Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
22.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 11. 2013, 22.09

8 let, 3 mesece

Kdo se tu dela norca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Transparentnost. Beseda, ki jo številni zadnje čase radi izgovarjajo, a je še zdaleč ne jemljejo resno - v slovenščini namreč pomeni preglednost. Poglejmo na primeru slabe banke.

Banke, ki imajo v svojem portfelju kopico slabih terjatev, komaj čakajo na njihov prenos na slabo banko oziroma na družbo za upravljanje terjatev bank in s tem na očiščenje svojih bilanc. Prvi prenos naj bi po napovedih vendarle opravili konec tega leta. Zakaj je to trajalo toliko časa, če pa so poznavalci opozarjali, da bi se bilo treba tega projekta lotiti že bistveno prej, nima več pomena razpravljati. Bolj me moti, da javnost ne more biti seznanjena z vsem, kar se dogaja v slabi banki. Predvsem, koliko nas je do zdaj stala slaba banka, ki je bila ustanovljena pred dobrega pol leta.

Prav to vprašanje sem namreč v ponedeljek poslal na družbo za upravljanje terjatev bank in presenečen dobil odgovor: "Zaradi vzpostavljanja organizacije DUTB v tem trenutku ne moremo razkrivati višine plač in stroškov. Slednje bomo odprto predstavili, ko bo organizacija vzpostavljena in bo glavnina terjatev prenesena na DUTB." Da ne bo pomote, hotel sem le, da mi razkrijejo podatke, koliko davkoplačevalskega denarja je šlo za delovanje slabe banke do zdaj, ne da mi povedo, kakšni bodo stroški dela skozi pet ali več let delovanja slabe banke.

Tega preprosto ne razumem. V podjetju, od katerega bo odvisno tudi, koliko nas bo stala sanacija obubožanega bančnega sistema, ne morejo odgovoriti na tako preprosto vprašanje. Kako bo šele takrat, ko bo šlo zares in ko se bodo slabe terjatve prodajale? S svojo prošnjo po dodatnih pojasnilih sem naletel, sicer s prijaznim tonom, na gluha ušesa. "Mi želimo poslovati transparentno, a teh podatkov vam za zdaj ne moremo razkriti. Upam, da razumete." Ne, ne razumem!

Še posebej ne po tem, ko mi svetovalka za upravljanje komunikacij pove, da želijo poslovati transparentno. Je bila to zgolj floskula, ki se jo vse pogosteje in neprimerno uporablja, ali pa te besede preprosto ne razume. Transparentnost namreč pomeni preglednost in to bi pomenilo, da mi posreduje želene podatke. A mi ni! Zakaj ne, mi ni jasno. Se že na začetku nekaj prikriva? Tako lahko samo ugibamo, kako se spet porablja denar državljanov, ki iz meseca v mesec še bolj zategujejo že tako zategnjene pasove.

Prav tako je zanimivo, da tako pomembna družba v pol leta še ni vzpostavila spletne strani, tako da je aktualne informacije v zvezi s slabo banko na spletu skoraj nemogoče najti. Tudi pri tem vprašanju sem poslušal izgovore v slogu, da je treba stran urediti tudi v angleškem jeziku, do tega, da se s slabo banko vseskozi dogajajo spremembe in novosti, zato so objavo do nadaljnjega zadržali. Kje pa bi zainteresirana javnost lahko te spremembe spremljala, če ne na spletu?

Upam le, da so to "poporodni krči" slabe banke in da takrat, ko bo šlo zares, takšnih spodrsljajev ne bo. Ne, ne sme jih biti!

Ne spreglejte