Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
17.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 24. 8. 2011, 17.37

8 let

Kresalova prejela absolutno podporo sveta stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica LDS Katarina Kresal je po večurni razpravi prejela absolutno podporo članov sveta stranke. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče.

Kresalova je po seji v izjavi novinarjem izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta in tudi napovedala, da bo vložila tožbo zoper odločbo Komisije za preprečevanje korupcije. Več o napovedani tožbi ni želela povedati. Podporo članov sveta je Kresalova vesela, hkrati je zadovoljna, da ji kolegi in kolegice v stranki zaupajo in si želijo, da gredo skupaj naprej. Današnji dogodek je dobra osnova za naše delo naprej, je dejala Kresalova in napovedala, da se bo morala stranka dobro pripraviti za prihodnje volitve. Na prihodnjih volitvah bodo izpostavili vrednote LDS Na teh nameravajo staviti na vrednote, "v okviru katerih LDS vedno dela", to so po besedah Kresalove pravna država, človekove pravice, učinkovito gospodarstvo in načelnost.

Na vprašanje, ali podpora sveta LDS pomeni istočasno nezaupnico nadzornim organom, kot sta Računsko sodišče RS in Komisija za preprečevanje korupcije, je Kresalova odgovorila, da to, kakšen odnos ima LDS do omenjenih inštitucij, dokazuje njen "nemuden odstop z mesta ministrice za notranje zadeve brez kakršnegakoli komentarja o tem, kaj so omenjene inštitucije odločile".

"Tudi inštitucije pravne države se motijo" "V LDS pravno državo postavljamo na prvo mesto, ampak tako kot vsaka druga inštitucija se lahko tudi inštitucije pravne države motijo ali zadeve naredijo drugače, kot bi ocenjevali, da je pravilno in primerno," je dodala.

Glede iskanja novih ministrov je Kresalova povedala, da o tem tečejo pogovori med dvema koalicijskima strankama, da pa končne odločitve še niso sprejeli.

Preverjanje podpore na svetu stranke je Kresalova zahtevala potem, ko je zaradi nepravilnosti pri najemu prostorov NPU odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. Komisija za preprečevanje korupcije je 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

Kresalovo so že pred sejo sveta podprli vidni člani stranke, ki so tudi njen odstop z mesta ministrice označili kot korektno potezo.

Zalar: Ena redkih, ki zna sprejeti politično odgovornost Po oceni ministra za pravosodje Aleša Zalarja je Kresalova dobra predsednica, ki dobro vodi stranko, kar da dokazujejo tudi javnomnenjske ankete. "Je dobra političarka, ena redkih, ki zna sprejeti politično odgovornost, ko je to potrebno," je dejal in izrazil upanje, da bodo istega mnenja tudi ostali člani sveta.

Na vprašanje, koliko lahko stranki škodi to, da je ostala v manjšinski vladi, Zalar odgovarja z besedami, da je LDS ostal v vladi zato, ker je ocenil, da lahko izpolni programske prioritete stranke: "Zaenkrat nič ne kaže, da se tak proces ne bi nadaljeval."

Zalar je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali bo za 14 dni res prevzel resor notranjega ministrstva: "Če se bo tako odločil predsednik vlade."

Kacin: O lokacijah nikoli ne odločajo ministri Evropski poslanec LDS Jelko Kacin je na vprašanje, ali ne bi bilo vseeno bolj higienično, da Kresalova glede na obtožbe odstopi in odide iz politike, odgovoril z besedami: "Včasih sem bil minister za obrambo. Če kdo misli, da lokacije za radarje zbirajo z javnimi razpisi, se pač moti. Vojska izmeri in ugotovi optimalne lokacije in se dogovarja. Nikoli o tem ne odločajo ministri."

Gulič: Vztrajanje Kresalove stranki ne more škoditi Tudi Aleš Gulič ocenjuje, da vztrajanje Katarine Kresal na mestu predsednice stranki dolgoročno ne more škoditi, kar da so pokazale že prve ankete po odstopu z mesta ministrice. Po njegovem bo sicer šele čez čas povsem jasno, za kaj je šlo pri najemu prostorov za NPU in kako se je zadeva odvijala. To, da LDS do konca vztraja v vladi, pa Gulič podpira.

Kavčič: Odstop Kresalove bi stranki koristil Poslanec LDS Ljubo Germič, ki je eden od možnih kandidatov za predsednika DZ, je pojasnil, da se bo o podpori Kresalovi izrekel, ko bo slišal njene argumente.

Pričakovano kritičen pa je bil do predsednice LDS predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ki je konec maja s Kresalovo izgubil tekmo za predsedniško mesto stranke. Ocenjuje namreč, da bi odstop Kresalove z mesta predsednice stranki koristil. Prav tako pa bi po njegovem mnenju "pomagal k oblikovanju neke progresivne politične moči, ki jo država v tem trenutku neizogibno potrebuje".

Na sugestijo Jelka Kacina, naj Kavčič, namesto da išče novo stranko, sprejme mesto gospodarskega ministra, Kavčič odgovarja, da za zdaj takšne ponudbe ni prejel, če jo bo, pa bo o njem "s spoštovanjem razmislil".

"Slovenija potrebuje preboj" A hkrati Kavčič ocenjuje, da težave ta hip v državi niso v "enem ali drugem resorju", pač pa gre za konceptualne težave. "Slovenija potrebuje preboj, ker dokler se bo o največjih poslih v državi odločalo v ozkih odvetniških krogih in dokler bodo tako veliki odlivi denarja skoti prikrite posle, Slovenija ne more naprej," je dejal.

Kresalova se je za odstop z ministrskega mesta odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

Ne spreglejte