Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2011,
19.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 9. 2011, 19.35

8 let, 3 mesece

Kriza Maribora in forma Vršiča za izenačenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maribor in Olimpija sta po enajstih krogih prve slovenske nogometne lige na prvenstveni razpredelnici izenačena na vrhu.

Maribor je v krizi. To je zdaj jasno. Večja ali manjša, niti ni pomembno. Po odličnem uvodu v novo sezono in uvrstitvi v ligo Europa je alfa in omega vijoličastih Zlatko Zahovič malce podcenjevalno govoril o preostalih konkurentih, predvsem o Olimpiji. Zdaj so Mariborčani in Ljubljančani na vrhu lestvice izenačeni. Po slavju v Glasgowu so prvaki v prvenstvu nanizali dva poraza, dva remija in le eno zmago, prepričljivo pa so izgubili tudi prvo tekmo skupinskega dela evropskega tekmovanja v Belgiji. Posebej boleč je bil za vijoličaste prepričljiv poraz v Stožicah, po katerem je športni direktor Maribora vsem Ljubljančanom ironično sporočil: ''Obrnite lestvico na glavo, pa boste dobili, kar želite.'' Če bo Maribor nadaljeval podobno, kot igra v zadnjih krogih, bodo morali lestvico na glavo obračati štajerski navijači. Med njimi je vse več takšnih, ki zahtevajo ''glavo'' trenerja Darka Milaniča. Njihove kritike nimajo realnega kritja. Maribor je še vedno prvi, v igri je tudi v pokalu, v Evropi je zabeležil zgodovinski uspeh. Slovo primorskega trenerja po vsega treh kriznih tednih bi bilo absurdno. A zagotovo se tudi trener, ki je v Ljudskem vrtu že tri leta in je potrditev dejstva, da se delo na dolgi rok izplača, zaveda, da bo treba v igri Maribora popraviti marsikaj. S takšnimi predstavami, kot jih kažejo v zadnjih tednih, vijoličasti v Evropi nimajo kaj dosti možnosti za vidnejši uspeh, veliko dela s konkurenti pa bodo imeli tudi v Sloveniji.

Olimpija potrebuje golgeterja

Največji konkurent Maribora Olimpija pridno čaka na spodrsljaje Štajercev in jim diha za ovratnik. A tudi v Ljubljani ni vse tako lepo, kot se morda zdi na prvi pogled. Ekipa Dušana Kosiča ''živi'' predvsem od forme Dareta Vršiča, ki igra v življenjski formi in je trenutno z naskokom najboljši posameznik slovenske lige, medtem ko preostali del ljubljanske ekipe ni tako prepričljiv. To predvsem velja za ofenzivni del moštva. Olimpija pogreša pravega napadalca - golgeterja. Dragan Čadikovski to zagotovo ni, mlada Adnan Bešič in Filip Valenčič še nista na pravi ravni, Davor Škerjanc ni tisti, ki bi zabijal gole. Brez Vršiča, ki utegne že pozimi zapustiti prestolnico, saj mu ponudb zagotovo ne bo manjkalo, Ljubljančani zagotovo ne bi bili tam, kjer so. Športni direktor Milenko Ačimovič bo moral pozimi najti napadalca, ki bo zagotavljal gole. Če ga ne bo, bo skorajda zagotovo izgubil bitko s kolegom Zahovičem na mariborski strani.

Evforija v Murski Soboti

Ne moremo mimo Anteja Šimundže, ki je že na začetku trenerske poti pokazal velik talent in prerodil Muro, ki je pod njegovim vodstvom nanizala tri zmage in dva remija ter se prebila proti zgornjemu delu lestvice. Ob nekaterih igralcih, ki so v zaključku prestopnega roka prišli v Mursko Soboto, in gorečih navijačih, ki jih Prekmurcem nikoli ni manjkalo, so črno-beli prijetna poživitev slovenskega nogometnega prostora. Prijetno presenečenje je tudi velenjski Rudar, ki je eden od redkih slovenskih klubov z urejenimi razmerami, pri katerem je ''trda'' roka Milana Đuričića prinesla pozitivne rezultate. Vsaj zdaj. Domžale so v veliki krizi, trener Darko Birjukov pogreša praktično polovico moštva in je sredi niza treh zaporednih porazov. Za nogometaše z obrobja Ljubljane je to obdobje, v katerem bodo zgubili stik z vrhom. Koper se še naprej muči in tudi po prihodu Milivoja Bračuna težko zmaguje, zato ne čudi, da so Koprčani na dnu. A ne gre se bati, da bi izpadli. Zagotovo se bodo rešili, je pa boj za obstanek veliko manj, kot so od svojih ljubljencev pričakovali navijači. Gorica je moštvo, ki ima velik potencial, a nima konstante. Najprej naniza nekaj zmag, nato na tri točke čaka več krogov, kar se dogaja trenutno. A Novogoričani so še vedno pod vrhom, kjer bodo verjetno tudi ob koncu prvenstva. Borbo za obstanek gre pripisati Triglavu, Celju in Nafti, ki je v zadnjih dveh krogih zmagala in dokazala, da je slovenska nogometna liga nepredvidljiva kot marsikatera druga. Nepredvidljiva pomeni tudi zanimiva. Upajmo, da bodo to prepoznali tudi gledalci, ki so v zadnjih krogih spet nekoliko počivali. Razen v Murski Soboti, kjer vlada prava nogometna evforija …

Ne spreglejte