Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
15.21

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

kriminal pranje denarja črna kronika noad

Petek, 25. 9. 2020, 15.21

3 leta, 7 mesecev

32-letni Srb osumljen pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

slovenska policija | Fotografija je simbolična. | Foto Siol.net

Fotografija je simbolična.

Foto: Siol.net

Koprski kriminalisti so zoper 32-letnega državljana Srbije, ki živi v Italiji, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja. Moški je v letih 2013 in 2014 iz Italije na osebni bančni račun, ki ga je odprl v Sloveniji v poslovalnici banke v Kopru, skupaj prejel 250 tisoč evrov.

Osumljenec je denar takoj po prejemu dvigoval v gotovini ter s tem skušal zakriti njegov nezakonit izvor. S kriminalistično preiskavo so na policiji namreč ugotovili, da je denar, ki ga je osumljeni prejel na bančni račun v Sloveniji, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, storjenih v Italiji, so danes sporočili iz koprske policijske uprave. Za kaznivo dejanje pranja denarja je sicer zagrožena kazen zapora do osmih let.

Pariz
Novice Teroristični napad v Parizu: policija prijela sedem ljudi #foto #video

Odprejo bančne račune, prek katerih perejo denar od kaznivih dejanj v tujini

Na Policijski upravi Koper vsako leto sicer obravnavajo primere sumljivih bančnih transakcij in kaznivih dejanj pranja denarja, katerih storilci so največkrat državljani Italije in drugi tuji državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, prek katerih perejo denar iz tako imenovanih predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v tujini. Preiskovanje teh kaznivih dejanj je dolgotrajno in zapleteno, saj so slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave.

Koprski kriminalisti so v letošnjem letu na pristojna državna tožilstva za kazniva dejanja pranja denarja podali štiri kazenske ovadbe ter pet poročil, in sicer v primerih, ko jim ni uspelo zbrati dokazov o tako imenovanem predhodnem kaznivem dejanju, iz katerega naj bi izhajal oprani denar, so po poročanju STA še pojasnili na policiji.

Ne spreglejte