Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2014,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

iPhone Apple China Mobile Kitajska

Petek, 17. 1. 2014, 13.50

8 let

Največji mobilni operater na svetu končno začel prodajati iPhone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
China Mobile je danes po letih pogajanj začel prodajati Applove mobilnike iPhone. Ob tej priložnosti sta direktorja podjetij Tim Cook in Xi Guohua v neki trgovini v Pekingu delila podpisane telefone.

Partnerstvo z največjim mobilnim operaterjem na svetu bo Applu dalo zagon na kitajskem trgu, kjer izgublja tekmo s cenejšimi proizvajalci pametnih mobilnikov. Ameriški velikan je namreč prek državnega China Mobila dobil dostop do 760 milijonov potencialnih kupcev, kar je dvakrat več kot znaša celotna populacija ZDA.

"Kitajska je izjemno pomemben trg za Apple," je v Pekingu povedal prvi mož Appla Tim Cook. "China Mobile pa je zaradi svoje velikosti, obsega in strokovnosti podjetje, s kakršnim še nismo sodelovali."

Direktorja sta še razkrila, da so za iPhone dobili že več kot milijon prednaročil. Na Applovi kitajski strani sicer 16-gigabajtni iPhone 5s prodajajo za 5.288 juanov (637 evrov), iPhone 5c s 16 gigabajti pa za 4.488 juanov (540 evrov). Za naročnike China Mobila bodo cene jasno nižje.

Apple v tekmo z velikim zaostankom Apple bi lahko prek China Mobila letos prodal med 10 in 24 milijoni mobilnikov, ocenjujejo analitiki. Do zdaj je namreč ameriški proizvajalec iPhone ponujal le prek manjših operaterjev China Unicom in China Telekom, ki imata skupaj okoli 425 milijonov naročnikov. Ogromna naročniška baza China Mobila bo Applu sicer pomagala, a delo se šele začenja, je poudaril Cook.

iPhone je namreč v primerjavi s konkurenco precej dražji, Apple pa ima na Kitajskem tudi precej težav s svojo trgovino iTunes App Store, saj oblasti cenzurirajo veliko ponudb. Poleg tega Kitajci niso najbolj navdušeni kupci aplikacij, saj se raje odločijo za cenejše ali brezplačne ponaredke.

Vse našteto je Apple v zadnjih letih potisnilo na peto mesto med proizvajalci pametnih telefonov, ima pa le šestodstotni tržni delež. Prehiteli so ga Samsung, Lenovo, Yulong in Huawei, ki se v boju za verjetno najpomembnejši trg v razvoju ne nameravajo predati.

Mobilni internet uporablja že pol milijarde Kitajcev Število uporabnikov svetovnega spleta je lani na Kitajskem doseglo 618 milijonov, kar je 53 milijonov več kot leta 2012. Večina tamkajšnjih uporabnikov − okoli 500 milijonov − do interneta dostopa prek mobilnih naprav, kažejo podatki kitajske državne agencije China Internet Network Information Center. Agencija sicer kot uporabnika spleta šteje vsakega posameznika, ki ga je uporabil vsaj enkrat v zadnjih šestih mesecih.

Uporaba interneta na Kitajskem kljub strogi cenzuri države vztrajno raste. Oblasti namreč upravljajo obsežen sistem nadzora nad spletnimi vsebinami, ki je dobil vzdevek Veliki kitajski požarni zid.

Cilj požarnega zidu je onemogočati kroženje informacij, ki bi lahko ogrozile stabilnost države. Mednje kitajska vlada šteje tudi ameriško družbeno omrežje Facebook, ki je v državi prepovedano. Namesto njega uspevajo domače različice, na primer Renren, priljubljena pa je tudi kitajska različica Twitterja, ki nosi ime Sina Weibo.

Ne spreglejte