven član društva, ima pravico od prvega do petnajstega julija dvigniti izpisnico in oditi iz kluba brez njenega soglasja. V vseh ostalih terminih lahko gredo iz kluba s pristankom vodstva in ustrezni odškodnini, ki je odvisna od dogovora med kluboma," pravi Topič. Pri Muri 05 se zavedajo, da bodo talentirane nogometaše težko zadržali v svoji sredini, saj bogatejši klubi ponujajo igralcem vedno več, ponosni pa so na svoje delo in delo njihovih trenerjev, ki take igralce ustvarjajo in to s sredstvi ki bogatim klubom ne segajo niti do gležnjev. Zato tudi nikomur ne bodo preprečevali odhoda v boljši in bogatejši klub. "Moje načelo je, da igralcem omogočimo uresničitev njihovih ciljev, v vsakem primeru pa bomo gledali, da bo tudi klub kar se da največ odnesel. Ne pa ga tudi za vsako ceno zadržati, samo da bi klub uresničil svoje cilje. Zagotovo se bo našel kompromis, ki bo za vse strani dober," zaključuje Topič.

Ne spreglejte